fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ondiep grond bewerken met betaalbare Herbimec-schoffelcultivator

De Herbimec-schoffelcultivator is bedoeld voor ondiepe grondbewerking en het bereiden van een vals zaaibed. De 6,2 meter uitvoering zoals op de foto kost € 15.000 inclusief steunpoten en verlichting. – Foto’s: Michel Velderman

De Herbimec-schoffelcultivator is bedoeld voor ondiepe grondbewerking en het bereiden van een vals zaaibed. Mechanisatiebedrijf Vomumatra verkoopt deze betaalbare machine direct of via een dealer.

Vomumatra in Buggenum (L.) bracht onlangs de vijfbalks, 6,2 meter brede Herbimec-schoffelcultivator mee naar de Future Farming & Food Experience in Lelystad (Fl.). Het mechanisatiebedrijf stelt zich ten doel om betaalbare landbouwmachines van een degelijke kwaliteit en afwerking te leveren. Daaronder valt ook de Herbimec, aldus medeoprichter van Vomumatra Wim Vogels. Het ontwerp voor deze schoffelcultivator komt van Vogels zelf. Hij laat de machine produceren bij ADV Technic in Polen.

Werking over gehele breedte

Vogels geeft aan dat zijn cultivator meer tanden per meter werkbreedte heeft dan vergelijkbare modellen. Daarmee snijdt de Herbimec over de volledige breedte van de machine onkruiden los.

De schoffelcultivator beschikt over een tandafstand van net geen 12 centimeter, versterkingsveren en ganzenvoetbeitels van 20 centimeter breed. Met die laatste werkt je idealiter 2 à 3 tot maximaal 5 centimeter diep. Vogels: “Door het passeren van die vele tanden gaat er meer grond van de onkruiden af.” Voor stoppelbewerking kunnen ook smalle beitels op de tanden.

De Herbimec-schoffelcultivator beschikt over lichte cultivatortanden met een versterkingsveer om meer weerstand te bieden. Alle tanden staan op gelijke afstand.
De Herbimec-schoffelcultivator beschikt over lichte cultivatortanden met een versterkingsveer om meer weerstand te bieden. Alle tanden staan op gelijke afstand.

Met de relatief licht gebouwde cultivator rijd je idealiter 12 tot 14 kilometer per uur. Een trekker van 100 pk kan de 5 meter brede Herbimec-schoffelcultivator de baas. “Zo kun je vroeg in het voorjaar het land op”, zegt Vogels.

De werkbreedte bedraagt minimaal 3 en maximaal 6,2 meter. Elke uitvoering klapt zodanig op dat de transportbreedte 2 meter is. Volgens de fabrikant is de schoffelcultivator bij uitstek geschikt voor het vernietigen van groenbemesters. “Inclusief lastig dood te spuiten bladrammenas”, vult Vogels aan.

De 6,2 meter uitvoering zoals op de foto’s kost € 15.000 inclusief steunpoten en verlichting. Vomumatra verkoopt de Herbimec zowel direct als op verzoek via een dealer.

Auteur: René Koerhuis

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Camera stuurt messen Photoheyler-rotorschoffel met precisie

Photoheyler-rotorschoffel - voorzien van 4 camera's - schoffelt onkruid in de rij. Dat kunnen er meer, maar de roterende messen maken...
Afbeelding artikel

Nieuwe cameratechniek iScan-schoffel van KULT-Kress pakt onkruid in de rij

De Ullmanna-cameratechniek op de iScan-schoffel van KULT-Kress bekijkt en beoordeeld elke plant individueel met een eigen camera.
Afbeelding artikel

Agri Bio-Solutions komt met roterend wiedelement voor aardappelruggen

Agri Bio-Solutions in Groningen brengt de ABS Greenline Tornado op de markt. Dit roterende wiedelement is aan bestaande schoffelframes te bouwen.
Beheer
WP Admin