fbpx
Terug naar video overzicht

VIDEO | Onkruid trekken met nieuwe Tig’air van Bionalan

De Franse werktuigenfabrikant Bionalan bracht dit jaar een nulserie van de Tig’air-onkruidtrekker op de markt. In Nederland draaien inmiddels de eerst exemplaren. TREKKER ziet de nieuwe Tig’air aan het werk in biologische rode bieten. Een ronddraaiende haspel draait tegen twee kleine aangedreven rollen. Onkruid dat boven het gewas uitsteekt komt tussen de rollen, wordt uit de grond getrokken en vervolgens losjes boven op het gewas gedeponeerd.

In de biologische rode bieten zit behoorlijk veel onkruid. Handmatig onkruid verwijderen, is onbegonnen werk. Afmaaien van het onkruid zou het alternatief zijn. Maar het verschil tussen een reguliere onkruidmaaier en de Bionalan Tig’air is dat de onkruidtrekker ook een behoorlijk percentage van de onkruidplanten uit de grond trekt. Hoe groot dat percentage is, hangt af van de situatie: welke soort onkruid, de grootte van het onkruid en de droogte van de grond.

Tig’air werkt goed op vochtige kleigrond

Tijdens de demo blijkt dat de onkruidtrekker op de pas beregende kleigrond – zoals verwacht – meer onkruid volledig lostrekt dan wanneer de grond gortdroog is. Logisch: onkruid dat er met twee handen niet uit te trekken is, trekt de machine er ook moeilijk uit. Hoewel de onkruidtrekker wanneer deze goed grip krijgt op het onkruid en rijsnelheid en toerental goed op elkaar zijn afgestemd, een flinke bos ganzevoet of distel goed uit de grond trekt. De kans op hergroei is gering door het volledig uittrekken van de onkruidplanten.

De trekker rijdt 2 tot 4 kilometer per uur. De vermogensbehoefte is gering, al moet de trekker met 1.650 kg eigen gewicht wel voldoende zwaar zijn om in balans te blijven. Een 100 pk viercilinder met eventueel een paar frontgewichten kan de machine overigens goed de baas.

In de praktijk ontwikkeld

De Franse werktuigenfabrikant Bionalan richt zich specifiek op machines voor de biologische landbouw. Het familiebedrijf is in 2013 opgericht door Alain Bon, voormalig akkerbouwer en loonwerker. Hij ontwikkelt de machines in de praktijk.

Agribiosolutions is importeur voor Nederland en België. De importeur heeft dit jaar enkele exemplaren uit de nul-serie uitgeleverd. Er is eveneens een demomachine beschikbaar, waarmee inmiddels in diverse gewassen is gewerkt.

Te koop vanaf €21.250

De 3 meter versie Tig’Air staat in de prijslijst voor €21.250. Er is ook een 6 meterversie van de Bionalan Tig’Air-onkruidtrekker beschikbaar. Deze is hydraulisch opklapbaar in de hef en leverbaar vanaf €42.500.

Auteur: Martin Smits

Lees meer artikelen over schoffelmachines op Trekkeronline

Beheer
WP Admin