BLOG | Nico Huizing: ‘Kalenderlandbouw in Egyptische woestijn’
Egypte zet alles op alles om minder afhankelijk te worden van import. Een vorm van ‘kalenderlandbouw’ is daarin cruciaal. Zolang het water maar blijft stromen.
Via Caïro vlieg ik naar Aswan. Dan is het nog een paar uur rijden in zuidwestelijke richting naar de boerderijen van mijn klant. Onderweg zie je niets anders dan pivot-irrigatie, zover het oog reikt. Op Google Earth vormen deze honderden groene stippen een bijzondere afwisseling in het eindeloze woestijnlandschap. Want woestijn is het – en niet zo’n beetje ook.
Boeren in gortdroge Egyptische woestijn
De weg kan zomaar dichtstuiven met zandduinen, regen valt er praktisch nooit. In de zomer stijgt de temperatuur moeiteloos boven de 50 graden. Hoe kun je hier in vredesnaam landbouw bedrijven? Die vraag spookte door mijn hoofd terwijl ik door de droogte reed. Het antwoord: een slim netwerk van irrigatiekanalen, ondergrondse waterputten en stuwmeren die gevoed worden door de Nijl. Dankzij deze waterbronnen halen ze hier met gemak twee teelten per jaar. Korrelmais, bieten, alfalfa, tarwe en aardappelen; het groeit hier allemaal.
Water onder controle houden
Op het eerste gezicht lijkt het een onmogelijke plek voor landbouw. Als je beter kijkt is het eigenlijk verrassend goed te doen, zolang je het water volledig onder controle hebt. Tien dagen voor het zaaien begint de beregening te draaien. Vervolgens wordt het water zorgvuldig gedoseerd tot het gewas rijp is. De kraan gaat dicht en niet veel later kun je droog oogsten.
Doordat alles op de dag nauwkeurig te plannen is, kun je ook extreem efficiënt met machines omgaan. Het is aan mij en mijn team om de Egyptische boeren daarbij verder te helpen.
Egypte, als netto-importeur van voedsel en met 115 miljoen inwoners, is de laatste jaren hard getroffen door stijgende grondstofprijzen. Daarom zet het land alles op alles om minder afhankelijk te worden van import. Deze vorm van ‘kalenderlandbouw’ is daarin een cruciale factor. Zolang het water maar blijft stromen.
Auteur: Nico Huizing
Over de auteur: Nico Huizing is oprichter en eigenaar van HuizingHarvest in Emmen (Dr.). Vanuit die hoedanigheid bezoekt hij regelmatig landbouwbedrijven over de hele wereld. Voor deze bedrijven biedt HuizingHarvest ondersteuning op het gebied van landbouwmachines en seizoenswerkers.
Lees ook Nico’s vorige blog: ‘Boerenmoed in oorlogstijd’
Gerelateerde tags: Grondbewerking, Zaaien en Poten