fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

AP Machinebouw toont elektrisch aangedreven beregeningshaspel

Foto: Mark Pasveer

AP Machinebouw uit Rutten (Fl.) laat op de stand van Weevers-Nieuwstad met vestigingen in Lelystad (Fl.) en Marknesse (Fl.) een beregeningshaspel met elektrische aandrijving zien.

Machinefabrikant AP Machinebouw komt met een nieuwe haspelaandrijving op de markt. Het betreft een elektrificatie van het reeds beschikbare AP Hydropack, waarbij de aandrijving van de trommel via hydraulische cilinders gaat.

Door middel van 2 cilinders rolt de haspel zich op. Nu is het mogelijk om dit via een elektromotor te doen, die 4 kW vraagt. Door middel van een accupakket op de dissel kun je in het land, zonder stroompunt, de haspel oprollen.

De accu heeft opgeladen voldoende energie aan boord om tot 12 uur te kunnen beregenen. Is de accu leeg, dan kun je deze opladen of omwisselen voor een andere volle accu als je continu door wilt beregenen. Het opladen van accu’s kost ongeveer 5 uur.

Scheelt tot 1,5 bar drukverlies

Het meest gangbaar in de wereld van de beregeningshaspels is een turbine-aandrijving. Het nadeel daarvan is dat het waterdruk kost om het geheel aan te drijven. Bij AP loopt het drukverlies bij een turbine op tot 1 of 1,5 bar.

Via het eerdergenoemde AP Hydropack kun je dit systeem omzeilen door een losse hydropomp met benzinemotor te gebruiken of bij een motorpomp op de dissel of dichtbij kun je hier hydrauliekolie van pakken. Echter, maak je gebruik van een elektrische pompset en ingegraven leidingen of een motorpompset die ver weg staat, dan zou je genoodzaakt zijn de losse benzine-hydropomp te gebruiken. Vanaf nu kun je als alternatief dus ook op stroom oprollen.

Haspel vanaf komend seizoen leverbaar

De elektrisch aangedreven beregeningshaspel is vanaf komend seizoen leverbaar. De meerprijs bedraagt €2.500 op een haspel met een aftakaspomp op de dissel.

Auteur: Jacco van Erkelens

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Trekt financieringsactie trekkerfabrikant jou over de streep?

De kortingsacties op trekkers vliegen de boeren die vakbeurs ATH bezoeken om de oren. Maar slaan die acties aan bij hen?...
Afbeelding artikel

55.000 bezoekers op ATH 2024

Net als in 2022 bezochten 55.000 boeren, loonwerkers en professionals werkzaam in de groensector afgelopen week vakbeurs ATH in Biddinghuizen.
Afbeelding artikel

Foto | Nog meer nieuwe machines op ATH in Biddinghuizen (2)

In het tweede deel van de fotoreportage over vakbeurs ATH 2024 zie je nog meer machinenieuws.
Beheer
WP Admin