fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fox 6650 met Kemper-bek terug op het oude nest

Bijzonder bezit: de Fox 6650 met Kemper-bek. Foto's: Michel Velderman.

Naam: Hendrie Loman

Bedrijf: Loon- en grond­verzetbedrijf Loman

Plaats: Luttenberg (Ov.)

Na 28 jaar keerde de Fox 6650 met Kemper-bek weer terug bij Loonbedrijf Loman. Met wat meer uren op de teller, maar verder nog precies zoals ze hem in 1994 hadden ingeruild.

Wat maakt deze hakselaar bijzonder?

Hendrie Looman: “Voor mij is het de hakselaar waar we vroeger zelf mee werkten. Deze heeft een hydraulisch aangedreven achteras. Daar zouden er destijds in Nederland tien van zijn geleverd en voor zover bekend zijn er nu nog twee van over. Alleen bij deze werkt de aandrijving nog. Het meest bijzondere is de Kemper-bek met radhakselaar. Die kocht mijn vader in 1985 op de beurs in Zuidlaren, toen deze Champion 3000-bek voor het eerst in Nederland werd tentoongesteld.”

Tekst gaat verder onder de foto‘s

Trotse bezitter Hendrie Loman

Trotse bezitter Hendrie Loman

Altijd goed gedraaid?

“Een eerdere Fox-hakselaar ruilden we midden jaren tachtig in voor deze 6650 vanwege de vierwielaandrijving. Hij was gebruikt; de dubbellucht zat er al aan. In de nattigheid waren we zo heel wat meer mans. Er zat een vierrijige maisbek voor. Bij Fox was dat met een systeem met riemen. De nokjes erop sleten snel, waardoor die slipten als het gewas niet al te schoon was. Nieuwe riemen waren duur, je moest regelmatig spannen, er waren veel nippels om te smeren. Op de Kemper-bek zitten in totaal vier smeernippels en is er veel minder slijtage.”

Nog modificaties gehad?

“De eerste Kemper-bekken hadden onderin maaimachinemesjes. Onze machine is als eerste omgebouwd met een zaagblad. De torpedo’s zijn er eveneens pas later op gekomen.”

Tekst gaat verder onder de foto‘s

Veel gedraaid?

“De teller staat op 4.320 uur, waarschijnlijk klopt dat. Vanaf 1994 hakselde de machine bij zijn nieuwe eigenaar jaarlijks 70-80 hectare. Die is inmiddels 81, en draaide in 2020 voor het laatst met de Fox. Al die tijd wisten wij niet waar onze hakselaar was gebleven, bij toeval kreeg ik een tip. Meteen contact opgenomen, en inderdaad, het was onze machine. En te koop.”

Tekst: Martin Smits

Foto’s: Michel Velderman

Van de Fox 6650 met hydraulisch aangedreven achteras zouden er in Nederland tien zijn geleverd. Voor zover bekend zijn er nog twee van over, alleen deze in werkende staat.

Van de Fox 6650 met hydraulisch aangedreven achteras zouden er in Nederland tien zijn geleverd. Voor zover bekend zijn er nog twee van over, alleen deze in werkende staat.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Eerste Claas-rupshakselaar verkocht in Nederland

Loonbedrijf Jennissen nam als eerste in Nederland een Claas-rupshakselaar in gebruik, de Jaguar 990 TerraTrac.
Afbeelding artikel

Honderdste Claas Jaguar Terra-trac van de band

De Duitse machinefabrikant Claas bouwde onlangs de honderdste Jaguar met het Terra Trac-rupsonderstel. Op vier februari liep de honderdste Jaguar op...
Afbeelding artikel

A&M rijdt met 47 hakselaars naar nieuwe locatie

Waarschijnlijk reden er nooit eerder zoveel hakselaars achter elkaar aan in Nederland. De reden van het bijzondere konvooi is de verhuizing...