fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Loonwerker kiest voor getrokken Monosem-maiszaaier voor minder bodemdruk

Loonbedrijf De Regt in Etten-Leur (N.-Br.) heeft bewust gekozen voor een getrokken achtrijer als alternatief voor een hefgedragen zaaimachine. De Regt heeft inmiddels vijf jaar ervaring met de getrokken Monosem-maiszaaier en kocht er dit jaar een tweede identieke getrokken Monosem-achtrijer bij. – Foto: Flying Pixels Photography

Loonbedrijf De Regt in Etten-Leur (N.-Br.) werkt al vijf jaar met een getrokken Monosem-maiszaaier. De getrokken achtrijer zorgt voor minder bodemdruk is de ervaring. Afgelopen jaar kocht het loonbedrijf een tweede identieke getrokken Monosem-achtrijer.

Getrokken zaaimachines zijn populair in Frankrijk en Duitsland, toch zie je ze in Nederland amper. Loonbedrijf De Regt koos vijf jaar geleden juist wél bewust voor een getrokken achtrijer als alternatief voor een hefgedragen zaaimachine. “Je hebt nu geen extra gewicht op de achteras en dus kunnen we een lichte viercilinder trekker gebruiken. Ons werkgebied zit op de scheiding van zand- en kleigrond. Vooral klanten op de klei vragen echt om deze lichtere zaaicombinatie”, legt Wil de Regt uit.

Minder gewicht

De Monosem-maiszaaimachine bevalt het loonbedrijf dusdanig goed dat er afgelopen jaar een tweede identieke getrokken Monosem-achtrijer bij kwam. Doordat er minder gewicht aan de trekker hangt, zijn dubbellucht cultuurwielen niet meer nodig. Dat vergemakkelijkt het wegtransport. De zaaitrekkers staan nu op 520 mm brede banden.

De Regt ziet meer voordelen van de getrokken uitvoeringen. “De zaaitrekker staat niet vier weken lang vast tussengebouwd tussen de zaaimachine en de fronttank. De getrokken machine koppel je in een kwartiertje af en dan kan de trekker iets anders doen.”

Goed wendbaar

Om zonder fronttank toch voldoende zaad en kunstmest mee te nemen is de getrokken machine af fabriek voorzien van een 1.350 liter kunstmestbak en kan er 70 liter zaad per element mee. In het veld loopt de machine op vier wielen. In transportstand klappen de buitenste vier elementen paarsgewijs naar voren.

De Regt was vooraf bang dat de combi misschien minder wendbaar zou zijn, maar dat valt alleszins mee. “We slaan op gps meestal een werkgang over, maar de machine kan ook gewoon haaks om op de kopakker. Een groot voordeel is verder dat de machine een stuk achter de trekker loopt, dus als je achterom kijkt heb je mooi zicht op het werk.”

Auteur: Matthijs Verhagen

Lees ook: Gebruikte maiszaaimachine aanschaffen? Lees eerst deze tips

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Uien planten in je eentje met uienpoter Hegro Onionmaster 2.25

Met de HeGro Onionmaster kan de chauffeur vanuit de cabine zelfstandig uien planten. Een impressie van dit nieuwe type uienpoter.
Afbeelding artikel

Nieuwe Dewulf alles-in-een pootcombinatie op zware klei

Dewulf alles-in-een pootcombinatie op zware klei: frezen, poten en aanaarden in één werkgang met een volledig in de hef gedragen constructie.
Afbeelding artikel

Zocon introduceert RVS-zaaimachine

Zocon zet een RVS-zaaimachine in de markt. De ZM-Special in rvs-uitvoering zaait graszaad en groenbemester én dient kunstmest toe.