fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Nog meer nieuwe machines op ATH in Biddinghuizen (2)

Bekijk hier een overzicht van het meest opvallende machinenieuws op de AgroTechniek Holland-beurs in Biddinghuizen (Fl.). Foto’s: Mark Pasveer

Deze week vindt de AgroTechniek Holland-beurs (ATH) in Biddinghuizen (Fl.) plaats. In het tweede deel van deze fotoreportage zetten we het opvallendste machinenieuws op een rij.

Naast een nieuwe New Holland T5-serie en een elektrische beregeningshaspel van AP Machinebouw is er meer machinenieuws te zien op de beurs.

Auteurs: Jacco van Erkelens, Annelies Bakker, Martin Smits en Bob Karsten

Homburg Holland uit Stiens (F.) nam enkele maanden geleden het Zweedse Ekobot over. Op de beurs staat een nieuwe Ekobot WEAI. De robot heeft 8 mechanische armen die onkruid wieden. 8 camera’s aan de voorzijde van de robot scannen de bodem. Een AI-algoritme analyseert de data en bepaalt wanneer het om onkruid gaat en wanneer niet. Het systeem neemt zowel in de rij als tussen de rijen onkruiden waar en schoffelt deze eruit. Voorlopig is de machine alleen geschikt voor uien. De AI wordt getraind voor andere gewassen, dat volgt wellicht later. De machine kan tot 7 hectare per dag bewerken, oftewel zo’n 0,3 hectare per uur. Verzetten doe je met het geïntegreerde driepuntbok of een aanhangwagen. Richtprijs voor de machine bedraagt € 130.000 tot € 135.000.

Schoffelfabrikant Garford staat op de stand van Hombrug Holland uit Stiens (F.). Dit Engelse merk, bekend van schoffelmachines, is een samenwerking aangegaan met het eveneens Engelse merk Rootwave. Vanaf 2025 zullen de Garford-wieders tot een werkbreedte van 6 meter leverbaar zijn met het elektrische onkruiddodingssysteem van Rootwave. De elementen passen direct aan het Garford-frame, kenmerkend aan zijn ruitvormige openingen. Dat betekent volgens de importeur ook dat dit later opgebouwd kan worden bij een schoffelmachine die reeds in gebruik is. In combinatie met een 60 kW-generator in de fronthef kun je in rijengewassen elektrisch (hardnekkige) onkruiden elimineren. Later zullen ook een 120 kW en een 180 kW variant de markt betreden.

Op de stand van Vredo vinden we een bijzondere machine: een druppelslang-legmachine. De machine is van ODV Techniek uit IJzendoorn (Gld.), familie van Vredo. Via een dubbel schijvensysteem wordt een sleuf in de grond gemaakt. Hierin kan vervolgens de slang gelegd worden, die wordt vastgelegd door grond dat wordt vastgedrukt door geveerde aandrukwielen. De elementen hebben een geveerd parallellogram zodat de bodemvolging zich netjes aanpast. Toepassingsgebied van de machine ligt in de akkerbouw en plantenteelt.

Opvallend is dat er veel wordt gekeken naar het elektrificeren van beregenen. Ook bij haspelfabrikanten komen er noviteiten op dit gebied. Zo laat Irrimec een prototype van een elektrisch oprollende haspel zien op de stand van Vlaming Agri uit Zwaagdijk (N.-H.). De turbine-aandrijving is vervangen voor een elektromotor op de versnellingsbak. Achter de zwarte bedieningskast is een omvormer te vinden en een bedieningskastje. Die geeft instructies welke versnelling je moet kiezen. Loopt hij te zwaar, dan krijg je een melding dat hij naar een andere versnelling moet. De elektromotor wordt gevoed door een accupakket, dat op zijn beurt wordt opgeladen door zonnepanelen. De zonnepanelen zijn verstelbaar over de trommel heen, zodat je hem zo goed mogelijk in de zon kan zetten. Slanglengtes op deze haspel zijn onder andere 350 of 400 meter, met een respectievelijke diameter van 110 of 100 mm. Later volgen ook andere haspels en slangtypen. Op dit moment is het ook nog niet duidelijk hoe lang de accu het zonder zonlicht volhoudt: dit wordt nog getest.

Nog een Irrimec-haspel die de show steelt: de Irrimec MMV. Dit is een haspel die speciaal voor grote Nederlandse bedrijven is ontwikkeld in opdracht van Vlaming Agri. De drum waar de slang om ligt, is verzwaard en verstevigd. De versnellingsbak van de turbine-aangedreven haspel is verzwaard en de aandrijving van de drum is aan beide kanten. De reus is 3 meter breed en 4 meter hoog. Passende slangen zijn onder andere 125 mm x 600 m of 140 mm x 500 m.

Holland Utrecht BV uit Montfoort (U.) gaat de elektrische trekker die het voorheen als Fendt-E verkochten, verkopen onder het merk Hue-Trac. Sinds 1 september verkoopt het bedrijf de geëlektrificeerde Fendt onder de afkorting van Holland Utrecht Elektrische trekker (Hue-Trac). Ten opzichte van de voorganger zitten er nu nieuwe LFP-accu’s in en een zwaardere DC permanent magneet elektromotor in de trekker. Ten opzichte van de oude opstelling is de efficiëntie hoger: tot 97%. De nieuwe opstelling resulteert in 15% meer werkuren. Ook kan hij tot 100 kW snelladen. De accu laadt volledig op binnen 3,5 uur. Inmiddels zijn er 3 verkocht, waarvan er 2 op de stand te zien zijn. De levertijd bedraagt 6 maanden.

ConceptAgri toont op de Vlaming Agri-stand een 3 meter brede 4-rijige rijenfrees. De zogenaamde ConceptAgri SFT is op basis van de biofrees gemaakt en dit jaar in Noord-Brabant al getest. Vanwege de nattigheid merkte de fabrikant meer interesse in het deels behouden van de zode. Ook kan de rijenfrees gebruikt worden voor het zaaiklaar maken van enkel het gedeelte waarin gezaaid wordt, om de niet beteelde grond onberoerd te laten. De ConceptAgri SFT is beschikbaar in 4-of 6-rijige uitvoering, beide in maximaal 3 meter werkbreedte. Daarachter is een 4-rijige maiszaaimachine van ConceptAgri te zien, die het onder licentie van het Turkse Özdöken bouwt en verkoopt.

Cuelenaere Agricultural Equipment BV uit Biddinghuizen (Fl.) importeert sinds vorig jaar september machines van het Poolse merk Michalak. Een flinke, nieuwe stortbak van dit merk trekt de aandacht. Het betreft een Michalak KRM 2400 met afmetingen van (lxbxh) 7 x 3,7 x 3,2 meter. De band heeft een breedte van 2,4 meter, meet een lengte van 6,5 meter en zou tot 60 ton per uur kunnen verwerken. Het productportfolio bestaat verder onder meer uit weegmachines, wastrommels, uienafstaarters, transportbanden en kistenvullers. De verkoop van de machines vindt plaats naast de Belgische Spinnekop-machines die Cuelenaere reeds verkoopt.

Machinefabrikant Jako staat op de beurs met een vernieuwde 22-tonner. De bak is met 20 centimeter verhoogd, waardoor er 3 kuub meer in de bak gaat. Er is een langer tandem gemonteerd waardoor er nu tot 710/60 R30,5 onder de wagen past. Ook is er vanaf nu een kokerframe als chassis, in plaats van U-balken. Dit zou volgens de fabrikant gewicht besparen en ziet het er netter uit. De wagen is er vanaf € 46.800 zonder wielen. Voor wielen reken je al snel op minimaal € 6.000, afhankelijk van het type banden.

Een beursprimeur voor Slootsmid is deze Major-bemester. Bijzonder aan de bemester is het driedelig opklapbare frame met een werkbreedte van 8 tot 9,4 meter. Door de lage scharnierpunten vouwt het frame toch op tot een transportbreedte van 3 meter en kan onder de 4 meter transporthoogte blijven. De armen vouwen door het dode punt heen, waardoor de elementen naar binnen vouwen. 3 verdelers zijn op de kop gemonteerd, waardoor er druk wordt opgebouwd in de aanvoerslangen. Door de slangenindeling komt volgens de fabrikant overal evenveel mest, waardoor ook lagere giften te verdelen zijn. De machine is vooral bedoeld voor de grotere zelfrijders en mesttanken. De vanaf-prijs voor de bemester is € 55.900. Tot de optielijst behoren sectiecontrole, verschillende schijfopties en hydraulisch, lucht of mechanische afsluiters.

De Fliegl-afschuifwagen ASW 3103 zagen we al op Agritechnica 2023 in Hannover. Maar importeur Ludo Pauwels toonde de 3-asser die een inhoud heeft van 55m3 en een gewicht van 34 ton voor het eerst in Nederland. De afschuifwagen beschikt over een elektronische sturing Steer-X, en een hydraulisch aangedreven as en is voorzien van Isobus-bediening.

De Fliegl-transporttank RoadX Polyline 29000 die door Ludo Pauwels werd getoond, heeft een inhoud van 29.000 liter en een totaalgewicht van 34 ton. Deze pomp kan met de zuigarm zowel mest afpompen en mest opzuigen in de wachtcontainer. De tank beschikt over BPW assen 410x 180 gedwongen gestuurd, luchtremmen lastafhankelijk en luchtvering. Daarnaast is de transporttank voorzien van een hydraulisch aangedreven Vogelsang 6.000 liter-verdringerpomp inclusief pompkast met stenenvanger. Het leeggewicht bedraagt 6500 kg. De vanaf-prijs bedraagt €90.000.

Importeur Dabekausen toonde de elektrische op afstand bedienbare McConnel-robotmaaier. Deze robotmaaier kan werken op taluds en moeilijk begaanbare hellingen tot maximaal 55 graden. De elektrische maaier kan ook uitgerust worden met UV-lampen in bijvoorbeeld de aardbeienteelt. De UV-lampen bestrijden Meeldauw. De werktijd op 1 accu bedraagt 4 uur. De oplaadtijd is normaliter 8 uur. Met snellader is dat 4 uur.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Trekt financieringsactie trekkerfabrikant jou over de streep?

De kortingsacties op trekkers vliegen de boeren die vakbeurs ATH bezoeken om de oren. Maar slaan die acties aan bij hen?...
Afbeelding artikel

55.000 bezoekers op ATH 2024

Net als in 2022 bezochten 55.000 boeren, loonwerkers en professionals werkzaam in de groensector afgelopen week vakbeurs ATH in Biddinghuizen.
Afbeelding artikel

VIDEO | Dikke trekkers en vette machines op ATH 2024

AgroTechniek Holland 2024 is in volle gang en er zijn weer genoeg trekkers en machines te bewonderen. Bekijk de sfeerimpressie.
Beheer
WP Admin