fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Oldtimer | ‘Same Ariete was motorisch goed, maar de boel is helemaal uit elkaar geweest’

Maarten (links, 38) en Geert Steunenberg (36), respectievelijk eigenaar en medewerker bij heftruckspecialist Hevotec in Rijssen (Ov.) poseren trots met hun Same Ariete uit 1966. De broers knapten de trekker samen op en beleven er veel plezier aan. – Foto’s: Hans Prinsen

De Puledro (veulen) was begin jaren zestig de kleinste en de Ariete (ram) de zwaarste trekker in de serie van de Italiaanse trekkerfabrikant Same. De broers Maarten en Geert Steunenberg in Rijssen (Ov.) knapten een Same Ariete uit 1966 op en beleven veel plezier aan hun relatief zeldzame trekker.

De broers Maarten en Geert Steunenberg, respectievelijk eigenaar en medewerker bij Hevotec, hebben een Same Ariete uit 1966 opgeknapt. De trekker was motorisch goed, maar verder is de boel helemaal uit elkaar geweest, aldus de broers. Vooral in de transmissie zijn veel afdichtingen vervangen.

Zijn jullie thuis opgegroeid met Same-trekkers?

“Niet helemaal. We hadden thuis geen boerenbedrijf, maar in Rijssen had tot in de jaren zeventig eigenlijk iedereen wel een of twee koeien. Zo was de situatie ook bij ons thuis. Vader kocht in 1990 zijn eerste trekker. Dat was een Ferguson TEF. In 1993 kwam er een Same Minitauro. Die is later weer weggegaan en vervolgens zijn meerdere trekkers gekomen en ook weer gegaan. Maar opgegroeid in een plattelandsomgeving, was onze interesse voor trekkers wel gewekt.”

En toen kwam de Ariete?

“We waren niet per se merkengek, maar de herinnering aan de Minitauro bleef toch hangen. We hebben door de jaren heen verschillende trekkers gekocht, opgeknapt en ook weer verkocht. Uiteindelijk zijn we toch in de Same’s blijven hangen. Een kennis van ons zocht een Ariete en we vonden dat zelf ook wel een mooie trekker.

Op de oldtimerbeurs in Assen, in 2009, zagen we er een staan. We maakten toevallig een praatje met iemand die thuis ook een Ariete had, met het idee om die op te knappen. Maar de trekker was mogelijk ook wel te koop. Het uiterlijk was niet zo best, maar we konden hem kopen en al snel daarna stond de Ariete in Rijssen. De trekker was motorisch goed, maar verder is de boel wel helemaal uit elkaar geweest. Vooral in de transmissie zijn veel afdichtingen vervangen. Het plaatwerk was niet best, dat hebben we uitbesteed.”

Lees verder onder het kader; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

Is het makkelijk om onderdelen te vinden voor de Same Ariete?

“Voor de wat jongere Same’s zijn ook via SDF nog wel redelijk wat onderdelen leverbaar. Voor de oudjes ligt dat nu toch moeilijk. Bij de oudere Same’s is het nogal eens van twee weer een maken. Wel kun je via het archief in Italië nog heel wat te weten komen. Zo kregen we ook een kopie van een handgeschreven productieregister waar we onze trekker in terug konden vinden. Vandaar dat we ook precies weten wanneer die is gemaakt.”

Is het een Nederlandse trekker?

“Het is overduidelijk geen trekker die in Nederland heeft gelopen. Arietes zijn er in die tijd waarschijnlijk sowieso niet bij ons verkocht. Deze blijkt een uitvoering voor de rijstbouw te zijn. Dat zit hem onder andere, of eigenlijk vooral, in de afdichting van de remmen. Aan de hand van het serienummer konden we bij SDF achterhalen dat de trekker op 27 april 1966 is gemaakt. Uit de archieven bij SDF blijkt ook dat behoorlijk wat Ariete’s naar Zuid-Amerika zijn verkocht, en verder in Spanje, Frankrijk en ook een enkele in Duitsland.”

De ene Ariete is de andere niet?

“In 1964 was de Ariete de opvolger van de 480. Op het oog weinig verschil, maar 5 pk sterker en vaak aangeduid als 480 Ariete. Er waren variaties in spatborden en wielen. In de loop van 1967 kreeg de Ariete een vierkante motorkap en werden motor en chassis blauw. Inmiddels hebben we ook een tweewiel-aangedreven Ariete in de schuur staan die nog het oude plaatwerk heeft, maar wel een blauwe motor en chassis.

Al snel kwam er in 1967 een nieuwe Ariete. Die hebben we ook. Hij heeft een langere wielbasis en versnellingspoken op, in plaats van naast de toen inmiddels gesynchroniseerde versnellingsbak. Er waren verschillende versies: standaard, oversized. Op het eind van de serie werd een voorwielaandrijving met planetaire eindvertraging en aandrijving in het midden toegepast, en was de Ariete T geboren.”

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Klassieker | Onder de indruk van trekker Same Trident 130

De mooi opgeknapte Same Ariete van de broers Maarten en Geert Steunenberg in vol ornaat.

Typisch voor Same is de bediening van de hef naast het stuur. Daardoor zit het handgas links. Ook afwijkend van de meeste concurrenten: een derde rempedaal en versnellingspoken naast in plaats van op de bak.

De Ariete week af van de rest van Same-trekkerfamilie met een lijnmotor. De kleinere modellen hadden V-motoren. Luchtgekoeld was jarenlang de standaard bij Same.

Met voorwielaandrijving bleef Same de meeste concurrenten jarenlang een slag voor. Begin jaren zeventig werd dat een as met centrale aandrijving en planetaire eindvertragingen.

Wat plaatjes uit de oude doos.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Amerikaanse akkerbouwer met megacollectie fourwheeldrives

Amerikaan Chris Wathen en dochter AJ verzamelen klassieke prairietrekkers uit het zware segment: 77 fourwheeldrives met een eigen verhaal.
Afbeelding artikel

VIDEO | Plezier beleven aan oldtimer Same Ariete 

De broers Maarten en Geert Steunenberg in Rijssen (Ov.) knapten een Same Ariete uit 1966 op en beleven veel plezier aan...
Afbeelding artikel

Klassieker | Ford County 1454 maakt serie van verzamelaar compleet

De klassieke trekker Ford County 1454 maakt de verzameling van boomkweker én trekkerliefhebber Erik Kennis compleet.