Effe een bakkie doen voor vertrek en de instructies. En een praatje is net zo leuk als het rijden. Of misschien wel leuker?
Dat er ook groen-gekleurde Olivers tussen de oranje trekkers staan, is onderdeel van de Same-geschiedenis. Op enig moment had Oliver belangstelling om meer voeten aan de grond te krijgen in Europa en ging een samenwerking aan met de Italianen. O. de Leeuw was destijds Oliver-importeur voor Nederland.
De deelnemers verzamelen zich in Rijssen. Voor de rit begint wordt gesorteerd op rijsnelheid om de sliert van trekkers niet teveel uit elkaar te trekken.
Een bonte stoet van Same-trekkers, gerestaureerd en ongerestaureerd, maakt zich op voor de rondrit.
Zowel de Centauro als de Corsaro zijn destijds in Nederland relatief veel verkocht. Mooie exemplaren kom je inmiddels niet veel meer tegen. Zeker voor de Corsaro geldt dat die wellicht zelfs vaker als 4-WD in plaats van 2-WD is verkocht.
Vierwielaandrijving was een belangrijk verkoopargument bij Same, maar in de jaren 70 van de vorige eeuw was een cabine nog allesbehalve standaarduitvoering.
De Leone was destijds voor veel boeren en loonwerkers de eerste kennismaking met Same. In dit geval een model uit het begin van de serie toen Same inzette op V-motoren.
De Sametto 120 staat voor 21 pk, maar werd destijds al wel voorzien van een af-fabriek voorwielaandrijving.
De Sametto 120, ongerestaureerd en 2-WD.
Initiatiefnemer Maarten Steunenberg op de 480 Ariete, In 1966 met 85 pk de zwaarste trekker uit de serie en in Nederland destijds weinig of waarschijnlijk nog helemaal niet verkocht.
In 1967 kwam de nieuwe Same Ariete. Deze trekker heeft een langere wielbasis en versnellingspoken op in plaats van naast de toen inmiddels gesynchroniseerde versnellingsbak. Er waren verschillende versies: standaard, oversized. Op het einde van de serie werd een voorwielaandrijving met planetaire eindvertraging en aandrijving in het midden toegepast en was de Ariete T geboren.
In de ochtend bleef het droog, maar fris. Een dikke jas en oorkleppen zijn welkom. De luchtgekoelde Same’s waren in hun tijd alles behalve geruisloos.
Je zou er een ‘Fritzmeier Verdeck’ in zien, maar het is een vergelijkbaar exemplaar van de Duitse fabrikant Dieteg.
Moderne trekker, maar de eerste Iron-modellen zijn inmiddels ook alweer 20 jaar oud. Same lijkt van het toneel verdwenen, maar is als concern SDF springlevend. In Nederland zetten de Italianen alle pijlen op de Deutz-Fahr-varianten van het leveringsprogramma.
De Centurion 75 was in de eerste helft van de jaren 80 een populaire trekker bij Same. Een af fabriek gemonteerde cabine werd toen al vrij veel verkocht, maar was zeker nog niet standaard.
Heel anders was dat in het tijdperk van de Laser-modellen die tot midden jaren 90 in productie waren. In Nederland luidde dit het einde van de grote verkoopaantallen van Same in.
Aankomst in het Achterhoekse Lochem (Gld.).
In de verkeersdrukte valt het niet mee om 65 trekkers bij elkaar te houden. De stoet trekkers komt in plukken binnen.
Mechanisatiebedrijf Lochem heeft als voormalige Cebeco-vestiging een geschiedenis met Same. Waarschijnlijk had het bedrijf nooit zoveel Same-trekkers tegelijk op het erf!
Bijpraten, bijkomen en wat eten en drinken in Lochem. Hoe mooi kan het leven zijn?