fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Safe Structure Wheel verkleint bodemdruk

De Safe Structure Wheel van Jan van der Weerd. Foto: Michiel Eberwijn

Akkerbouwer en rundvee- en pluimveehouder uit Welsum (Ov.) en mechanisatiebedrijf Jabotech uit Nijbroek (Gld.) hebben de Safe Structure Wheel ontwikkeld. Het is een uitklapwiel dat als doel heeft om de bodemdruk te reduceren.

De Safe Structure Wheel is een ijzeren wiel dat bevestigd wordt aan de velg van de trekkerband. Het ijzeren wiel klapt in de velg als je over de weg rijdt en kan uitklappen wanneer je op een perceel komt. Vervolgens kun je hem helemaal uitklappen in de breedte. Ingeklapt is het wiel 10 centimeter breed en uitgeklapt 50 centimeter.

Het gevolg is dat de bodemdruk lager is dan bij een normale trekkerband. Dit zorgt er volgens Van der Weerd voor dat je meer draagkracht en grip krijgt.

In de video wordt het wiel nog uitgeklapt met de hand, maar het is de bedoeling dat dit hydraulisch vanuit de cabine gebeurt. Jan wacht namelijk op de cilinders.

Op ATH te zien

Van de Weerd begon zo’n acht jaar geleden met zijn ontwerp. Het lag een poosje in de la. Vanwege het natte najaar en winterperiode vorig jaar ging de uitvinder weer aan de slag. In samenwerking met mechanisatiebedrijf Jabotech uit Nijbroek (Gld.) heeft hij nu twee prototypes ontwikkeld. Nu is de derde gereed. Op het ontwerp is patent aangevraagd. Volgende week is de Safe Structure Wheel tijdens ATH op de stand van Jabotech te zien.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Apollo Tyres introduceert Terra MPT 1-band voor multifunctionele voertuigen

De Indiase bandenfabrikant Apollo Tyres introduceert een nieuwe assortiment all-steel radiaalbanden: de Apollo Terra MPT 1-bandenserie.
Afbeelding artikel

Zuid West Banden introduceert Float Control-luchtdrukwissel

Zuid West Banden komt met een nieuw luchtdrukwisselsysteem voor banden. Naast het AgriBrink-systeem, start de importeur met het nieuwe merk Float...
Afbeelding artikel

Alliance-importeurs Heuver Banden en Zuid West Banden werken samen

De samenwerking tussen Alliance-importeurs Heuver Banden en Zuid West Banden komt in september tot uiting in een gezamenlijke stand op vakbeurs...
Beheer
WP Admin