fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

AgBot start met voorjaarswerk op akkerbouwbedrijf

Robottrekker AgBot T2 met de cambridgerol start met voorjaarswerk op het akkerbouwbedrijf van Marijn Vermuë in Werkendam (N.-Br.). Onder de vlag van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) gaat Vermuë het hele teeltseizoen met deze veldrobot aan de slag op zijn bedrijf. – Foto’s: Peter Roek

Marijn Vermuë in Werkendam (N.-Br.) heeft sinds dit jaar een AgBot T2-tractierobot op zijn bedrijf. De akkerbouwer gaat testen hoe hij de robot in zijn bedrijfsvoering kan inpassen. Hij is benieuwd naar wat de robottrekker hem brengt en wat-ie kost in de praktijk.

Marijn Vermuë wil vooruit met zijn akkerbouwbedrijf. In die zin dat hij op zijn 160 hectare zo efficiënt mogelijk wil boeren. Op de eerste plaats staat bij hem opbrengstmaximalisatie. Tegelijk zoekt hij via onder meer precisietechnieken naar verlaging van kosten en minimalisering van de milieulast. “Het liefst doen we allebei tegelijk”, vertelt hij.

Vermuë houdt nauwgezet de ontwikkelingen in de gaten als het gaat om akkerbouwinnovatie. Maar op het vlak van precisielandbouw is hij ook weer niet een voorloper. Hij volgt de website van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en pikt eruit wat hem past en waarvoor geen extreem grote investeringen nodig zijn. Om wat te noemen: ”Pulserende spuitdoppen op de spuitmachine om te kunnen spotsprayen en ook nauwkeuriger te kunnen variëren, gaat mij nog even te ver. “Dat wordt ineens zoveel duurder. Het zou voor mijn spuit €30.000 extra zijn.”

Ferme innovatiestap met robottrekker

Nu heeft Vermuë besloten een grote stap te zetten. Dat wil zeggen, onder de vlag van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) gaat hij in het project NPPL-R het hele seizoen met de tractierobot of multi-inzetbare AgBot T2 van fabrikant AgXeed aan de gang. Te beginnen met het klepelen van groenbemesters en land klaarleggen, en eindigend met de grondbewerking na de oogst. Vermuë wil met de robot ook groenbemester gaan inzaaien.

De AgBot is een elektrisch aangedreven rupstrekker met brede rupsen. Een Deutz-dieselmotor drijft de generator aan. Bestaande werktuigen van Vermuë kunnen via de driepunts-hefinrichting worden gekoppeld. Het gewicht bedraagt 6 ton met een vermogen van 156 pk. Vermuë noemt het voor met name voorjaarswerk een voordeel dat de AgBot aan de lichte kant is en op 76 centimeter brede rupsen staat. Dat geeft minder risico op bodemverdichting.

Lees verder onder de foto

Voordat de AgBot van start kan, is er de nodige voorbereiding. Vermuë: “Vanwege de breedte van de machine vergt het wat aanpassingen. Op de laptop heb ik de taak al goed doorgenomen.”
Voordat de AgBot van start kan, is er de nodige voorbereiding. Vermuë: “Vanwege de breedte van de machine vergt het wat aanpassingen. Op de laptop heb ik de taak al goed doorgenomen.”

AgBot T2 start met cambridgerol

Na een eerste instructie van medewerkers van fabrikant AgXeed en Nouws Mechanisatie over de werking van de veldrobot, volgt nog wat oefenen op het droge. Daarna begint AgBot T2 aan het echte voorjaarswerk op het akkerbouwbedrijf van Vermuë. De tractierobot start met een bewerking met de cambridgerol op wintertarwe en wintergerst.

Akkerbouwer Marijn Vermuë is enthousiast over de eerste verrichtingen van de machine. “Hij doet het echt goed.” Zo controleerde Vermuë de mate van beschadiging van tarweplantjes door tracs in de bochten. “Dat valt reuze mee”, stelt hij vast, “geen losse plantjes.”

Lees verder onder de video

400 hectare voor de AgBot

Naar schatting ligt op de locaties Werkendam en Dreumel van Vermuë Akkerbouw komend seizoen zo’n kleine 400 hectare werk te wachten. Vermuë overweegt de AgBot ook voor loonwerk in te zetten. Het gaat vooral om het eenvoudiger werk: land voorfrezen, woelen, cultivatoren en zaaibed klaarleggen.

Grote vraag is nog hoe de obstakelbeveiliging gaat reageren op rondvliegende grond en wortelonkruiden als de Kvik-up aan de robot hangt. De veertanden van deze wortelonkruidbestrijder draaien door de grond en werpen grond en worteldelen omhoog. Gaan de sensoren de door de lucht vliegende kluiten en onkruiden als obstakels zien of niet? En wat is daaraan af te regelen zonder dat de veiligheid in het geding komt? Vermuë: “Wat in ieder geval niet kan, is met een klep het spul laag houden. De truc van die Kvik-up is juist dat de zware gronddelen sneller terugvallen dan de worteldelen, waardoor deze oppervlakkig neerkomen en kunnen uitdrogen.”

Wat levert de robot en wat is de prijs?

Zo zijn er meer kwesties die moeten worden opgelost. Vermuë wil de komende periode uitvinden wat zo’n AgBot voor zijn bedrijf kan betekenen. “Ik kan nog aan mensen komen, maar vroeger of later wordt dat lastiger. Bovendien kan zo’n robot dag en nacht doorwerken. Hij hoeft niet naar de tandarts, niet naar bed en heeft geen sociale verplichtingen.”

Volgend jaar moet duidelijk worden hoeveel werk het vraagt de machine te managen en hoeveel manuren de AgBot Vermuë netto uit handen neemt. En zeker belangrijk: Vermuë wil de proefperiode op zijn bedrijf met de tractierobot benutten om zicht te krijgen op de businesscase ervan. De aanschafprijs van de machine ligt rond €325.000.

Auteur: Leo Tholhuijsen

Lees ook: Veiligheid en aansprakelijkheid veldrobots beter geregeld dan gedacht

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Van der Sluis dealer AgXeed-robots in Noord- en Zuid-Holland

Robotbouwer AgXeed heeft landbouwmechanisatiebedrijf Van der Sluis vanaf 1 april aangesteld als AgXeed-dealer voor Noord- en Zuid-Holland.
Afbeelding artikel

Veldrobot Farmdroid bespaart Deense teler 90% chemie

De Deen Niels Kamper testte in 2024 Farmdroid FD20 in combinatie met een spotspraysysteem in bieten. Wat vindt hij van de...
Afbeelding artikel

Autonome retrofit-kit maakt trekker zelfstandig

Met een autonome retrofit-kit upgrade je (vrijwel) elke trekker naar een autonome trekker. Dit zijn de actuele ontwikkelingen.