fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Van landbouwmachines als neventak naar hoofdactiviteit

Peter Cuelenaere (58) heeft naast zijn akkerbouwbedrijf een handel in nieuwe en gebruikte landbouwmachines: Cuelenaere Agricultural Equipment. Hij is bovenal importeur van het Belgische machinemerk Spinnekop. Deelname aan beurzen blijft naar zijn oordeel belangrijk: “Ook al schrijf je op zo’n dag niet veel orders, je spreekt wel veel mensen.” – Foto’s: Martin Smits

Peter Cuelenaere is akkerbouwer in Biddinghuizen (Fl.) en sinds 2012 ook officieel handelaar in landbouwmachines. In het bijzonder van inschuurlijnen en de machines daaromheen. Wat begon als een neventak neemt nu bijna al zijn tijd in beslag.

Via een neef in Zeeuws-Vlaanderen wist Peter van het bestaan van Spinnekop-transportbanden. TREKKER spreekt hem op zijn bedrijf in Biddinghuizen, waar een van de schuren nu vooral dienst doet als opslag van nieuwe en gebruikte machines. De ondernemer handelde jaren geleden al wat in gebruikte machines en vond dat wel mooi werk.

De machines van het Belgische mechanisatiebedrijf Spinnekop waren in die tijd, nu meer dan tien jaar geleden, in Nederland nog totaal onbekend. Het leek Cuelenaere wel degelijk materiaal, waardoor hij het aandurfde een transportband van het bedrijf te kopen. Het contact met Spinnekop werd gelegd en de ondernemers bleken elkaar te begrijpen. Er kwamen een paar transportbanden meer naar Nederland en in 2012 ging Cuelenaere Agricultural Equipment officieel van start.

De vroegere Rijksdienstschuur op het bedrijf van Peter Culenaere deed lange tijd dienst als aardappelbewaring. Het is nu een bergplaats voor nieuwe en gebruikte machines. Deels verkregen door inruil, maar ook voor de handel ingekocht.
De vroegere Rijksdienstschuur op het bedrijf van Peter Cuelenaere deed lange tijd dienst als aardappelbewaring. Het is nu een bergplaats voor nieuwe en gebruikte machines. Deels verkregen door inruil, maar ook voor de handel ingekocht.

Vertrouwen opbouwen met Spinnekop-producten

Spinnekop was in Nederland een onbekend merk, en onbekend maakt onbemind. Prijstechnisch was en is het volgens Peter Culenaere nog steeds een interessant product, maar de Nederlandse boer is kritisch. “De bekende sterke merken zijn vanouds ook goed vertegenwoordigd, en ik begon met dit product in een verzadigde markt”, realiseert Peter zich achteraf, wanneer hij terugdenkt aan hoe het is begonnen.

Het Spinnekop-product uit de beginperiode was technisch wel oké, maar design had niet de hoogste prioriteit. Spinnekop koerst ook niet zozeer op hightech, maar houdt het graag eenvoudig. Zeg maar hufterproof. En dat spreekt een aantal gebruikers toch ook wel aan. Inmiddels heeft Spinnekop ook wat meer aandacht voor vormgeving, en al in de tijd dat Cuelenaere met het merk begon werd ook geïnvesteerd in betere lakkwaliteit en afwerking.

Peter kreeg er vertrouwen in om met de Spinnekop-ondernemers in zee te gaan. Inmiddels is het bijna dertien jaar later en heeft Spinnekop behoorlijk wat aan doorontwikkeling gedaan. Vormgeving, maar ook techniek. De machines zijn bijvoorbeeld voorzien van Van der Graaf-trommelmotoren, en worden frequentieregelaars en elektronische besturing gemonteerd van een leverancier die ook landelijk goede service verleent.

Serviceverlening is eveneens een thema dat het succes van een product bepaalt: wordt de klant ook geholpen als er een probleem is? Ook op dat punt, het verlenen van service, was een aantal jaren nodig om te bewijzen of je de beloftes ook waarmaakt. De klanten kenden het product, maar wisten niet wie Cuelenaere was. Inmiddels kent Cuelenaere steeds meer mensen en steeds meer mensen kennen Cuelenaere.

Breder productenpalet aanbieden

Het is met inschuurlijnen en transportbanden begonnen, maar Spinnekop maakt ook kluitenscheiders. Dat is een van de producten waarvan er de afgelopen jaren best wel wat zijn verkocht.

Peter loopt nog wel eens rond op een buitenlandse beurs en komt soms producten tegen die mooi bij zijn programma passen. Zoals het Poolse Sorpac dat machines maakt voor het sorteren en klein verpakken. Gericht op relatief kleinschalige bedrijven. Zeg maar de teler die ook aan huisverkoop doet. Net als Michalak, een Pools bedrijf dat onder andere borstelmachines, rollensorteerders en uienafstaarters maakt, en waar inmiddels ook meerdere machines van draaien in Nederland. Hiervan zijn er meer aanbieders, maar ook dat was een kwestie van tijd investeren en proberen welke partij de beste is om mee samen te werken.

Een nieuwe uienafstaarter van het Poolse merk Michalak. De fabrikant maakt ook nat- en droogborstelmachines en rollensorteerders, waarvan er inmiddels meerdere draaien in Nederland.
Peter Cuelenaere biedt naast Spinnekop-producten een breder productenpalet aan, zoal deze nieuwe uienafstaarter van het Poolse merk Michalak. De fabrikant maakt ook nat- en droogborstelmachines en rollensorteerders, waarvan er inmiddels meerdere draaien in Nederland.

‘Spinnekop by Cuelenaere’

‘Spinnekop by Cuelenaere’ vermeldt de sticker van een zo goed als nieuwe stortbak. “Daar waren wij – mijn vrouw Ineke, dochter Kim en zoon Tom – ook verbaasd over toen we dat voor het eerst zagen bij een bezoek aan de fabriek”, vertelt Peter. Door de jaren heen is het contact met Spinnekop goed gebleven en was de machinebouwer toch wel gevoelig voor opmerkingen en wensen die er in Nederland zijn.

Ook op dit moment werkt Spinnekop aan producten waarop Cuelenaere in figuurlijke zin zijn handtekening zet. Spinnekop is vanouds vooral gericht op de verwerkende industrie. Deels is dat een andere wereld, al was het alleen al omdat daar overwegend met rvs wordt gewerkt. Die productie is nu meer gesplitst, waarbij Spinnekop er ook duidelijk voor kiest om in de landbouw zijn plaats te behouden en te versterken.

Handel in gebruikte machines

Gebruikte landbouwmachines vormen een belangrijk deel van Cuelenaeres handel. Dus ja, inruil is mogelijk. Het gros van de nieuwe machines levert het bedrijf rechtstreeks, maar inmiddels zijn er ook enkele dealers die het oppakken. Gebruikte machines worden behalve ingeruild ook ingekocht. Ze worden in heel Nederland, maar ook in heel Europa verkocht.

Inmiddels is internet daarin een belangrijke schakel in, maar zaken doen blijft toch mensenwerk. Deelname aan beurzen blijft naar het oordeel van Peter daarom belangrijk. Hij noemt vakbeurs ATH in Biddinghuizen en de Aardappeldemodag in Westmaas als voorbeelden. En op Interpom in Kortijk (B.) aanwezig zijn op de stand van Spinnekop: ook al schrijf je op zo’n dag niet veel orders, je spreekt wel veel mensen.

Cuelenaere Agricultural Equipment breidt netwerk uit

Het leveringsprogramma is uitgebreid, maar ook het netwerk dat Cuelenaere Agricultural Equipment bedient, dijt uit. Service voert Cuelenare voor een deel in eigen beheer uit. Inmiddels is er ook een aantal mechanisatiebedrijven, en eveneens zzp’ers verspreid in het land, waarmee goed wordt samengewerkt.

De harde kern en drijvende kracht van Cuelenaere Agricultural Equipment zijn Peter, zijn vrouw Ineke, dochter Kim en zoon Tom. Tom neemt veel van het onderhoud voor zijn rekening, Ineke doet de administratie en Kim houdt onder andere de website bij. Onder de naam Boerderijmachines.nl is die nu bijna drie jaar in de lucht.

Auteur: Martin Smits

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO| Zo rooit Vervaet Beet Eater 617 laatste bieten van 2024

Een Vervaet Beet Eater 617 rooit een perceel van 16 ha suikerbieten in het Achterhoekse Wehl. Het zijn de laatste bieten...
Afbeelding artikel

Grimme toont vernieuwde Varitron 270 op Grimme Technica

Grimme toonde de vernieuwde Varitron 270 tweerijige zelfrijdende rooier vorige week op zijn tweejaarlijkse klantendagen Grimme Technica.
Afbeelding artikel

BLOG | Nico Huizing: ‘Boerenmoed in oorlogstijd’

Onlangs bezocht columnist Nico Huizing een klant in Oekraïne. Een bezoek dat normliter routine is, krijgt in oorlogstijd een andere lading.