fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Veldrobot Farmdroid bespaart Deense teler 90% chemie

De Deense akkerbouwer Niels Kamper testte in 2024 veldrobot Farmdroid FD20 in combinatie met een spotspraysysteem in de bieten. De robot hield met gemak de 15,8 hectare bij qua wieden en spuiten. Over het tempo tijdens het zaaien van de bieten is de teler echter minder te spreken. – Foto’s: Farmdroid

In 2024 testte Farmdroid zijn FD20-veldrobot bij de Deense akkerbouwer Niels Kamper. De robot was voorzien van +Spray, een systeem voor pleksgewijze precisiebespuiting. Dit resulteerde in een besparing van 90% op het verbruik van gewasbeschermingsmiddelen.

“De FD20-veldrobot van Farmdroid doet zijn werk goed. Hij is stabiel en de spotsprayer pakt alleen onkruiden, plaagdieren of ziekten, afhankelijk van de instellingen. Het werkt perfect bij zaaien, wieden en spuiten. Ik heb zelfs 90% op bestrijdingsmiddelen bespaard.” Aan het woord is Niels Kamper in Sydfalster, gelegen op een Deens eiland halverwege Hamburg en Kopenhagen.

In 2024 had de akkerbouwer een FD20-robot van de Deense fabrikant Farmdroid op zijn bedrijf om deze te testen in combinatie met een spotspraysysteem, +Spray. Kamper boert op 150 hectare en verbouwt bieten, gerst, tarwe en rood zwenkgras.

Bietenverwerker Nordic Sugar stelde Farmdroid beschikbaar

De machine verzorgde bij elkaar 15,8 hectare suikerbieten. De test met de FD20 Farmdroid-robot kwam tot stand toen bietenverwerker Nordic Sugar aan Kamper vroeg of hij mee wilde doen aan een proef met spotspraying, waarbij Farmdroid bereid was een FD20-robot ter beschikking te stellen. “Ik wilde wel meewerken, omdat ik benieuwd was hoe goed zo’n robot bespuitingen kon doen in de praktijk, op een gewone boerderij”, zegt Niels Kamper.

En hij werd niet teleurgesteld. Na een moeizame start, met een maand uitstel vanwege slecht weer, zijn de bieten begin mei gezaaid toen de grond een temperatuur van 8 graden had bereikt. De FD20 hield bij het zaaien een dichtheid aan van 80.000 tot 90.000 planten per hectare. De bieten groeiden goed en de plantdichtheid bleef het hele seizoen gehandhaafd. De robot was 24 uur per dag en zeven dagen per week bezig met wieden en spuiten, zonder grote problemen. “De bieten waren schoon en ik heb veel chemie bespaard”, vertelt de akkerbouwer.

Voordelen van gps

Een sterk punt is dat de robot gps-gestuurd is. De veldrobot weet van elke individuele bietenplant waar die zich bevindt. “Het is geweldig dat de zonnecellen elektriciteit leveren en dat er een powerbank is voor als de zon niet schijnt, zodat de robot zelfs ook ’s nachts kan werken. Het kan wel een nadeel zijn als het gps-signaal uitvalt, wat soms het geval was. Ik weet niet waarom. Maar natuurlijk blijft de robot dan stilstaan”, blikt Kamper terug.

Lees verder onder de foto’s

Veldrobot FD20 van Farmdroid hield in 2024 15,8 hectare suikerbieten bij op het Deense akkerbouwbedrijf. De machine kan in zes rijen bieten tegelijk schoffelen en spotsprayen. De robot is ook geschikt om een bladbemesting uit te voeren.
Veldrobot FD20 van Farmdroid hield in 2024 15,8 hectare suikerbieten bij op het Deense akkerbouwbedrijf. De machine kan in zes rijen bieten tegelijk schoffelen en spotsprayen. De robot is ook geschikt om een bladbemesting uit te voeren.

Zaaisnelheid te klein

De robot kan met gemak de 15,8 hectare bijhouden, waarschijnlijk zelfs meer, zegt de Deen, maar hij ziet toch een knelpunt met de robot. “Deze capaciteit is prima voor wieden en spuiten, maar voor zaaien is de werksnelheid te klein. De bietenzaadjes moeten snel, in een paar dagen, de grond in. Als dat niet kan, is de capaciteit voor de gangbare landbouwpraktijk onvoldoende”, vindt Niels Kamper.

Om de zaaicapaciteit te vergroten, moet de machine misschien wel 1.000 meter per uur kunnen rijden. Of misschien kan de robot breder worden gemaakt dan de zes rijen, oppert de akkerbouwer.

De Deense akkerbouwer Niels Kamper is tevreden over de capaciteit van de FD20 bij het wieden en spuiten. Over het tempo bij het zaaien van de bieten is hij minder te spreken. De zaadjes moeten in het voorjaar in een paar dagen de grond in kunnen, vindt de Deense akkerbouwer.
De Deense akkerbouwer Niels Kamper is tevreden over de capaciteit van de FD20 bij het wieden en spuiten. Over het tempo bij het zaaien van de bieten is hij minder te spreken. De zaadjes moeten in het voorjaar in een paar dagen de grond in kunnen, vindt de Deense akkerbouwer.

Onkruidbestrijding start direct na zaaien

Regional Sales Manager Rasmus Mikkelsen Thuesen van Farmdroid benadrukt dat de nauwkeurige plaatsbepaling van de zaadjes met de gps-functie betekent dat onkruidbestrijding al direct na het zaaien kan plaatsvinden. “Dit betekent dat we het onkruid voor zijn, in plaats van dat we moeten wachten tot het groot genoeg is om met een camera te kunnen schoffelen.”

Farmdroid biedt momenteel het FD20-model aan, nu ook met +Spray. De fabrikant voert jaarlijks verbeteringen door aan het bestaande platform, zowel mechanisch als softwarematig. Het bedrijf introduceerde de veldrobot in 2020 en breidde het platform sindsdien continu uit. In reactie op Niels Kampers kritiek op de capaciteit van de FD20, erkent Mikkelsen Thuesen dat dit duidelijk een van de uitdagingen is, vooral bij het zaaien. Hij geeft aan dat de capaciteit rond de 5 hectare per dag ligt.

Snelheid en capaciteit

“We richten ons voortdurend op hoe we de robot kunnen optimaliseren, en snelheid is één manier om de capaciteit te verhogen. Het is echter niet zo eenvoudig. De machine is momenteel goedgekeurd (CE-goedkeuring) om autonoom tot 1.000 meter per uur te rijden. We kunnen die snelheid niet veranderen voordat alle nieuwe goedkeuringen binnen zijn. Een andere vraag is of we dezelfde hoge precisie bij het zaaien kunnen bereiken als we de snelheid verhogen. We zijn dit aan het onderzoeken, maar we willen geen robot leveren die nog niet grondig is getest. Daarom hebben nog geen snellere machine geïntroduceerd”, zegt Mikkelsen Thuesen.

Hij noemt als sterk punt van veldrobot FD20 dat de robot in veel verschillende gewassen kan werken. De machine is een geïntegreerd systeem, dus er zijn geen conflicten met werktuigen of software van derden. Hij legt uit dat de machine is uitgerust met een gsm-module zodat Farmdroid op afstand toegang heeft voor ondersteuning.

Auteur: Henning Laen Sørensen

Lees ook: Veiligheid en aansprakelijkheid veldrobots beter geregeld dan gedacht

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Quantum-navigatie gps-loze oplossing voor autonoom boeren?

Er zijn steeds vaker gps-storingen. Het Australische Q-CTRL heeft een positiebepalingssysteem ontwikkeld dat zonder gps of satelliet werkt.
Afbeelding artikel

Michael Porter (John Deere): ‘9RX-autonomiekit geeft 360 graden zicht rondom’

TREKKER vraagt Michael Porter, market manager van John Deere, naar de mogelijkheden van de 9RX-autonomiekit. Wat doet het precies?
Afbeelding artikel

Homburg importeert marktrijpe Escarda-laserweeder

De Duitse startup Escarda Technologies heeft de benodigde CE-certificering op zak om met zijn laserweeder de Europese markt te betreden.