fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nederlandse teler investeert €1,4 miljoen in LaserWeeder

Vollegrondsgroenteteler Adrie van den Einden schafte voor €1,4 miljoen wiedrobot LaserWeeder van Carbon Robotics aan. Een flinke investering. “Het is een groot bedrag, maar aan een machine met een halve oplossing heb ik helemaal niks”, zegt de teler. Hij is zeer te spreken over het werk van de wiedrobot. – Foto’s: Peter Roek

Een LaserWeeder van €1,4 miljoen is ook voor Adrie van den Einden, vollegrondsgroenteteler in Lierop (N.-Br.), een forse uitgave. “Het is een groot bedrag, maar aan een machine met een halve oplossing heb ik helemaal niks. Dit is voor ons de machine waarmee we heel goede resultaten boeken en waarover we supertevreden zijn”, zegt de teler.

Groenteteler Adrie van den Einden is zeer te spreken over de LaserWeeder van de Amerikaanse fabrikant Carbon Robotics, die hij nu bijna een seizoen gebruikt. De machine onderscheidt onkruidjes van gewasplanten en schiet met een laserstraaltje op het hart van het onkruidje dat dan onmiddellijk verschroeit.

De LaserWeeder maakt gebruik van computer vision en AI deep learning-modellen om onkruid en gewassen realtime te identificeren en het onkruid te doden met lasers. Van den Einden teelt op 235 hectare in de omgeving van Lierop (N-.Br.). Daarvan is 27 hectare daarvan is biologisch.

AI herkent onkruid in kiemstadium

De gedragen machine van Van den Einden heeft 30 lasers van elk 150 watt. Die richten hun laserstraal op beweegbare spiegels. Tien gewascamera’s, ondersteund door lampen, herkennen met AI onkruid al in het lobstadium, net na het kiemen. De spiegels krijgen door waar het onkruid staat. De laserstraal verschroeit het onkruidje. Onder de machine zijn daarvan voortdurend opkringelende rookpluimpjes zichtbaar.

“De machine werkt met een nauwkeurigheid van enkele millimeters”, zegt Van den Einden. Bij de afstelling van wat de machine moet doen, kan de teler kiezen tussen: (1) 100% van het onkruid weg en dat mag een gewasplantje kosten, en (2) geen enkel gewasplantje raken, een laatste onkruidje mag blijven staan. Van den Einden: “Waar we heen willen is alle onkruid raken en geen enkel gewasplantje. Eigenlijk zijn we daar al zowat.” Volgens Van den Einden vervangt de machine het werk van honderd mensen.

Lees verder onder de foto

“De machine werkt met een nauwkeurigheid van enkele millimeters”, vertelt Adrie van den Einden. “Waar we heen willen is alle onkruid raken en geen enkel gewasplantje. Eigenlijk zijn we daar al zowat.”
“De machine werkt met een nauwkeurigheid van enkele millimeters”, vertelt Adrie van den Einden. “Waar we heen willen is alle onkruid raken en geen enkel gewasplantje. Eigenlijk zijn we daar al zowat.”

80 onkruiden per seconde schieten

De LaserWeeder schiet maximaal 80 onkruiden per seconde: 3.000 tot 4.000 onkruiden per minuut. De afdruk van de laser heeft de grootte van een speldenknop. De warmte vormt geen gevaar voor wild. Een insect dat als niet-gewasplant wordt gedetecteerd, gaat er echter aan.

Voordeel van laser ten opzichte van onkruid uitfrezen of plukken, is dat de grond niet wordt beroerd. Dat betekent dat nieuwe onkruidzaden niet worden geprikkeld om te kiemen.

LaserWeeder past via Isobus rijsnelheid trekker aan

De combinatie rijdt 0,5 tot 2 kilometer per uur. Via Isobus kan de machine de rijsnelheid van de trekker aanpassen, afhankelijk van de onkruiddichtheid. Bij de combinatie bij Van den Einden moet dat nog geregeld worden.

De onkruidwieder hangt in de hefinrichting van een zescilinder John Deere-trekker. De LaserWeeder weegt 4,3 ton. In het veld rijdt de machine op vier steunwielen achter de trekker aan tussen de bedden door. Op de kopakker moet de trekker hem even tillen.

Na twee bewerkingen (met een tussenpoze van pakweg 14 dagen) heeft de 6 meter brede LaserWeeder de bedden met gewas voor ‘meer dan 99%’ onkruidvrij. Een eventueel later kiemend onkruidje wordt door het gewas overwoekerd. Het enkele overgebleven onkruidplantje dat niet is geraakt, wordt er bij de oogst of bij de verwerking uitgevist.

Lees verder onder de video

Amerikaanse collega gaf de doorslag

Van den Einden vertelt dat hij op basis van informatie op internet in feite al overtuigd geraakt was van wat juist de LaserWeeder op zijn bedrijf zou kunnen betekenen. Een bezoek aan de fabriek van Carbon Robotics in Seattle (VS) en vooral aan een collega-teler in de Amerikaanse staat Arizona gaven de definitieve doorslag. “Die collega had juist zijn tweede machine besteld. Dat is heel overtuigend.”

Bovenop het aanschafbedrag van de machine komt een jaarlijks bedrag van €60.000 voor licentierechten, voortdurende persoonlijke ondersteuning vanuit Seattle en het onderhoudsplan bij 0 tot 19 weken. Werk je jaarrond, dan is dit in totaal €122.000.

Auteur: Leo Tholhuijsen

Lees ook: Braziliaanse boer: ‘Na test nu investeren in 10 veldrobots op 1.500 ha’

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Symposium: wat hebben veldrobots (melk)veehouders te bieden?   

Hoe ziet robotisering buiten de stal eruit op de (melk)veehouderij? Wat is reëel en wat gaan veldrobots de boer brengen?
Afbeelding artikel

Niqo Robotics levert AI-gestuurde RoboThinner voor uitdunnen sla

Het Indiase Niqo Robotics betreedt de Amerikaanse markt met een geavanceerd werktuig voor automatisch uitdunnen van sla: de Niqo RoboThinner.
Afbeelding artikel

Garford introduceert Robocrop AI-camerabesturing

De Robocrop AI-camerabesturing van de Britse fabrikant Garford gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om gewassen van onkruid te onderscheiden.
Beheer
WP Admin