fbpx
Terug naar video overzicht

VIDEO | Primeur: Andela Electro Weeder is marktrijp

We hebben weer een primeur! De onkruidelektrocuteerder van Andela Techniek & Innovatie in Nagele (Fl.) is na drie jaar testen rijp voor de markt. De Andela Electro Weeder doodt onder hoogspanning alle planten die door de elektroden worden geraakt. Biologische teler Reinier Straatsma in Espel (Fl.) behandelde drie weken eerder de wortelruggen met de elektroschoffel en voert nu een tweede bewerking uit. Het straatgras dat drie weken eerder goed is geraakt, lijkt te zijn verdwenen.

Andela Electro Weeder maakt knisperend geluid

In deze video bestrijdt de Andela Electro Weeder straatgras in peen. Het knisperende geluid komt van de vlambogen die de elektroden trekken. Zeker bij wat grotere onkruiden zie je ook daadwerkelijk vlammetjes. Het onkruid wordt door de hoogspanning min of meer gekookt. Al na enkele minuten kleurt het onkruid donkergroen en na enkele dagen is het volledig afgestorven.

De hoeveelheid stroom die het werktuig trekt, hangt af van de grondsoort, de vochtigheid en het gewas. Volbelast vraagt de elektroschoffel bijna 150 kW (200 pk) aan vermogen. Daarbij heeft de machine bij een werkbreedte van 3 meter naar schatting maar de helft van dat vermogen nodig. De rijsnelheid varieert van 2 tot 3 kilometer per uur.

Leverbaar met uitwisselbare frames

De onkruidelektrocuteerder doet eigenlijk alles wat een schoffel doet, maar dan zonder de grond te beroeren. De elektroschoffel is leverbaar met uitwisselbare frames voor verschillende werkbreedten en aantallen rijen.

Behalve onkruid bestrijden heeft Andela in de testfase ook positieve ervaring opgedaan met het doden van aardappelloof.

Auteur: Martin Smits / videografen: Paulus Maessen, Martin Smits

Lees ook: Onkruid bestrijden met algoritmes en camera’s

Beheer
WP Admin