Efficiënt en duurzaam bemesten: tips van drie loonbedrijven

Drie toonaangevende loonbedrijven delen hun inzichten en tips over hoe zij emissiearme bemesting toepassen in hun bedrijfsvoering.
Stikstof in eigen kringloop houden
Tijdsdruk en een krappe mestmarkt zorgen ervoor dat emissiearm bemesten niet altijd de hoogste prioriteit krijgt. Toch is het, met de aangescherpte bemestingsnormen, steeds belangrijker om mest zo goed mogelijk te benutten en de stikstof in de eigen kringloop te houden.
Drie ervaren loonwerkers delen hun inzichten en tips over hoe zij emissiearme bemesting toepassen in hun bedrijfsvoering. Erik Morssink (Loon- en grondverzetbedrijf Van Hal uit Voorst), Han Kuunders (Loonbedrijf Kuunders uit Deurne) en Marcel Betten (Loon- en aannemersbedrijf De Samenwerking uit Elsloo) vertellen hoe zij hun klanten helpen bij een efficiënte en duurzame bemesting.
Precisie en deskundigheid maken het verschil
“Minder verlies is meer rendement”, stelt Erik Morssink. De drie loonwerkers zijn het erover eens dat nauwkeurige bemesting essentieel is. Dit begint bij een goede voorbereiding en de juiste afstemming van de bemesting op de behoeften van het gewas. “Het draait om weten wat je doet en dat consequent toepassen”, voegt Marcel Betten toe. Door een combinatie van bodemmonsters, mestanalyses en ervaring kunnen zij mest zo effectief mogelijk inzetten.
Han Kuunders benadrukt ook de rol van de chauffeur: “De chauffeur maakt het verschil”, zegt hij stellig. “Een goed opgeleide chauffeur weet hoe hij de machine optimaal instelt en zorgt ervoor dat de mest goed, emissiearm in de grond komt.” Beoordeling van het te bemesten perceel en het daarop aanpassen van sleufdiepte, mestdosering en rijsnelheid is onderdeel van het vakmanschap. Training en bewustwording bij zowel loonwerkers als boeren helpt om de beschikbare technologieën beter te benutten.
Lees verder onder de foto

Investeren in technologie en onderhoud
Alle drie de loonwerkers onderstrepen het belang van moderne technieken zoals GPS en sectieafsluiting. “Technologie helpt ons steeds preciezer te werken, maar je moet wel weten hoe je het goed gebruikt”, legt Morssink uit. Betten voegt daaraan toe: “Ontwikkelingen zoals rijenbemesting bij mais en mest op maat per perceel verhogen de benutting van nutriënten.”
Goed onderhoud en afstellen van machines speelt hierbij een belangrijke rol. “Een goed onderhouden machine werkt efficiënter en voorkomt storingen tijdens het seizoen”, aldus Kuunders. Regelmatige inspecties zorgen ervoor dat de machines optimaal presteren.

Klantgericht werken en kennis delen
Samenwerking en overleg met klanten vormt volgens alle loonwerkers de basis van een goed eindresultaat. “Wij gaan in de winter met klanten om tafel om het bemestingsplan door te nemen”, zegt Betten. “Door vooraf de kuiluitslagen, bodemmonsters en mestanalyses te bespreken en wederzijdse verwachtingen uit te spreken, kunnen we beter bemesten. Dit verhoogt niet alleen de opbrengst, maar helpt ook bij een efficiëntere uitvoering en het voldoen aan regelgeving en milieueisen.”
Kuunders beaamt dit: “Klanten zijn steeds meer bezig met optimaal bemesten omdat de bemestingshoeveelheden steeds verder afnemen door aangescherpte regelgeving. Het is dus heel belangrijk om de nutriënten zoveel mogelijk in de eigen kringloop te houden en verlies te voorkomen. Dat is goed voor de boer én het milieu.”
De zes belangrijkste tips voor emissiearm bemesten
Lees verder onder de video
De toekomst van emissiearm bemesten
Deze drie loonbedrijven laten zien dat emissiearm bemesten niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de gewasopbrengst en de rentabiliteit van loonwerkers. Door een combinatie van precisietechnieken, goed opgeleide medewerkers en innovatieve bemestingstechnieken kunnen boeren en loonwerkers samen zorgen voor een efficiënte en duurzame bemesting.
“Initiatieven zoals Bemest op z’n Best spelen hierin een activerende rol door kennisdeling en praktijkonderzoek”, benadrukt Erik Morssink. “Voor loonwerkers die aan de slag willen met emissiearm bemesten zijn er volop mogelijkheden om met kleine aanpassingen grote verbeteringen te realiseren.”
Meer weten over emissiearm bemesten?
Het meerjarige innovatieprogramma Bemest op z’n Best richt zich op het halveren van de ammoniakemissie bij de toediening van mest in de landbouw. Kijk voor meer kennis en info op www.bemestopznbest.nl.
Gerelateerde tags: Mestmachines, mesttechniek