fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Sproeiboom beregent 84 meter breed

De beregeningsboom zit aan een FJ-Agro zelfrijdend beregeningshaspel. Totale werkbreedte: 84 meter. (foto: HVL Projects)

Machinebouwer HVL Projects uit Liessel (N.-Br.) heeft onlangs een sproeiboom van 64 meter breed gebouwd. De beregeningsboom heeft een totale werkbreedte van 84 meter.

In opdracht van graszodenkweker Van de Wetering heeft HVL Projects in samenwerking met mechanisatiebedrijf Rovadi een zogenaamde Wide Rain-sproeiboom ontwikkeld op een zelfrijdende FJ-Agro beregeningshaspel. De sproeiboom maakt gebruik van Nelson Rotator-sproeiers met elk een drukregelaar van 1,4 bar. Zo kan ook met een lage druk worden beregend, wat volgens de fabrikant energiebehoefte scheelt. De sproeiboom klapt hydraulisch op naast de trommel, en is daardoor vlot te verzetten. Het water gaat via een 110 mm aanvoerslang van 650 meter lang naar de machine en kan daarmee 70 m3 per uur verzetten.

Kwetsbaar voor schokken

Van de Wetering zocht een oplossing voor een goede verdeling en een lage windgevoeligheid. Het bedrijf liep tegen de nadelen van een standaard sproeiboom op een wielstel, die door een PE-slang naar de haspel wordt getrokken. De weerstand zou door het gras te hoog zijn, en de beregeningsboom zou kunnen breken wanneer het intrekken met ruwe schokken gebeurt. De zelfrijdende combinatie op brede banden moet de oplossing bieden. De machine die hier is getoond is de allereerste. Daarom is de richtprijs voor de uiteindelijke versie nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Mooi werk loonwerk: ‘Trots op loonbedrijf dat er nu staat’

In de TREKKER-videoserie ‘Mooi werk, loonwerk’ volgen we ambitieuze loonwerkers. Ditmaal Koen ten Kate, die trots is op zijn loonbedrijf.
Afbeelding artikel

Steyr Plus-serie leverbaar met 12/12-bak en meer opties

Steyr introduceerde in 2024 de Plus-serie met 24/24-transmissie. Nu is er een 12/12-bak met elektro-hydraulische F/R-omkeershuttle onder het stuur.
Afbeelding artikel

BLOG | Erwin Ros: ‘Robot achter het stuur?’

Robots gaan meer werk overnemen. Gelukkig investeren trekkerfabrikanten nog veel geld in ergonomie en cabinecomfort, blogt Erwin Ros.