fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Italië record rijker: omzet van €16 miljard aan landbouwmachines in 2023

Italië is een record rijker. Niet eerder werd er voor maar liefst €16,4 miljard aan landbouwmachines en componenten geproduceerd. Export speelde een cruciale rol in de omzetstijging.- Foto: Bas van Hattum

In 2023 bereikte de Italiaanse productie van landbouwmachines en componenten een recordwaarde van €16,4 miljard. De omzetstijging is vooral te danken aan hogere catalogusprijzen door inflatie en stijgende grondstofkosten, terwijl de geproduceerde hoeveelheden iets lager waren dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Volgens cijfers van de Italiaanse brancheorganisatie FederUnacoma is Italië een record rijker. Niet eerder werd er voor maar liefst €16,4 miljard aan landbouwmachines en componenten geproduceerd. Volgens de brancheorganisatie zit die stijging vooral in de hogere catalogusprijzen door inflatie en stijgende grondstoffen. De productie an sich steeg niet.

De waarde van trekkers steeg met 13% tot €2,7 miljard in 2023, ondanks een productieafname van 6,6% tot 51.000 eenheden. De componenten voor landbouwmachines droegen €4 miljard bij aan de omzetstijging (+5,2%).

70% omzet afkomstig uit export

Export speelde een cruciale rol in de omzetstijging. De export is goed voor 70% van de waarde van de Italiaanse productie, met een exportwaarde van €8 miljard (+9,8%) en een handelsoverschot van €5,8 miljard.

De EU blijft de belangrijkste markt voor Italiaanse trekkers (63% van de export), gevolgd door niet-EU-landen (16%). Voor andere machines neemt de EU 51% van de productie af, niet-EU-landen zijn goed voor 14%.

Frankrijk belangrijke handelspartner

De belangrijkste handelspartners voor de afname van Italiaanse trekkers zijn Frankrijk (€344 miljoen), gevolgd door Duitsland, Turkije en de Verenigde Staten. Voor de afname van andere landbouwmachines uit Italië vertegenwoordigen de Verenigde Staten de grootste markt, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Auteur: Jacco van Erkelens

Lees ook: Verkoop trekkers in Italië daalt met 19%

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

TREKKER test Finse Valtra Q285; dit zeggen gebruikers

Voor wie een trekker zoekt in de klasse van 250 tot 300 pk, levert Valtra de Q285. TREKKER test de...
Afbeelding artikel

BEURSPRIMEUR | Mechan onthult elektrische MF-trekker op ATH

Mechan presenteert binnenkort op vakbeurs ATH een elektrische MF-trekker, die enigszins lijkt op een compacte trekker uit de MF 1700-serie.
Afbeelding artikel

Kramp levert draadloze Twin-ledzwaailampen met instelbare flitspatronen

Onderdelenleverancier Kramp brengt de draadloze Twin-ledzwaailampen op de markt die synchroon of om-en-om kunnen knipperen.
Beheer
WP Admin