fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

FOTO | Grote, snelle en efficiënte machines op Farm Progress Show

Ster van de Farm Progress Show is deze nieuwe kniktrekker van John Deere: de 9RX 830. De grote trekker met 830 pk onder de motorkap trekt veel belangstelling op het demonstratieveld. – Foto’s: Mark Pasveer

Op het enorme beursterrein van de Farm Progress Show bekijken bezoekers de laatste ontwikkelingen in landbouwmechanisatie van dichtbij. De grote spelers in de landbouwmechanisatie steken elkaar de loef af op deze buitenbeurs, die werd gehouden van van 27 tot en met 29 augustus in Boone in de Amerikaanse staat Iowa. De buitenbeurs blinkt uit in oogstdemonstraties met volop actie. TREKKER was erbij.

Auteur/fotograaf: Mark Pasveer

De John Deere 9RX 830-kniktrekker doet er qua vermogen weer een schepje bovenop. Onder de gestroomlijnde kap ligt een zescilinder 18 litermotor met twee turbo’s. De trekker is zo gebouwd dat je dagelijkse controles vanaf veldniveau kunt uitvoeren.

Alleen op de Amerikaanse Farm Progress Show zie je een dergelijke indrukwekkende stoet aanstormende combines.

Amerikaanse Heritage’s gebroederlijk in actie samen met de Massey Ferguson 9S. De grijze retrolook van de Gleaner-combines bekoort menige Amerikaanse akkerbouwer. Het merk vierde onlangs zijn 100-jarig bestaan. Gleaner, sinds 1991 onderdeel van Agco, presenteert op de Farm Progress Show een nieuwe serie combines: de T serie.

Bij het grote publiek heeft spuitvliegtuig Airtractor een slechte naam. Tijd om daar verandering in aan te brengen, vindt Chris Lockhart van Airtractor uit Texas. De Airtractor is volgens hem uitermate precies, vliegt op gps, is te koppelen aan taakkaarten en kent net als de rijdende spuit vele functies om spuitdoppen selectief te gebruiken.

De Big Bud 700-trekker is afwezig op de buitenbeurs in Iowa. Bandenproducent Titan die de grootste Big Bud-trekker – de 747 van de gebroeders Williams – voorzag van nieuwe banden, heeft onlangs de kleine broer, model 440, op nieuw rubber gezet. Eigenaar Robert Williams vertelt dat achter de schermen hard gewerkt wordt aan de geheel nieuwe Big Bud-kniktrekker.

Over het nieuwe topmodel Case IH-combine, de AF11, is al het nodige geschreven. Op de Farm Progress Show is de mega axiaalcombine in actie te zien.

Vol trots vertelt Case IH dat de graantank de grootste op de markt is met een inhoud van 20.000 liter en een loscapaciteit van 210 liter per seconde. De motor levert de AF11-maaidorser maar liefst 775 pk.

New Holland presenteert behalve de CR 11-combine ook deze nieuwe hakselaar FR920. Verder toont New Holland een autonome kit voor kleinere trekkers in de fruitteelt genaamd BlueWhite-technologie.

Het concept komt uit Australië maar inmiddels worden de Walkabout Mother Bin-overslagwagens 4000 en 6000 in South Dakota (VS) geproduceerd. De overslagwagen houdt de combine met zijn inhoud van 140.000 liter ongetwijfeld bezig.

De Farm Progress Show staat bekend als een machinedemobeurs. Elke dag wordt er geoogst en grond bewerkt voor het publiek. Na gedane arbeid is er rust en vormen de trekkers een imposante line-up van zwaargewichten.

Trimble ontwikkelde in de recent gevormde joint venture met Agco, genaamd PTx Trimble, een systeem dat van een standaardtrekker een autonome unit maakt. Op deze manier los je het personeelstekort op.

Al eerder dit jaar vierde New Holland 60 jaar trekkerproductie in zijn fabriek in het Britse Basildon. Op 19 juli 2024 rolde trekker nummer 2 miljoen van de band. Reden genoeg voor New Holland om de feesttrekker met ‘groovy colors’ naar de Verenigde Staten te halen.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Trekt financieringsactie trekkerfabrikant jou over de streep?

De kortingsacties op trekkers vliegen de boeren die vakbeurs ATH bezoeken om de oren. Maar slaan die acties aan bij hen?...
Afbeelding artikel

55.000 bezoekers op ATH 2024

Net als in 2022 bezochten 55.000 boeren, loonwerkers en professionals werkzaam in de groensector afgelopen week vakbeurs ATH in Biddinghuizen.
Afbeelding artikel

Foto | Nog meer nieuwe machines op ATH in Biddinghuizen (2)

In het tweede deel van de fotoreportage over vakbeurs ATH 2024 zie je nog meer machinenieuws.
Beheer
WP Admin