fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Proefrit | Massey Ferguson 5M.115: minder global, meer focus

Foto’s: Bob Karsten

Deze nieuwe 5M-serie is de opvolger van de 5700 M, die Massey Ferguson de wereld in bracht als Global-serie – een trekker die overal ter wereld in de smaak zou vallen. Die 5700 M bleek een hardloper binnen Europa. Om daar nog een schepje bovenop te doen, is de line-up aangescherpt. De nieuweling ziet er nu net zo gelikt uit als de 5S maar is soberder, en goedkoper.

Of de 5700 M, die Massey Ferguson in 2017 introduceerde als één van de Global-trekkerseries, ook overal elders in de wereld zo goed is aangeslagen, dat weten we niet. Op de Europese markt is de eenvoudige 5M-serie in ieder geval goed ontvangen. Reden te meer voor Massey Ferguson om hier meer focus aan te brengen door de serie eens goed op te frissen, en de line-up te veranderen.

Het idee achter de Global-series: één eenvoudige basis bouwen, en die in meerdere varianten overal ter wereld verkopen. Je kon ‘m bijvoorbeeld bestellen met een simpele 12V/12A-versnellingsbak – die trekkers bouwde MF in China – of (de drie lichtste modellen) met een viertraps powershift die in het Franse Beauvais van de band rolden. De trekkers werden in Europa goed verkocht, maar praktisch alle Europeanen kozen voor die Dyna-4-uitvoering en het liefst dan het sterkste model daarvan (5711 M).

De 5M is alleen leverbaar met mechanische ventielen. Aftakas in- en uitschakelen en toerental kiezen gaat elektronisch. Er is een elektrische voorladerbediening leverbaar.
De 5M is alleen leverbaar met mechanische ventielen. Aftakas in- en uitschakelen en toerental kiezen gaat elektronisch. Er is een elektrische voorladerbediening leverbaar.

Reden voor Massey Ferguson om die 12V/12A van de prijslijst te schrappen, de Dyna-4-transmissie beschikbaar te maken voor álle modellen, en een nieuw topmodel toe te voegen: de 5M.145. Daarmee sluit de trekker beter aan bij de marktvraag. Motorisch is overigens niets gewijzigd, behalve dat de serie nu een model extra heeft (met maximaal 145 pk). De 5M heeft een 4,4 liter Agco Power-motor met een enkele turbo en zonder EGR-klep. In het uitlaatcompartiment zit een DOC-, DPF- en AdBlue-systeem. De serie bestaat nog steeds uit modellen met korte en lange wielbasis (19 centimeter verschil) vanwege een langer transmissiehuis in de grotere modellen.

Massey Ferguson 5M.115 in lijn met de rest

De nieuwe 5M-trekkers zijn vanaf het eerste kwartaal van dit jaar leverbaar. Eén Massey Ferguson 5M.115, een pre-productiemodel, was kort in Nederland voor de Wintershow van importeur Mechan in Achterveld (U.) en beschikbaar voor een proefrit. Op het eerste gezicht is dit onmiskenbaar de opvolger van de 5700 M-serie, want aan chassis, wielen en cabineframe veranderde niets. Wel friste Massey Ferguson het uiterlijk op, waardoor dat past bij de andere series. Zo zijn de cabinestijlen grijs, heeft de motorkap meer grijstinten, is de typeaanduiding in lijn met de andere series gebracht en heeft de trekker het vernieuwde MF-logo.

De cabine is licht en netjes ingericht, en vooral bekend werk voor MF-rijders. Er is nu een drietrapsschakelaar voor de automatische powershiftschakeling: Eco, Power, en ‘uit’ (manueel).
De cabine is licht en netjes ingericht, en vooral bekend werk voor MF-rijders. Er is nu een drietrapsschakelaar voor de automatische powershiftschakeling: Eco, Power, en ‘uit’ (manueel).

Fijne cabine

Massey Ferguson voerde echter meer verbeteringen toe in de 5M.115. Een mooi voorbeeld is de grotere dieseltank. Die is nu 198 liter (17 of 23% meer dan z’n voorganger, afhankelijk van of je vergelijkt met de korte of lange wielbasis). De dieseltank is nu zo gevormd dat deze tegelijk functioneert als spatscherm voor de degelijke traptreden. Andere vernieuwingen: drie aftakastoerentallen (elektrisch te kiezen), een aftakasknop op het spatbord, verbeterde airconditioning en luchtstroming, en mechanische cabinevering op alle modellen.

De cabine is een fraaie plek om te vertoeven: licht, comfortabel en ook lekker eenvoudig. Een paar knoppen komen misschien onbekend voor. Namelijk een driewegschakelaar waarmee je kiest tussen een eco- of powermodus voor het automatisch schakelen van powershifttrappen (alleen binnen groepen), en je zet die automatiek hiermee uit. En er is nu een wipschakelaar waarmee je de rem-tot-neutraal-functie uitzet; hiermee (ont)koppelt de versnellingsbak automatisch bij remmen tot stilstand. Tot slot, reeds bekend van enkele andere series: een blauwe knop waarmee je de twee optionele tandwielpompen kunt koppelen (en dus de oliestromen van 42 en 58 l/min bundelt). De hef is dan wel onbruikbaar. Dit is met name voor voorladerwerk. Fijne, nieuwe toevoeging hier is dat de functie uitgaat zodra je de hef gebruikt – voorheen moest je de pompen eerst ontkoppelen voor de herinrichting weer werkte.

Verder is de cabine hapklare koek, zonder verrassingen. Tijdens de proefrit valt op dat de nieuwe spiegels opvallend fijn kijken. Ze geven een licht en rustig beeld. De cabinevering, die bestaat uit twee mechanische poten achter en twee torsiedempers voor, doet uitstekend z’n werk. De schakelautomatiek werkt prima. Je moet zelf nog even de groepen wisselen, wat kan met een elektronische handkoppeling. De trekker rijdt 45 km/u met net geen 1.900 motortoeren, en is hierbij lekker stil. Voorasvering is niet leverbaar, dus de trekker ‘hupst’ wat, zoals zo’n trekker met korte wielbasis nou eenmaal neigt te doen. Detail: de richtingaanwijzer zit, anders dan bij de nieuwe, grotere MF’s, nog aan de rechterkant. Wel gaat deze automatisch uit na het maken van de bocht. De stuurwielverstelling zou nog wel wat groter mogen – dichterbij tijdens het rijden, en verder van je af bij het in- en uitstappen.

De trekkers zijn af fabriek leverbaar met een fronthef die MF bouwt in samenwerking met Zuidberg. Een frontaftakas wordt niet af fabriek geleverd, maar is er naderhand wel op te bouwen. De 5M-serie is nu, net als de andere MF-series, voorzien van het nieuwe logo op de neus en meer grijstinten op de kap.
De trekkers zijn af fabriek leverbaar met een fronthef die MF bouwt in samenwerking met Zuidberg. Een frontaftakas wordt niet af fabriek geleverd, maar is er naderhand wel op te bouwen. De 5M-serie is nu, net als de andere MF-series, voorzien van het nieuwe logo op de neus en meer grijstinten op de kap.

Luxere opties

De 5M is voortaan ook af fabriek leverbaar met gps-besturing. Je krijgt dan een Fieldstar 5-scherm in de cabine die ook werkt met Isobus. Andere luxe-opties zijn ledverlichting rondom of een elektronische voorladerbediening met ook knoppen om van rijrichting te wisselen en te schakelen. Een stukje meer luxe dus. Wat je dan nog mist, ten opzichte van een 5S? Het grotere cabineframe en de schuin aflopende neus, en luxere opties, zoals de Dyna-6-transmissie, voorasvering, elektronische ventielen, Datatronic 5-beeldscherm waarmee je dus ook trekkerfuncties kunt bedienen, en wat hefkracht. Maar goed, ten opzichte van een 5S Essential (basisuitvoering), is de 5M wel 14% goedkoper.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Claas Xerion 4200 met Kaweco-tank en Evers Toric-bemester

Imponerend! Dat is deze rood-zwarte Akkergiganten-combinatie - trekker, mesttank en schijvenbemester - van loonbedrijf Postel in Twente.
Afbeelding artikel

Nieuwe TractorBumper XL met grote opbergbak en fors frontgewicht

Tractorbumper levert een nieuwe bumper met een grote opbergbak en een frontgewicht tot 1.100 kg: de TractorBumper SafetyWeight XL Box.
Afbeelding artikel

Zetor levert trekkerserie 6 met modellen Basic en Highliner

De Tsjechische trekkerfabrikant Zetor levert zijn nieuwe serie 6 in twee varianten. De serieproductie van de Basic- en Highliner-modellen start in...