Dewulf updatet ZB2-klembandrooier

De Belgische machinefabrikant Dewulf, gespecialiseerd in machines voor de aardappelteelt en het rooien van wortelgewassen, geeft de zelfrijdende ZB2-klembandrooier een facelift. De updates die de fabrikant doorvoert zijn onder andere een grotere bunker, nieuwe snijmessen en een optionele rupsband.
De nieuwe ZB2 heeft een nieuwe grotere bunker. De opslagbunker van de rooier is nu 10 kuub. Dat is volgens Dewulf 10% meer dan die van het oude model.
Daarnaast heeft de fabrikant de constructie rondom de bunker aangepast. Voor het lossen hoef je niet de hele bunker meer te heffen. Dat betekent dat ook de invoerband in de bunker niet weggeklapt hoeft te worden tijdens het lossen. Met deze aanpassing kan de nieuwe rooier dus ook rijdend lossen. De fabrikant laat weten dat het ontwerp van de bunker gebaseerd is op die van de zelfrijdende R3060-aardappelrooier.
Invoerband naar bunker aangepast
De losband reikt daarnaast een meter verder naar buiten. Zo gaat het lossen volgens Dewulf wat makkelijker voor de bestuurder. De losband heeft een maximale loshoogte van 4,10 meter en een minimale hoogte van 1,48 meter.
Ook de afvoerband naar de bunker is iets aangepast. Primair maakt dit het opklappen voor transport mogelijk. Maar heeft volgens de fabrikant ook als voordeel dat de hellingshoek 3 graden vermindert is, waardoor het product minder hard in de bunker valt.
Verharde snijmessen
Nog een update aan de nieuwe ZB2 zijn verharde snijmessen aan het einde van de klemband. Dit zorgt volgens de fabrikant een langere levensduur. Het zijn dezelfde messen die ook op de getrokken drierijige GK3-klembandrooier en de zelfrijdende vierrijige ZK4-klembandrooier te vinden zijn.
Banden of rupsen op achteras
Daarnaast is er voor de eindgebruiker nog de keuze tussen banden of rupsen op de achteras. Met zowel de banden als de rupsen heeft de achteras een stuurhoek van 12 graden. Het wisselen tussen de twee gebeurt door het monteren (of demonteren) van een tussenstuk tussen de as en het machineframe waaraan de rupsen worden gemonteerd.
Auteur: Lucas van de Weijer
Ben je op zoek naar een wortelrooier voor komend seizoen? Neem een kijkje op Traktorpool.nl
Gerelateerde tags: Dewulf, Oogstmachines, Oogsttechniek, rooiers