fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Verreiker Eurotrac TH25.6 Turbo is opportunistische nieuwkomer

De Eurotrac TH25.6 Turbo oogt vertrouwd, opvallend vertrouwd. Hoe langer TREKKER de machine bekijkt, hoe meer details opvallen die volledig identiek zijn aan een Manitou MT625. Los van de kleur is geen enkele moeite gedaan om de Eurotrac een eigen smoel te geven. Daarmee is deze Eurotrac niet zómaar een kopie, maar eigenlijk een schaamteloze kopie van de marktleider in dit segment. – Foto’s: Matthijs Verhagen

Machinehandelaar De Heus Groep in Mijnsheerenland (Z.-H.) is behalve van diverse importeurschappen vooral bekend van het eigen merk Eurotrac. Heus Tractors laat onder dit eigen label minishovels produceren in China. Een succesverhaal, dus de stap naar een verreiker is logisch. De Eurotrac TH25.6 Turbo komt wel erg bekend voor.

Het is inmiddels een beproefd concept waarmee Heus Tractors in staat blijkt om relatief complete machines te leveren tegen een scherpe prijs. De handelaar laat machines op basis van eigen ontwerp tegen een lage kostprijs bouwen in een van de buitenlandse fabrieken waarmee de importeur zaken doet. Nu is dat China, maar als het ergens anders goedkoper kan, dan zal Heus Tractors schakelen.

Tegelijk maakt het bedrijf wél her en der gebruik van bekende componenten, zoals motoren van Kubota. Zo kwamen al duizenden Eurotrac-minishovels deze kant op, die het bedrijf inmiddels door heel Europa verkoopt.

Lees verder onder de foto’s

Eurotrac is succesvol met de minishovels en levert inmiddels ook heftrucks. Uitbreiding naar een compactverreiker ligt voor de hand, aangezien deze óók in grote aantallen worden verkocht in Europa.
Eurotrac is succesvol met de minishovels en levert inmiddels ook heftrucks. Uitbreiding naar een compactverreiker ligt voor de hand, aangezien deze óók in grote aantallen worden verkocht in Europa.

Compacte 4,8-tons verreiker

De stap om het aanbod te verbreden met een verreiker is dus logisch. En dat is de TH25.6 Turbo geworden. Een compacte 4,8-tons machine die 2,5 ton kan heffen tot maximaal 6 meter hoogte. Een marktsegment waarin de verkoopaantallen hoog zijn. Met vierwielbesturing, een fraai display en zelfs standaard een airco, en met voldoende ledwerklampen kan de Eurotrac prima mee in het bestaande aanbod. Het is zeker geen exoot.

Met een 75 pk Kubota-viercilinder motor rechts onder de kap kiest Eurotrac – net als bij zijn minishovels voor het beproefde concept met een bewezen krachtbron, zoals ook Europese concurrenten die inbouwen. Het hydraulisch gedeelte komt van het Italiaanse Bondioli & Pavesi. Voor de rest is de hele machine, inclusief de assen en cilinders, van Chinese makelij.

Euro-snelwissel

De Eurotrac oogt direct vertrouwd. De machine is net geen 2 meter hoog en op standaardbanden 1,80 meter breed. Op landbouwbanden, zoals op de foto’s, is de machine iets breder. De machines zijn standaard uitgevoerd met een hydraulisch bediend Euro-snelwisselraam. Bekend in de landbouw, maar wat betreft slijtage en degelijkheid wellicht niet de beste snelwissel voor een verreiker. Overweeg dit goed, Eurotrac kan andere snelwissels als optie leveren.

Een extra functie is eveneens standaard. Deze kun je proportioneel bedienen op de joystick. Ook kun je de functie continu olie laten geven, handig in combinatie met een rolbezem. Ook in combinatie met handgas en een snelheidsregeling.

Straks leverbaar met flowsharing

Op de weg rijdt de machine 30 kilometer per uur. In de markt zie je zowel langzamere als snellere concurrenten. De instap is prima en de stoel is geveerd. Het display is volledig digitaal met klokken voor de rijsnelheid, toerental en motortemperatuur. Ook is er een lastindicator. Verder zijn er handige knoppen, bijvoorbeeld om de bakcilinder op slot te zetten. Werkt prettig met een manbak.

De machine beschikt over vierwielaandrijving én vierwielbesturing. Wisselen tussen de stuurmodi gaat eigenlijk vanzelf, doordat de wielen pas van stuurstand veranderen nadat ze in een neutrale positie hebben gestaan. Grote missers kun je er dus niet mee maken.

De joystick oogt wat universeel, maar herbergt wel alle functies. Zoals genoemd zijn de extra functies bovendien proportioneel aan te sturen, waaronder ook het uitschuiven van de mast. Tijdens een korte proefrit blijkt de giek wat schokkerig te zakken. Volgens de leverancier komen er mede om deze reden nieuwe ventielenblokken in de nieuwe én de reeds geleverde machines.

Op onze testmachine lukt het slechts ten dele om meerdere functies tegelijk te bedienen bij volgas. Dat ging ten koste van de snelheid. Ook hierin moeten de nieuwe ventielenblokken soelaas bieden. Die zouden in het vervolg namelijk beschikken over flowsharing, zodat je tegelijkertijd meerdere functies kunt bedienen.

Op een verreiker in dit segment is flowsharing niet altijd de standaard, maar wel een pre. Zo kun je immers de mast tegelijk heffen én uitschuiven. Dat is erg plezierig bij het dagelijks laden van de voermengwagen of het laden van kippenmest in hoge containers. Als Eurotrac dat straks daadwerkelijk voor de genoemde prijs kan leveren, maakt dat een verschil in de markt.

De joystick oogt wat universeel, maar doet prima wat er gevraagd wordt. De extra functie is proportioneel te regelen. Straks is er flowsharing om meerdere functies tegelijk te kunnen bedienen.
De joystick oogt wat universeel, maar doet prima wat er gevraagd wordt. De extra functie is proportioneel te regelen. Straks is er flowsharing om meerdere functies tegelijk te kunnen bedienen.

Eurotrac TH25.6 Turbo is Manitou-kopie

Hadden we het al genoemd? De Eurotrac oogt vertrouwd, opvallend vertrouwd. Natuurlijk, ergens lijken alle verreikers in dit segment op elkaar. Toch is die bekende indruk wel degelijk verklaarbaar. Hoe langer we de machine bekijken, hoe meer details opvallen die volledig identiek zijn aan een Manitou MT625. De uitlaat, het contragewicht, de motorkap, de bouw van de giek, de bak-kinematiek, het scharnierpunt van de giek, het laswerk, het gehele cabineframe tot en met de vorm van de deurscharnieren aan toe.

De Eurotrac oogt niet alleen als een Manitou MT625, hij beschikt ook over exact dezelfde motor. De gehele opbouw onderhuids is gelijk aan Manitou.
De Eurotrac oogt niet alleen als een Manitou MT625, hij beschikt ook over exact dezelfde motor. De gehele opbouw onderhuids is gelijk aan Manitou.

Ook de wielbasis is op de millimeter identiek. En wat te denken van de plaatsing van de airco in de ‘pet’ achter de cabine – allemaal typisch Manitou. Sterker: het zou een hele klus zijn om vijf optische verschillen te ontdekken. Zelfs de vorm van de kunststof spatborden, de uitlaat en de welvingen in de motorkap en cabinedeur zijn identiek.

Los van de kleur is geen enkele moeite gedaan om de Eurotrac een eigen smoel te geven. Daarmee is deze Eurotrac niet zómaar een kopie, maar eigenlijk een schaamteloze kopie van de marktleider in dit segment. Zónder de ontwikkelingskosten en mét de lage productiekosten is het natuurlijk makkelijk scoren op prijs. Dat het kan, dat bewijst Eurotrac met de TH25.6 Turbo. Een beetje opportunistisch is het wel.

Auteur: Matthijs Verhagen

Lees ook: Getest: 15 minishovels met dieselmotor; wie bouwt de beste?

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Claas bouwt Scorpion in Night Edition-uitvoering

Claas gaat 150 Scorpion-verreikers in een Night Edition-uitvoering bouwen in de fabriek van Liebherr in het Oostenrijkse Telfs.
Afbeelding artikel

6 elektrische minishovels getest: Weidemann wint

Lees alle ins & outs over de 6 geteste elektrische minishovels. Het merk Weidemann scoort de meest punten, gevolgd door Giant...
Afbeelding artikel

Poolse voorlader InterTech IT 1600 M zit goed in elkaar

TREKKER doet een eerste indruk op van de nieuwe Poolse voorlader Intertech IT1600, vers gemonteerd op een John Deere 6R 110.