fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Is getrokken hakselaar Elho Cobra 7710T alternatief voor zelfrijder?

De Finse machinefabrikant Elho speelt met de Elho Cobra 7710T in op de vraag naar grotere getrokken hakselaars. De veldhakselaar wijkt met zijn curvebaanloze pick-up met een dwarsafvoerband erachter behoorlijk af van wat we al eerder hebben gezien. TREKKER test de machine in Finland. – Foto's: Eemeli Linna

De nieuwe Elho Cobra 7710T is een getrokken veldhakselaar voor grote trekkers tot 500 pk. De basis is gebaseerd op de zelfrijdende hakselaars, de hakseltrommel weegt zelfs 800 kilo. Toch zijn er wezenlijke verschillen. Een impressie en een praktijktest in Finland.

De Finse machinefabrikant Elho ontwierp de Cobra 7710T voor grote trekkers. De fabrikant speelt met deze machine in op de vraag naar grotere getrokken hakselaars. De veldhakselaar wijkt met zijn curvebaanloze pick-up met een dwarsafvoerband erachter behoorlijk af van wat we al eerder hebben gezien.

Een vereiste bij een hakselaar is het zo constant mogelijk – en met zo min mogelijk proppen – aanvoeren van het gras naar de hakseltrommel. Daartoe heeft de Elho drie bijzonderheden. Ten eerste heeft de pick-up een dubbele gewasrol om het zwad al een beetje uit elkaar te trekken. Ten tweede zorgt de dwarsafvoerband voor eenzelfde effect. En ten derde staan de meenemers er in tegengestelde richting op. Dus het gewas wordt er meer in ‘geaaid’ dan richting de invoerwalsen van de hakseltrommel geperst.

Lees verder onder de foto’s; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

De dubbele gewasrol staat dicht tegen de pick-uptanden en zorgt voor een soepele materiaalstroom. De pick-up is curvebaanloos, vandaar de bijzonder afstrijkers. – Foto: Bas van Hattum
De dubbele gewasrol staat dicht tegen de pick-uptanden en zorgt voor een soepele materiaalstroom. De pick-up is curvebaanloos, vandaar de bijzonder afstrijkers.

Drie rollen onder en twee rollen boven

Wat de invoer-/voorperswalsen betreft: er zijn drie rollen onder en twee rollen boven. De twee onderste ‘lossen’ het gras, de bovenste ‘grijpen’ het gras naar binnen. De invoeropening en de walsen zijn even breed als de hakseltrommel, dus je benut de volle werkbreedte van 101 centimeter.

De invoerwalsen zijn hydraulisch aangedreven, de snelheid is traploos regelbaar. Bij een lage invoersnelheid (en dus korte haksellengte) worden de hydromotoren parallel geschakeld en zijn ze ook krachtiger. Is de snelheid hoger dan 60% van de maximale invoersnelheid, dan schakelen de motoren in serie.

Grote hakseltrommel

Tweemaal zestien messen snijden de grasmassa. Ze zijn in twee rijen in een V-vorm op de hakseltrommel geplaatst. Deze is groter dan bij de meeste zelfrijders: 101 centimeter breed bij een diameter van 77 centimeter. Gewicht: 800 kilo. De trommel wordt rechtstreeks door de trekkeraftakas aangedreven, met één grote slipkoppeling ertussen ter bescherming.

De hakseltrommel is zo ontworpen dat-ie ook een sterk werpeffect heeft. Een aparte blazer of gewasversneller is er niet. Aangezien de hakselaar alleen voor gras is bedoeld, denkt Elho het altijd af te kunnen zonder een blazer. Dat zou ook veel brandstof schelen, claimt Elho.

Uit de test blijkt dat het gras goed uit de pijp komt, maar de straal is lang niet zo sterk als bij een zelfrijder. De pijp is dan ook relatief kort en intern gestroomlijnd. Een nadeel is er ook: de pijp is niet in hoogte te verstellen. Alleen draaien, en het klepje is hydraulisch te bedienen. De pijp, het onderste conische deel en de bodemplaten zijn van slijtvast staal. Het moet meerdere seizoenen meegaan, stelt Elho.

Het slijpproces van de messen is goed te volgen via het achterraam van de trekker. Algemeen: de machine is ruim opgezet, zodat je overal makkelijk bij kan qua onderhoud en reparatie. – Foto: Bas van Hattum
Het slijpproces van de messen is goed te volgen via het achterraam van de trekker. Algemeen: de machine is ruim opgezet, zodat je overal makkelijk bij kan qua onderhoud en reparatie. 

Hydrauliek via aftakas

De Elho heeft een eigen aftakas-aangedreven hydraulisch systeem. Alleen de disselbesturing en het draaien van blaaspijp en blaasklepje gaat direct vanaf de trekker. De rest verloopt via de Isobus-regeling van de machine. Achter op de hakselaar is plaats voor een (IBC-)water- of middelentank, die je via palletvorken zo kunt oppikken.

De palletvorken kun je vanuit de trekker hydraulisch omhoog en omlaag doen. Het oppikken is te volgen met de camera op de blaaspijp. Het vergt enige oefening, maar het werkt. De pompunit om de vloeistof toe te voegen heeft een vaste plaats boven de as en wordt bediend via het Isobus-systeem.

De banden onder de hakselaar zijn naar keuze 560/60 R22,5 of 710/45 R22,5. De as is 70 centimeter uitschuifbaar naar de pick-upkant voor veldwerk. Dit moet niet, maar het is wel aan te raden. Het maakt de hakselaar een stuk stabieler, waardoor de blaaspijp veel rustiger overeind blijft.

Voor wegtransport is de hakselaar uitgerust met een hydraulisch draaiende dissel, zodat de machine keurig de trekker volgt. In het veld moet de dissel recht staan om de goede uitlijning van de aftakas tussen de trekker en de hakseltrommel te garanderen.

Een belangrijk ding is de grasovergave van pick-up naar dwarsband. De flapjes van de transportband staan onder een hoek om mogelijke verstoppingen richting de invoer te voorkomen. – Foto: Bas van Hattum
Een belangrijk ding is de grasovergave van pick-up naar dwarsband. De flapjes van de transportband staan onder een hoek om mogelijke verstoppingen richting de invoer te voorkomen. 

Zo werkt Elho Cobra 7710T in de praktijk

We mochten enkele dagen met de machine werken. De bediening via het Isobus-systeem is intuïtief. Zelfs een onervaren bestuurder kan snel zien en leren hoe alles werkt. De noodzakelijke informatie over de draaisnelheid van de invoerrollen en de snijlengte is helder weergegeven. Ook is de olietemperatuur direct zichtbaar. De totale hoeveelheid toevoegmiddel of water is te zien, en ook het actuele verbruik. De additiefpomp gaat aan als de pick-up omlaag gaat en draait.

Wie voor het eerst met de machine wegrijdt, moet veel dingen in de gaten houden. De blaaspijp kun je via een camerascherm positioneren, maar dat is echt even oefenen. Het gaat wezenlijk anders dan in een zelfrijder. Vooral als het donker wordt, is de camera een handige hulp. De pick-up tillen en laten zakken gaat soepel en zacht. Bij het dalen vertraagt de beweging in de laatste 5 centimeter, en hij raakt langzaam de grond. Dit voorkomt schade aan de zode of dat de pick-uptanden deze ‘aanvreten’

De Elho Cobra 7710T kan, zo belooft de fabrikant, een trekker met maximaal 500 pk continu aan, zonder kans op verstoppingen of technische storingen. Een flink zwad van 15 meter breed gaat verrassend moeiteloos de machine in. Je zou bijna stellen dat een zelfrijder van 500 pk het niet sneller kan. De massa van de 800 kilo zware hakseltrommel vlakt piekbelastingen bij proppen af. De blaaskracht is zichtbaar zwakker dan in een zelfrijdende hakselaar, maar zelfs droog, licht gewas komt goed door de pijp naar buiten.

Het rijden door scherpe bochten vereist oefening wat betreft de rijlijnen. Dat geldt zowel voor de bestuurder langszij, als voor de bestuurder op de hakselaar.

Ondanks de variabele vochtigheid en zwadvorm waren er geen problemen met de pick-up en de invoer tijdens de test. Het IBC-vat (water/toevoegmidddelen) staat op palletvorken. Je kunt het optillen met een hydraulische cilinder. Zicht erop heb je via de camera op de blaaspijp. – Foto: Bas van Hattum
Ondanks de variabele vochtigheid en zwadvorm waren er geen problemen met de pick-up en de invoer tijdens de test. Het IBC-vat (water/toevoegmidddelen) staat op palletvorken. Je kunt het optillen met een hydraulische cilinder. Zicht erop heb je via de camera op de blaaspijp. 

Steendetectiesensor en metaaldetector optie

Een grotere steen die door de hakselaar ging, veroorzaakte een onduidelijk kloppend geluid van de messen. De bron van het kloppen werd onderzocht door het messenluik onder aan de uitwerpklep te openen. Het probleem is opgelost door de messen extra te slijpen. Indien nodig kun je de messen één voor één vervangen via het luik in de achterwand. De geteste Elho-hakselaar had geen steendetectiesensor of metaaldetector; dit is wel een optie.

Op basis van een snelle test lijkt de Elho Cobra 7710T een haalbaar alternatief voor een zelfrijdende hakselaar, mits er een trekker met meer dan 250 pk beschikbaar is. De richtprijs is met € 135.000 best hoog, maar rechtvaardigt tegelijk de aanschaf van een zware trekker die met deze machine meer uren per jaar kan worden ingezet.

Plussen en minnen Elho Cobra 7710T

Samenvattend de plus- en minpunten van de Elho Cobra 7710T. Positief zijn: gemakkelijk te onderhouden dankzij het ontwerp, extra inzetmogelijkheden van een zware trekker en het krachtige opraap- en invoersysteem.

Daartegenover staan het ontbreken van een hoogteverstelling van de blaaspijp, de iets te lage uitwerpklep, en het feit dat het samenspel tussen de bestuurders van de silagewagens en de veldhakselaar oefening vereist.

Auteurs: Eino Kuhmonen, Eemeli Linna, Lauri Hänninen, Tapio Vesterinen, Bas van Hattum

Het principe van de hakselaar is om het gras met hoge snelheid door de hakseltrommel te doen en tegelijk een korte haksellengte te bereiken. Een extra blaasrad (blazer) ontbreekt dan ook. – Foto: Elho

Dit scherm geeft direct zicht op de toerentallen van aftakas, band en pick-up, alsook de haksellengte en snelheid van de trommel. Rechtsboven zit de ‘startknop’ om de invoer aan te zetten. Het is Isobus, dus wellicht dat je die knop ook elders in de trekker kunt programmeren.

De as van de hakselaar kun je 77 centimeter in- en uitschuiven. Dat maakt de machine stabieler en de pijp staat minder te schudden. De telescopische constructie is dezelfde als die van de dissel van Elho-stenenverzamelaars.

Met een camera heeft de chauffeur zicht op de blaaspijp. Na enkele uren oefenen gaat dit steeds beter. Vooral in het donker is de camera een handige hulp, zo blijkt.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Pöttinger Sensosafe-wildscanner ook voor 10 meter brede werktuigen

De Oostenrijkse fabrikant Pöttinger introduceert deze week een bredere versie van de Sensosafe-wildscanner op de Deense vakbeurs Agromek.
Afbeelding artikel

Oldtimer | Farmhand F600: bijzondere machine, bijzonder verhaal

Trekkerliefhebber Wim Lamberts begon vijftien jaar geleden met reparaties om zijn Farmhand F600 weer in werkende staat te krijgen.
Afbeelding artikel

FOTO | Oogst 2024: klassieke trekkers en hakselaars in de mais

TREKKER-fotograaf Michel Velderman schoot afgelopen weken de mooiste oogst-plaatjes van klassieke trekkers en hakselaars in de mais.