TREKKER test degelijk gebouwde maisschuif Betec Rhino 350
In Nederland is het Sloveense merk Betec nog niet zo bekend. Rosier Greidanus in Winsum (Fr.) importeert het sinds eind vorig jaar. Op vakbeurs Agritechnica 2023 was deze 3,5 meter brede Rhino-maisschuif te zien. Precies deze Betec Rhino 350 testte TREKKER een aantal dagen tijdens de maisoogst. Dit vinden wij van de maisschuif.
De Sloveense fabrikant Betec bouwt machines voor mest- en silageverwerking. In het programma zitten onder andere sleepvoetbemesters, schijvenbemesters en bouwlandbemesters. Op het gebied van silageverwerking produceert het bedrijf trommelkuilverdelers, aandrukwalsen en maisschuiven. Die laatste konden we tijdens de maisoogst proberen.
Betec stelde een Rhino 350-maisschuif beschikbaar om te testen. Het getal 350 staat voor de werkbreedte in centimeters. Naast dit 3,5 metermodel levert de fabrikant Rhino-maisschuiven met werkbreedtes van 2,5, 3 en 4 meter werkbreedte.
Standaard driepunt en shovelaansluiting
De 3,5 meter Rhino is uitgevoerd met hydraulische zijkleppen. De zijdeuren kun je onafhankelijk van elkaar bedienen; ze wijzen als een U vooruit of als een V achteruit. Zet je de borden op zijn breedst, dan haal je de werkbreedte van 3,5 meter. Onder de borden zitten aan de voorzijde Hardox-slijtdelen.
Anders dan bij bijvoorbeeld een Holaras- of Saphir-schuif, zitten er geen messen aan de achterzijde. Toch is het prima mogelijk om met de schuif wat mais achteruit te trekken. Heel veel ruimte voor een bult mais tussen de trekker en het bord is er niet, want de driepunt zit dicht op de schuif. In onze ogen positief: zo beperk je de krachten op de fronthef en houd je de combinatie korter. Besluit je toch de schuif aan een shovel te hangen, dan kan dat door aansluitingen aan de standaardflenzen te bouten.
Om de deuren te verstellen zijn twee horizontaal liggende cilinders geplaatst. Die zitten aan een scharnierend mechanisme gekoppeld. Door dit V-vormige scharnier kunnen de deuren een slag maken van ongeveer 160 graden. Hiervoor zijn twee dubbelwerkende ventielen nodig. Het is bij Betec af fabriek niet mogelijk om via een afstandsbediening met één dubbelwerkend ventiel te werken. Mocht je dit wel willen, dan kan de importeur er een oplossing voor maken.
1.200 kilo eigen gewicht
De Rhino 350 weegt van zichzelf 1.200 kilo. De trekker waar we de schuif mee testen is een 6,5 ton zware viercilinder die er in een lege silo goed mee overweg kan. In de hefinrichting hangt een zware aandrukwals die tijdens het schuiven wordt opgetild. Een maishoop uit een 40-kuubs opraapwagen die over een lengte van 10 meter is gelost, is met de combinatie prima te verwerken. Eenmaal de kop eraf schuiven, en vervolgens kun je de lading brengen waar je hem wil hebben en dan vastrijden.
De grenzen van onze set komen pas naar voren wanneer de silo op hoogte begint te komen. De aandrukwals achterop maakt dat er weinig druk op de vooras zit, en de schuif brengt met zijn 1.200 kilo voor ons gevoel te weinig gewicht mee om dat te compenseren. Gevolg: hij schuift meer over de hoop dan er doorheen.
Dat probleem is echter niet helemaal aan de schuif toe te rekenen: met een zwaardere trekker heb je dit minder. Helaas is het niet mogelijk om de schuif te verzwaren. Tenzij je handig bent met een lasapparaat en een frame maakt dat op de flenzen voor de shovel-aanbouwdelen past.
Degelijke bouw, kritiek op details
Op het eerste gezicht oogt de schuif degelijk en stevig gebouwd. De lak toont geen slijtverschijnselen na een kleine 40 hectare mais schuiven. Wel zijn er wat details die anders mogen.
Allereerst is het frame waar de flenzen voor shovel-aanbouwdelen aan zitten een aardige verzamelbak voor mais, die over de rand van de schuif komt. Vooral tussen het middenbord en de topstang verzamelt zich flink wat mais. En behalve dat hier mais in komt, regent dit vak ook vol als de schuif buiten staat. Het water kan nergens langs weg.
Ditzelfde geldt voor het frame tussen de flenzen en de cilinders. Ook hier kan water in komen en er blijven staan. Dit alles zorgt snel voor roest. In ons geval is dit opgelost door de importeur, die even twee gaatjes heeft geboord.
Ook dicht langs de muren
De algemene indruk van de Sloveense schuif is gewoon prima. Weinig poespas, stevig ogende bouw, een paar minpuntjes die te verhelpen zijn. De 3,5 meter breedte klapt op tot minimaal 2,5 meter. Daarmee kun je ook goed dicht langs de silomuren komen om de kanten te verdichten.
Met zijn 110 centimeter hoogte en ingesneden doorkijkgaten is de Betec Rhino 350 hoog genoeg om in pakweg drie keer een lading weg te schuiven, en is er voldoende zicht op je werk. Voor transport klapt de schuif in tot 2,5 meter, of zo’n 2,8 meter als je de borden naar de trekker toe klapt.
Werk- en breedteverlichting missen we nog wel, dat is niet af fabriek leverbaar. De 3,5 meter brede Rhino-schuif staat bij Rosier Greidanus in de catalogus vanaf bruto € 5.695.
Auteur: Jacco van Erkelens
Gerelateerde tags: Maisschuiven, Oogsmachines