fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Akkerbouwdag in teken van grondbewerking en bodemgezondheid

Zorg voor een gezonde bodem is het centrale thema op de Akkerbouwdag. En niet alleen praten, maar ook in de praktijk laten zien wat de verschillende technieken kunnen bieden. – Foto: Koos Groenewold

Dit jaar organiseert Trekker samen met Boerderij de tweede editie van de Akkerbouwdag. Demo’s, workshops en standhouders focussen op grondbewerking en bodemgezondheid.

Bodemgezondheid is een steeds weer terugkerend thema als basis voor een goed gewas. Het is ook het thema van Akkerbouwdag 2024 die 11 juli in Nijkerk (Gld.) plaatsvindt. Bodemgezondheid hangt nauw samen met vruchtwisseling en de teelt van groenbemesters. Dat is op zijn beurt weer verbonden met grondbewerking. Thema’s waarin de laatste jaren nieuwe inzichten zijn ontstaan en waarop veel akkerbouwers actief inspelen. De teelt van groenbemesters, al of niet als vanggewas, nam een flinke vlucht. Steeds meer akkerbouwers doen ervaring op met een vorm van minimale of niet-kerende grondebewerking.

Grondbewerking op demovelden

Op het gastbedrijf van de Akkerbouwdag 2024, bij familie Van Leeuwen Boomkamp, zijn demovelden aangelegd. Daarop zijn verschillende manieren van grondbewerking te zien. Deze worden toegelicht ook in relatie tot de verschillende soorten groenbemesters.

Wat de machinedemo’s betreft staan onder andere het verkleinen van groenbemesters en ondiepe stoppelbewerking op het programma. Machinefabrikant Fliegl toont bijvoorbeeld zijn kettingeg. Een niet alledaagse machine van recente datum. Hiermee speelt Fliegl in op de wens om stoppels en gewasresten ondiep te bewerken. Ook zijn nog laat suikerbieten gezaaid om cameraschoffeltechniek te demonstreren.

Een van de primeurs op Akkerbouwdag 2024 is de Fliegl-kettingeg. Dit uit Australië afkomstige systeem is vergelijkbaar met de machines van Kelly (Agro Bio Solutions) en Dalbo.
Een van de primeurs op Akkerbouwdag 2024 is de Fliegl-kettingeg. Dit uit Australië afkomstige systeem is vergelijkbaar met de machines van Kelly (Agro Bio Solutions) en Dalbo.

Workshops

Verschillende leveranciers geven in workshops hun visie op het toepassen van groenbemesters en verschillende methoden van grondbewerking. Jerry van Gremberghe, landbouwkundige bij DSV zaden, houdt een presentatie over soorten- en rassenkennis als basis voor systemen die de hoofdgewassen optimaal ondersteunen. DSV zaden heeft demovelden met verschillende samenstellingen van zijn TerraLife-mengsels gezaaid.

Jaqueline Baar van Sil Best verzorgt een workshop waar duurzaam telen centraal staat, en de vraag wat nodig is om een optimaal gewas te telen.

Auteur: Martin Smits

Meld je aan voor Akkerbouwdag 2024 | Lees het volledige programma

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuwe opties voor Pöttinger Servo-ploegen 2000 en 4000

Pöttinger levert de Servo 4000-ploeg vanaf 2025 ook als onlandploeg. De Servo 2000-wentelploeg krijgt hydraulische snijbreedteverstelling.
Afbeelding artikel

VIDEO | Zes woelers tonen effect diepe grondbewerking

Zes woelers tonen verschillende woeltechnieken tijdens een velddemo in Nieuw-Beerta (Gr.). Bekijk de effecten van diepe grondbewerking.
Afbeelding artikel

VIDEO | Pöttinger toont nieuwe en vernieuwde werktuigen

Bekijk nieuwe en vernieuwde werktuigen voor de akkerbouw van machinefabrikant Pöttinger, zoals de Plano VT 6060 en Lion V6040.
Beheer
WP Admin