fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Weed Seed Destroyer op maaidorser schakelt onkruidzaden uit met licht

Onkruidzaden die via maaidorsers in akkers terechtkomen en daar wortel schieten, vormen een van de grootste uitdagingen voor akkerbouwers. Een nieuwe technologie als de Weed Seed Destroyer biedt akkerbouwers hulp in het bestrijden van onkruid. – Foto: Chris Mccullough/Picasa

Hoewel bestaande weed seed crushers – onkruidzaadmolens die achter een combine worden gemonteerd– effectief zijn tegen verspreiding van onkruidzaden, vergen deze erg veel motorvermogen. De Weed Seed Destroyer is een ombouwkit die werkt met weinig energie op basis van licht. Hierdoor is deze alternatieve onkruidbestrijder ook geschikt voor kleinere combines.

Veel onkruiden worden of zijn inmiddels resistent tegen herbiciden. Deze zorgwekkende ontwikkeling, in combinatie met het wereldwijd verminderen van chemische gewasbeschermingsmiddelen, heeft fabrikanten ertoe aangezet om met nieuwe ideeën op de markt te komen. Denk daarbij aan onkruidzaadmolens. Dit systeem bevestig je aan maaidorsers, om zo onkruidzaden te vernietigen terwijl ze over de zeven achter uit de combine worden geslingerd. Deze oplossing is enigszins inefficiënt en vergt vaak veel motorvermogen.

Nieuwe onkruidverdelger werkt met blauw licht en hitte

Start-up GNI, gevestigd in de Amerikaanse staat Ohio, is gespecialiseerd in geavanceerde lichttechnologie voor het vernietigen van onkruidzaden. Machinefabrikant Redekop in Saskatoon, Canada, produceert strohakselaars voor combines. Beide bedrijven hebben recent de handen ineen geslagen voor de productie van de alternatieve onkruidbestrijder Weed Seed Destroyer, waarvan Jon Jackson, CEO van GNI, de uitvinder is.

De Weed Seed Destroyer maakt gebruik van innovatieve lichtenergie in de vorm van blauw licht en hitte om onkruidzaden tijdens de oogst uit te schakelen. Dit voorkomt hun verspreiding en vermindert toekomstige onkruidproblemen. De machine is zo ontworpen dat deze kostenefficiënt en energiezuinig is, met een vermogen van slechts 8 pk. Dit maakt het werktuig ideaal voor kleinere maaidorsers van klasse 6 of 7 en lager.

De kern van deze oplossing ligt in de gepatenteerde Directed Energy Flora Control (DEFC)-technologie van GNI. DEFC heeft wereldwijd al de nodige interesse gewekt vanwege de groeiende zorgen over herbicideresistente onkruiden en de groeiende populariteit van biologische landbouw. Over de precieze werking van deze techniek wil Jon Jackson, CEO van GNI, echter weinig kwijt.

GNI's gepatenteerde Directed Energy Flora Control (DEFC)-technologie is het belangrijkste onderdeel van de Weed Seed Destroyer. – Afbeelding: GNI
GNI's gepatenteerde Directed Energy Flora Control (DEFC)-technologie is het belangrijkste onderdeel van de Weed Seed Destroyer. – Afbeelding: GNI

Getest op acht soorten onkruid

In samenwerking met AgLaunch, een Amerikaans agtech-innovatieproject, heeft GNI twee jaar lang veldproeven uitgevoerd bij boeren. Deze proeven hebben geholpen bij het verfijnen van de ombouwkit.

Jon Jackson vertelt: “Meerdere universiteiten in de VS en elders hebben onze technologie getest op acht soorten onkruidzaden. Met speciale aandacht voor Palmer amarant (Amaranthus palmeri), een agressief, invasief inheems onkruid in de woestijngebieden van het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico. Verder hebben de onderzoekers diverse soorten raaigras getest, zoals Italiaans raaigras. Hieruit bleek dat 90% van het onkruidzaad wordt vernietigd. Er zijn dit seizoen ook veldproeven uitgevoerd, maar de details daarvan zijn nog niet openbaar gemaakt.”

De ombouwkit Weed Seed Destroyer wordt aan de achterkant van maaidorser gemonteerd, achter de zeven van de combine. – Afbeelding: GNI
De ombouwkit Weed Seed Destroyer wordt aan de achterkant van maaidorser gemonteerd, achter de zeven van de combine. – Afbeelding: GNI

Redekop op meer dan 25.000 maaidorsers

Het Canadese Redekop is een belangrijke speler in de productie van aanbouw-strohakselaars voor alle grote merken combines. Volgens het bedrijf zijn op meer dan 25.000 maaidorsers wereldwijd hun strohakselaars in bedrijf. De stro- en kafverspreiders van Redekop zijn inmiddels standaarduitrusting op veel nieuwe maaidorsermodellen af fabriek. Volgens Redekop met een van de breedste en meest egale verspreiding die beschikbaar is.

Als fabrikant van strohakselupgrades voor maaidorsers heeft Redekop de Maximum Air Velocity (MAV) technologie ontwikkeld voor superieur residubeheer. De MAV-technologie overtreft alle andere producten op de huidige markt en biedt de breedste verspreiding en de fijnste snede die beschikbaar is. De MAV-hakselrotor is beschikbaar om de prestaties van veel originele hakselapparatuur te verbeteren.

De Weed Seed Destroyer neemt ongeveer 8 pk af van het motorvermogen van de combine. Hoewel de installatie van de ombouwkit niet erg ingewikkeld is, is het aan te bevelen dit door dealers of mechanisatiebedrijven te laten uitvoeren . – Afbeelding: GNI
De Weed Seed Destroyer neemt ongeveer 8 pk af van het motorvermogen van de combine. Hoewel de installatie van de ombouwkit niet erg ingewikkeld is, is het aan te bevelen dit door dealers of mechanisatiebedrijven te laten uitvoeren . – Afbeelding: GNI

Weed Seed Destroyer in 2025 op de markt

Redekop gaat de Weed Seed Destroyer aanbieden als aanvulling op zijn bestaande Seed Control Unit (SCU), die onkruidzaad mechanisch verpulvert. Trevor Thiessen, CEO van Redekop, vindt de Weed Seed Destroyer ‘zeer geschikt voor de middelgrote maaidorsers die we momenteel nog niet bedienen, terwijl onze SCU geschikt blijft voor grotere oogstmachines met veel motorvermogen’.

GNI en Redekop gaan de Weed Seed Destroyer aanpassen voor gebruik op verschillende maaidorsers, inclusief kleinere modellen die eerder niet werden bediend. De bedrijven verwachten de Weed Seed Destroyer in 2025, na afronding van de veldproeven, onder een gezamenlijke merknaam op de markt te brengen. De ombouwkit komt via het dealernetwerk van Redekop te beschikbaar.

De definitieve prijs voor de Weed Seed Destroyer is nog niet vastgesteld. GNI en Redekop verwachten dat deze rond €36.500 zal liggen, volledig geïnstalleerd.

Auteur: Chris Mccullough

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Gebruikte spuitmachine Agrifac Condor: meer vraag dan aanbod

Een gebruikte Agrifac Condor is goede handel. Voor een technisch fitte spuitmachine geldt dat de vraag groter is dan het aanbod.
Afbeelding artikel

VIDEO| Zo rooit Vervaet Beet Eater 617 laatste bieten van 2024

Een Vervaet Beet Eater 617 rooit een perceel van 16 ha suikerbieten in het Achterhoekse Wehl. Het zijn de laatste bieten...
Afbeelding artikel

KWH-spuitmachine voor enkele rij nu met 99% driftreductie

Spuitmachinefabrikant KWH Holland levert vanaf volgend jaar spuitmachine Mistral voor de enkele rij met 99% driftreductie.