fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

FOTO | Kijkje in de fabriek van 175-jarige AVR Machinery

AVR Machinery bestaat 175 jaar. Daarom is de Puma-aardappelrooier uitgevoerd in de kleuren en logo’s zoals het Belgische familiebedrijf voerde tot de overname door Netagco. – Foto’s: Martin Smits

De Belgische machinefabrikant AVR Machinery bestaat in 2024 175 jaar en viert dat met een AVR Winter Fest. Dit jubileum is de reden om een Puma-aardappelrooier uit te voeren in de kleuren en logo’s zoals het Belgische familiebedrijf voerde tot de overname door Netagco. De jubileumuitvoering wordt in een beperkt aantal beschikbaar gesteld voor klanten. TREKKER neemt een kijkje in de fabriek van de jubilaris in Roeselare (B.).

In 2006 bracht AVR de eerste versie van de Puma op de markt. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 550 Puma-aardappelrooiers op de markt.

AVR maakt als specialist in aardappeloogsttechniek een gestage groei door. In 2023 realiseerde de machinefabrikant een omzet van €96 miljoen en in 2024 verwacht AVR de €100 miljoen te overschrijden, aldus AVR-directeur Stefan Top. 

Lees verder onder de foto; bekijk nog veel meer foto’s onderaan dit artikel

Ruim 1.200 bezoekers komen af op het AVR Winter Fest dat machinefabrikant AVR Machinery eind december organiseerde ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum. Bezoekers maken gretig gebruik van de mogelijkheid een rondleiding in de fabriek te maken.
Ruim 1.200 bezoekers komen af op het AVR Winter Fest dat machinefabrikant AVR Machinery eind december organiseerde ter gelegenheid van het 175-jarig jubileum. Bezoekers maken gretig gebruik van de mogelijkheid een rondleiding in de fabriek te maken.

Optimisme overheerst bij 175-jarige machinefabrikant

Voor 2025 is de verwachting positief. “Vergeleken met vorig jaar dezelfde tijd ligt de verkoop zelfs een beetje voor”, vertelt Jos den Boer, verantwoordelijk voor de verkoop in Zuid-Nederland. In zijn algemeenheid is de stemming bij machinefabrikanten niet zo positief, maar de aardappeloogst verliep in 2024 aanzienlijk vlotter en de prijzen voor de vrije-fritesaardappelen lopen al op, waardoor aardappeltelers al eerder dan vorig jaar durven te investeren.

Behalve rooiers produceert de AVR-vestiging in het Belgische Roeselare ook pootmachines en frezen. Pootmachines kwamen in 2012 in het programma door de overname van Underhaug. De frezen hebben nog volop Rumptstad-DNA in hun genen.
Behalve rooiers produceert de AVR-vestiging in het Belgische Roeselare ook pootmachines en frezen. Pootmachines kwamen in 2012 in het programma door de overname van Underhaug. De frezen hebben nog volop Rumptstad-DNA in hun genen.

Wereldwijd speler in belangrijkste aardappelgebieden

België, Nederland en Frankrijk zijn nog steeds de belangrijkste markten voor AVR, maar inmiddels opereert de fabrikant wereldwijd in de belangrijkste aardappelgebieden. AVR heeft zo’n 250 medewerkers in dienst en meer dan 100 dealers in 50 landen. Het grootste deel van de productie vindt in het Belgrische Roeselare plaats. Een deel – met name de inschuurlijnen, de eco-ridgers (aanaarders) en loofklappers – wordt in de vroegere Climax-fabriek in Veendam (Gr.) geproduceerd.

Auteur: Martin Smits

Wat rooiers betreft zijn de tweerijers Spirit en Lynx het grootste product. In vele uitvoeringen met een scala aan opties, inclusief aangedreven wielen.

Steeds vaker worden tasters in plaats van diabolo’s voor diepteregeling gekozen. De rooibek van de Spirit en Lynx is pendelen opgehangen. De tasters sturen dan, de ene links, de andere rechts, een dieptewiel aan.

De vierrijige Puma-aardappelrooier is het paradepaardje van AVR. Daarvan worden er 70 per jaar van gebouwd. In het prille stadium begint dat als een donkergroen frame op wielen. Gaandeweg worden daar de licht groene componenten aangeschroefd tot de rooier compleet is.

De 469 pk 2,8 liter Stage V Volvo-motoren worden apart “op de grond” van tandwielkasten en hydraulische pompen voorzien. Daarna worden ze als geheel op de machine gemonteerd.

AVR is volledig als assemblagebedrijf georganiseerd. In het verleden werd er ook plaatwerk geknipt en gezet en werden er frames gelast. Alle componenten worden door toeleveranciers compleet voor montage aangeleverd. Links op de foto zie je hydrauliekleidingen voor de Puma-zelfrijders.

Voor iedere productgroep heeft AVR een aparte afdeling; ruim en overzichtelijk opgezet en voorzien van grote bovenloopkranen.

De hal voor de montage van de pootmachines. Op de foto de productielijn van de getrokken pootmachines.

Zoals gezegd, AVR doet zelf alleen de montage van machines uit componenten van toeleveranciers. Hier een aantal wielstellen voor de getrokken pootmachines.

Op de voorgrond een aantal pootelementen die gereed zijn voor montage. Dat gebeurt overigens pas nadat ze individueel zijn getest.

Componenten liggen opgeslagen in stellingen dichtbij de montagelijn.

De montagehal voor de pootmachines kent twee lijnen: een voor de getrokken machines en een tweede voor de gedragen machines.

In een aparte hal wordt service en onderhoud aan machines verricht. Sinds kort heeft AVR het AVR Green Select-programma. Ingeruilde machines worden naar keuze doorverkocht of in drie verschillende niveaus gereviseerd verkocht.

Een kleine voorraad voorzetwoelers, een van de vele opties voor de pootmachines.

De montagehal van de getrokken rooiers. Dit is een productielijn volgens het principe van een lopende band. De machine komt als frame binnen en verlaat op het eind van de lijn de hal als complete rooier.

In de vloer ligt een rail waar de rooiers in aanbouw op naar voren worden getrokken. Vanaf de zijkant worden op de verschillende stations de componenten aangevoerd.

De overgrote meerderheid van geproduceerde machines bestaat uit getrokken bunkerrooiers. Maar AVR produceert ook nog steeds tweerijige wagenrooiers.

Voordat een rooier op transport gaat, wordt de machine aan het einde van de lijn eerst nog uitvoerig getest.

Als afsluiter nog een overzicht van de montagelijn: ruim, goed verlicht en systematisch opgezet.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hulst de Krim neemt nazorg Kaweco-minishovels over

De garantie, service en onderdelenvoorziening van de Kaweco-mini-shovels ligt vanaf 1 januari 2025 bij Hulst de Krim.
Afbeelding artikel

Farmstore Benelux importeur Farm-ING-machines

Distributeur Farmstore gaat Farm-ING-machines in België, Luxemburg en Nederland verkopen via nieuw op te bouwen dealernetwerken.
Afbeelding artikel

Bos Mechanisatie wordt Kamps de Wild Easterein

Bos Mechanisatie in het Friese Easterein gaat vanaf 2025 verder onder de naam Kamps de Wild Easterein.