fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Rozenkweker Seuren verwijdert onkruiden met persluchtschoffel

Seuren Kwekerij in Lottum (L.) heeft een schoffelbalk uitgerust met perslucht om kruiden in de rij weg te blazen. Volgens kweker Stan Seuren kan de persluchtschoffel in een ‘normaal’ jaar de rozen zonder chemische middelen schoonhouden – Foto’s: Bram Becks fotografie

Seuren Kwekerijen in Lottum (L.) heeft een schoffelbalk uitgerust met perslucht. Daarmee kun je kleine onkruiden uit de rozenrijen blazen. Zo zou het met de persluchtschoffel in een ‘normaal’ jaar mogelijk zijn om de rozen zonder chemische middelen schoon te houden.

In het Limburgse plaatsje Lottum wordt dit jaar een nieuwe manier van onkruidbestrijding toegepast, namelijk met perslucht. Stan Seuren van Seuren Kwekerijen, kweker van onder andere rozen en coniferen (in potten), bedacht de oplossing en bouwde deze zelf op een schoffelbalk.

Tussen de gewasrijen schoffelt de kweker traditioneel met ganzevoetbeitels. Aan weerszijde van de gewasrij zijn nozzles gericht op de rozen. Die blazen het kleine onkruid uit de rijen. Voor op de trekker hangt een compressor. Deze wordt aangedreven door de frontaftakas.

Lees verder onder de foto’s

Tussen de rijen wordt gewerkt met traditionele ganzevoet- en rolschoffelelementen. Met de perslucht worden kleine onkruiden ín de rij weggeblazen.
Tussen de rijen wordt gewerkt met traditionele ganzevoet- en rolschoffelelementen. Met de perslucht worden kleine onkruiden ín de rij weggeblazen.

Persluchtschoffel effectief in droge grond

Na twee jaar experimenteren is de persluchtschoffel operationeel. De grootste uitdagingen waren de plaatsing van de nozzles en het kiezen van de juiste luchtdruk. De Limburgese kweker heeft met een schuin oog gekeken naar andere alternatieve methodes, zoals cameraherkenning in combinatie met elektrocutie, verhitting of lasers. Maar die methode is kapitaalintensief. Daarbij is het niet zeker dat de algoritmes daadwerkelijk alle onkruiden herkennen.

“De schoffelbalk hadden we al staan, en toen kwam het gouden idee van onze oud-directeur”, vertelt Suzanne Verhaegh-Seuren, directeur van Seuren Kwekerijen. “We mogen steeds minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, dus dan wordt je vanzelf creatief.”

Rafal Zapart (links) werkt met de machine. In het midden staat Suzanne Verhaegh-Seuren (directie), en rechts staat Stan Seuren, de uitvinder van de persluchtschoffel.
Rafal Zapart (links) werkt met de machine. In het midden staat directeur Suzanne Verhaegh-Seuren en rechts Stan Seuren, de uitvinder van de persluchtschoffel.

Zonder chemie

Stan Seuren verwacht dat het in een ‘normaal’ jaar mogelijk is om de rozen onkruidvrij te houden zonder daarbij gebruik te maken van chemie. Dat lukt dit jaar nog niet, vanwege de extreme regenval. Natte grond is te zwaar. Bovendien kunnen de kwekers de luchtdruk niet verder opvoeren omdat dan de bast van rozenstengels wordt geblazen.

Volgens Seuren zou het moeten lukken om de rozen onkruidvrij te houden zonder chemie, mits het mogelijk is om iedere tien à twaalf dagen de bewerking uit te voeren. In een nat jaar als nu, lukte dit niet.
Volgens Seuren zou het moeten lukken om de rozen onkruidvrij te houden zonder chemie, mits je de bewerking om de 10 à 12 dagen kunt uitvoeren. In een nat jaar als dit, lukt dat niet.

Onkruid kan niet wortelen

Volgens Seuren is het een effectieve werkwijze, mits het lukt om elke 10 à 12 dagen de bewerking te herhalen. Het idee is dat kleine onkruiden dan worden weggeblazen en de onkruidplantjes geen wortels kunnen vormen. Voor Seuren is het vooral belangrijk de kamille, straatgrassen, distels en melde weg te houden.

De kweker kan twee weken na het planten van eerstejaars rozen starten met de bewerking zonder dat er schade aan de rozenstelen ontstaat. Ook de tweedejaars rozen bewerkt Seuren met de nieuwe persluchtschoffel.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Slimme Nederlandse sensortechnologie Rometron Weed-IT wereldwijd bekend

Slimme camera- en sensortechniek maken wereldwijd snel opgang. Het Nederlandse Rometron heeft al meer dan 50 km spuitboom met zijn Weed-IT-sensoren...
Afbeelding artikel

Camera stuurt messen Photoheyler-rotorschoffel met precisie

Photoheyler-rotorschoffel - voorzien van 4 camera's - schoffelt onkruid in de rij. Dat kunnen er meer, maar de roterende messen maken...
Afbeelding artikel

Ondiep grond bewerken met betaalbare Herbimec-schoffelcultivator

Mechanisatiebedrijf Vomumatra levert de betaalbare Herbimec-schoffelcultivator voor ondiepe grondbewerking en zaaibedbereiding.
Beheer
WP Admin