fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Baselier FA310-XL poot all-in-one met Isobus

Dit jaar levert machinefabrikant Baselier de eerste exemplaren van de FA310-XL met af fabriek Isobus-besturing. Dit maakt de bediening van de all-in-one frees-pootcombinatie eenvoudiger en overzichtelijker. Een ander voordeel is automatische diepteregeling. – Foto’s: Martin Smits

Machinefabrikant Baselier in Steenbergen (N.-Br.) is sinds 2012 op de markt met een all-in-one frees-pootcombinatie. Door de jaren heen bleef het concept gelijk, wel vond steeds een doorontwikkeling plaats. Af fabriek Isobus is dit jaar de belangrijkste wijziging.

In 2011 verscheen van Baselier, in samenwerking met Van Gemeren in Numansdorp (Z.-H.), de eerste versie van een all-in-one, volledig in de hef gedragen pootcombinatie. Op basis daarvan is het concept door Baselier doorontwikkeld. In 2012 kwam de wat meer definitieve versie.

Twee jaar geleden werd nog een XL-uitvoering van de pootcombinatie toegevoegd: een frees met een 75 in plaats van 60 centimeter rotordiameter. Die heeft 128 in plaats van 100 freeshaken, en daardoor in beginsel ook iets meer capaciteit.

Dit jaar levert Baselier de eerste exemplaren van de FA310-XL met Isobus-besturing. Eerder bouwde een dealer er ook wel Isobus op, maar nu levert de fabrikant een eigen versie af fabriek opgebouwd. Kenners zullen zien dat de vormgeving inmiddels ook iets is gewijzigd, maar heel opvallend is dat niet.

XL staat voor de volveldsfrees met 75 centimeter rotordiameter en 128 tanden. In het werk steunt de machine achter op de aanaardkappen en voor op luchtbanden over de hele breedte.
XL staat voor de volveldsfrees met 75 centimeter rotordiameter en 128 tanden. In het werk steunt de machine achter op de aanaardkappen en voor op luchtbanden over de hele breedte.

Overzichtelijk bedienen

Waarom Isobus? Isobus maakt de bediening eenvoudiger en overzichtelijker. De pootmachine verschijnt bij trekkers met een universele terminal aan boord op het scherm, en is dan met ‘knoppen’ op een touchscreen te bedienen en in te stellen. Je hoeft niet in menu’s te bladeren, waardoor de bediening overzichtelijk is.

In combinatie met hydraulisch aangedreven pootbanden is de gewenste plantafstand eenvoudig in te stellen. Met een druk op de knop is een element individueel in of uit te schakelen, bijvoorbeeld om spuitpaden aan te leggen en per rij de plantafstand te variëren. Gps-gestuurd en geer poten kan ook.

Uiterlijk is er, behalve de aanwezigheid van een witte kast met elektronica, weinig waar je de Isobus-uitvoering aan herkent. Het grote verschil voor de gebruiker: de volledige bediening overzichtelijk op de terminal in de trekker.
Uiterlijk is er, behalve de aanwezigheid van een witte kast met elektronica, weinig waar je de Isobus-uitvoering aan herkent. Het grote verschil voor de gebruiker: de volledige bediening overzichtelijk op de terminal in de trekker.

Automatische diepteregeling

Ander voordeel van de Isobus-uitvoering is automatische diepteregeling. Tasterplaten meten de hoeveelheid losse grond de frees achterlaat. Hoewel de machine op acht loopwielen rust, is de ervaring dat als de bunker leeg raakt, de frees met de daaraan gekoppelde geulentrekkers toch iets minder diep gaat lopen. De Isobus-uitvoering houdt die waarden constant.

Bediening via de CAN-bus is een alternatief. Hebben we ook wel geleverd, laat Baselier weten, maar dit is een minder handig protocol om voor alle trekkers goed werkend te krijgen. Plus dat bij de Canbus-uitvoering het niet mogelijk was om de plantafstand per rij te variëren.

Overigens, de XL-uitvoering heeft behalve een grotere rotordiameter ook grotere loopwielen. Acht stuks 11.0/65-12 tegenover negen stuks 21*11.0-8 bij de uitvoering met 60 centimeter rotor. Grotere (hogere) loopwielen hebben het voordeel dat ze in losse grond minder snel bulldozeren.

Eenvoudig afstellen

De klant heeft keuze tussen volledig hydraulische pootbanden en mechanische, door de loopwielen aangedreven. Bij de hydraulische uitvoering is het een kwestie van intoetsen van de gewenste pootafstand, en anders is het een ketting verleggen. De hoogte van de loopwielen ten opzichte van de frees bepaalt de hoeveelheid losgemaakte grond. Afstellen van de topstang heeft daar ook invloed op, maar in principe stel je de machine vlak en bepalen de loopwielen de werkdiepte.

De pootdiepte is te wijzigen door de kouterbalk ten opzichte van de frees met spindels te laten zakken of te heffen. De kouters of geulentrekkers zijn star gemonteerd, waardoor de pootdiepte op alle vier rijen altijd gelijk blijft.

De klep achter de frees meet de hoeveelheid losse grond. Dat wordt teruggekoppeld om, indien noodzakelijk, de freesdiepte automatisch aan te passen.
De klep achter de frees meet de hoeveelheid losse grond. Dat wordt teruggekoppeld om, indien noodzakelijk, de freesdiepte automatisch aan te passen.

200 pk trekker nodig

De Baselier all-in-one pootmachines hebben een bunkerinhoud van 2.500 kilo. Verschillende opzetranden zijn leverbaar, ook voor extra inhoud. De machine die TREKKER aan het werk zag was voorzien van een opzetrand die het mogelijk maakt om met een heftruck ook uit kisten te vullen. De FA310-XL heeft een leeggewicht van tegen de 4.000 kilo. Een FA310-W met 60 centimeter freesrotor staat in het boekje voor 2.950 kilo leeggewicht.

In alle gevallen is dus een flinke trekker met voldoende gewicht in de neus nodig om de machine te tillen. In de praktijk zijn dat trekkers in de 200 pk-categorie. De aandrijving van de frees is berekend op maximaal 260 pk.

Meerdere opties

In de basis is een FA310-XL al compleet uitgevoerd, maar er valt heel wat te kiezen. Isobus-uitvoering is de eerste en ook de meest prijzige optie, bruto richting €30.000 meerprijs. Zoals gezegd is er keuze in opzetranden; verder kunnen granulaatstrooiers of apparatuur voor dosering van vloeistoffen worden opgebouwd.

Optie zijn onder andere hydraulische rijpadenwissers, triltandjes en erosiestoppers in de geul, en is er nog keuze in freestanden. Ook is een assortiment verschillende inzetbekers voor verschillende potermaten leverbaar. Wat de pootbekers betreft: Baselier monteert de Sirius-pootelementen van Wifo, afgeleid van de vroegere Cramer-pootelementen.

De all-in-one pootcombinatie is er voor de zandgrond ook met een verkruimelaar in plaats van een frees. Voor de export zijn er ook modellen voor 80, 85 en 90 centimeterteelt. Dan wordt automatisch de bunker wat breder en de inhoud wat groter.

Auteur: Martin Smits

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Deense teler poot met zelfgebouwde 12-rijige aardappelpootmachine 50 hectare per dag

Dit is de ontstaansgeschiedenis van de 12-rijige aardappelpootmachine GST PP 12 van een visionaire Deense teler.
Afbeelding artikel

Getest: vier precisiezaaimachines met fronttank

TREKKER zet vier precisiezaaimachines met fronttanks naast elkaar. Welke maiszaaier springt eruit qua gebruiksgemak en zaairesultaat?
Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Agriplanter poot 88.000 plantjes per hectare

De automatische 6-rijige Agriplanter, getrokken door een Fendt Vario 724, rijdt 3 km per uur en poot 88.000 plantjes per ha.