Opvallend op vakbeurs Bauma in München is de aandacht voor elektrische machines. Fabrikanten zien echter tegelijkertijd dat de afzet van elektrische machines nog niet zo hard gaat als ze enkele jaren dachten. Er zit nog volop innovatie in de diesels. – Foto’s: Matthijs Verhagen
De Duitse vakbeurs Bauma is één van de allergrootste beurzen ter wereld met 62 hectare aan machines. Tussen de mijnbouwgiganten, conceptstudies en andere vergezichten staat óók volop nieuws voor de boer en loonwerker. Een foto-overzicht.
Waar sommige beurzen vechten voor hun voortbestaan, is de Duitse vakbeurs Bauma onbetwist dé beurs als het gaat om bouwmachines. Een belevenis op zich die begin april 600.000 bezoekers naar München lokte.
Wat opvalt: de enorme stands van sommige merken, veel aandacht voor elektrische machines en het grote aantal spelers uit China. Met een dreigende handelsoorlog en een transitie van diesel naar elektrisch waarvan niemand écht weet hoe het gaat lopen, is er best wat onzekerheid. Toch is de Bauma vooral een feest. Met dus veel elektrische machines.
Nog volop innovatie in diesels
Fabrikanten zien echter tegelijkertijd dat de afzet van elektrische machines nog niet zo hard gaat als ze enkele jaren dachten. Er zit nog volop innovatie in de diesels. Het elektriciteitsnet en ook kopers zijn nog niet rijp om de fors duurdere elektrische machines te aan te schaffen.
Alleen waar overheden strenge eisen stellen of subsidies beschikbaar stellen is er vraag maar elektrische machines. Dat is nu vooral in Scandinavië en Nederland. Het biedt kansen voor nieuwkomers, waarvan een aantal uit Nederland hoge ogen gooit op de internationale beurs. Zelf een keer kijken? De volgende Bauma is van 3 tot 9 april 2028.
Sany met elektrische STH625e-verreiker. Het Chinese Sany, behorend tot de top 10 grootste bouwmachinefabrikanten ter wereld, komt met een elektrische verreiker. Sany heeft in ons land een behoorlijk marktaandeel in elektrische rupsgraafmachines. De STH625e-verreiker weegt zo’n 5 ton en kan 2,5 ton heffen tot 6 meter. Onder de kap ligt een 34 kWh accupakket. Dat levert 350 volt aan de ingebouwde 32 kW elektromotor voor aandrijving van de hydropompen. De machine is net iets minder dan 2 meter breed en 2 meter hoog.
Kubota verrast met mobiel én rups. Wellicht de grootste verrassing voor de Nederlandse markt brengt Kubota, dat fors naar boven uitbreidt. In samenwerking met Liebherr komen er volledig nieuwe 9- en 10-tons compacte mobiele graafmachines bij. Liebherr gaat deze bouwen en óók onder eigen merk leveren met een Kubota-motor onder de kap. De eerste klantmachines zijn begin 2026 in Nederland, zo laat importeur Meerman weten. Aansluitend gaat het eveneens Japanse Sumitomo voor Kubota een 14-tons rupsgraafmachine bouwen.
421G: langverwacht tussenmodel Case. De nieuwe 421G moet bij Case het gat verkleinen tussen de compacte en fors lichtere 321F en de wat zwaardere 521G. De 421G is met z’n 9 ton eigengewicht en 4,8 ton kieplast zeker ook voor de landbouw interessant. Onder de kap ligt een 3,6 liter FPT-motor met 97 pk uit eigen huis. Case bouwt de machine, net zoals de andere grotere wielladers, in de eigen fabriek in Italië. De machine is al in productie en zal een dezer dagen ook in ons land beschikbaar zijn.
Volvo pakt uit met alléén maar elektrische machines. Het Zweedse Volvo was één editie afwezig op Bauma. Het laat zijn comeback niet onopgemerkt voorbijgaan en vult de volledige stand met elektrische machines, met een elektrische EWR150-mobiele graafmachine en elektrische uitvoeringen van de L90- en L120-wielladers. Primeur is de volledig elektrische Volvo A30, een 6x6 30-tons knikdumper. Later zal Volvo ook een elektrische versie van de A40 introduceren. Volvo verkocht 5.000 elektrische vrachtwagens in Europa en heeft dus volop ervaring met elektrificatie. Topman Melker Jernberg noemt de transitie in de bouwmachines “langzamer dan verwacht en gewenst.” Waar het bedrijf eerst volledig inzette op accu-elektrisch, geeft de topman nu ook aan volop te (blijven) investeren in de verbrandingsmotoren en brandstofceltechniek. “De dieselmotor is nog efficiënter te maken en daar zetten we ook vol op in.”
Staad onthult zijn in Nederland gebouwde 17W. Het Nederlandse Staad komt medio 2026 met een volledig zelf ontwikkelde elektrische mobiele 17-tons graafmachine op de markt. Staad is in 2013 opgericht door de gebroeders Staadegaard. Zij namen zo afstand van hun mechanisatietak, en zetten vol in op de grondverzettak via destijds het Daewoo-dealerschap, later Doosan en inmiddels Develon. Later begonnen ze met het ombouwen van grondverzetmachines van diesel naar elektrisch. Binnen deze tak zijn inmiddels honderd medewerkers actief en werden 200 elektrische machines uitgeleverd. Altijd met een Develon als basis.
Nieuwe 10-tons Komatsu-shovel. Komatsu laat een prototype van de nieuwe WA170M-11 zien, een 10-tons wiellader met een eigen Komatsu-viercilinder onder de kap die 127 pk levert. De machine gaat in september in productie en rolt dan uit de eigen Komatsu-fabriek te Düsseldorf (D). Sinds vorig jaar is niet langer Bia, maar Van der Spek in Vianen de importeur van Komatsu. Van der Spek vertegenwoordigde eerder Hyundai, dit merk is nog altijd op zoek naar een nieuwe importeur.
Venieri komt met hybride minishovels. De Italiaanse wielladerfabrikant Venieri introduceert op de Bauma zijn eigen minishovels. De 27.03TL Hybrid beschikt over een schuifmast én hybride aandrijving. In vol-elektrisch ziet de fabrikant niets, in hybride juist wel. Zo kan de dieselmotor wat lichter zijn, en is AdBlue of een roetfilter niet nodig. Dankzij een kleine accu en een elektromotor in het vliegwielhuis kan de machine 15 minuten elektrisch (inpandig) draaien. Bij maximaal vermogen werken elektro en diesel samen.
Giant sleept Chinese kopie voor rechter. Een opmerkelijk verhaal van Giant. Medewerkers van Tobroco-Giant spotten een tot in detail gekopieerde Giant G2700 van een Chinese fabrikant op de beursvloer. Zélfs de technische tekeningen in de folder waren schaamteloos gejat. Daarop stapte Giant direct in Duitsland naar de rechter. Dat kortgeding wonnen ze, nog tijdens de beurs, waarop de Chinese namaker op bevel van de rechter onmiddellijk zijn machine onherkenbaar ingepakt van het beursterrein moest verwijderen.