fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Trump dreigt John Deere met strafheffing

Presidentskandidaat Donald Trump tijdens een rally in Pittsburgh (VS) op dinsdag 23 september, met op de achtergrond een John Deere-trekker. Trump dreigt John Deere met strafheffingen tot 200% als de machinefabrikant banen naar Mexico verplaatst. – Foto: Archie Carpenter/UPI/Shutterstock

Presidentskandidaat Donald Trump dreigt John Deere met strafheffingen tot 200% als de landbouwmachinefabrikant banen naar Mexico verplaatst. Dat meldt persbureau Reuters.

Trump deed de uitspraak in de aanwezigheid van boeren, fabrikanten en diverse media tijdens een rally in Pittsburgh, in het westen van de Amerikaanse staat Pennsylvania. Eerder dit jaar kondigde John Deere aan honderden werknemers te ontslaan in het Middenwesten van de Verenigde Staten (VS). De ontslagen zijn een reactie op de verminderde vraag naar landbouwmachines.

Sommige gebieden in het diepe landelijke Middenwesten zijn voor hun lokale voortbestaan sterk afhankelijk van John Deere, aangezien het bedrijf vaak de belangrijkste werkgever in de regio is. De mogelijke verplaatsing van productiecapaciteit naar Mexico is daarom een gevoelig onderwerp en kon al rekenen op de nodige kritiek van werknemers en politici.

Extra heffing van 200% moet John Deere afschrikken

Een extra heffing van 200% op de import van John Deere-landbouwmachines in de VS moet de onderneming afschrikken. Eerder dreigde Trump al meermaals met soortgelijke strafmaatregelen tegen Amerikaanse autofabrikanten. Ook zij overwogen een deel van de productie naar Mexico te verplaatsen.

Trump heeft het opleggen van heffingen tot het centrale element van zijn economische plan gemaakt, mocht hij vicepresident Kamala Harris, de democratische kandidaat, verslaan bij de presidentsverkiezingen van 5 november. Op deze manier wil hij Amerikaanse banen beschermen tegen buitenlandse concurrentie. Economen waarschuwen dat zijn maatregelen de inflatie zullen aanwakkeren.

Auteur: Jan Willem Veldman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Krachtmeting op Amerikaanse show ‘100 Years of Horsepower’

De Amerikaanse boer Tom Renner organiseerde de show '100 Years of Horsepower' en bracht honderden trekkers bijeen op zijn Renner Stock...
Afbeelding artikel

Kaweco staat te koop

Het moederbedrijf van Kaweco, Reesink Production, staat te koop. Kaweco’s eigenaar, Royal Reesink, zoekt een overnamekandidaat.
Afbeelding artikel

Fendt e107 Vario klaar voor de verkoop

De Fendt e107 Vario is rijp voor de verkoop. Machinefabrikant Fendt levert de e-trekkers als eerste in Nederland, Duitsland en Noorwegen.
Beheer
WP Admin