Aankoop bemesting: Alles kunnen bemesten
Het mestseizoen 2022 staat voor de deur. TREKKER sprak acht ondernemers naar hun afwegingen om (veel) geld te steken in de aankoop van nieuwe bemestingsapparatuur. Wat telt mee en wat gaf de doorslag? Aan het woord Is Leen Vroege.
“In het voorjaar van 2021 was het bij ons te nat om overal te kunnen rijden met de mesttank, niet alle percelen zijn toen bemest”, vertelt Leen Vroege. ‘’Dit willen we niet nog een keer, vandaar dat voor mestseizoen 2022 geïnvesteerd is in een sleepslangsysteem. We wilden een degelijke machine met een hoge capaciteit. Het Schouten Spider-systeem past hier goed bij. De bemester heeft een werkbreedte van 12 meter met vijftien secties die aangestuurd worden door het John Deere-gps. Het voordeel van een fronttank is dat de mestpomp op de koppakker niet uitgezet hoeft te worden, de mest wordt dan in de fronttank met een inhoud van 2 kuub gepompt. Daarnaast hebben we bewust gekozen voor 6-duims transportslangen: op deze manier kunnen grote hoeveelheden mest eenvoudig verpompt worden. We verwachten dat de capaciteit 1.500 à 2.000 kuub per dag is, afhankelijk van de percelen en mestgift per hectare. De bemester is uitgerust met snelwisseltanden, hiermee wordt de mest op bouwland ook netjes ondergewerkt.” Naast de nieuwe sleepslangcombinatie rijdt Vroege ook met drie Veenhuis-bemestertanken. Voor de aanvoer van mest op afstand gebruikt het bedrijf vier vrachtwagencombinaties.
Tekst: Robin Looman
Noot: De oplettende lezer zag in TREKKER magazine dat bij deze foto’s een andere tekst stond. Dat klopt, per ongeluk waren de teksten op pagina 46 van Loonbedrijf Vroege en Landbouwwerken Dries Gabriels omgewisseld. De tekst die je nu leest hoort bij deze foto‘s.
Meer lezen over bemestingsnieuws en trends in het TREKKER mestthema 2022? Abonnees kunnen terecht in de digitale februari-editie van het magazine.
Gerelateerde tags: Investeringen, Mestthema 2022