fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

LeapBox: AI voor beeldherkenning en vaststellen biomassa

Het scherm waarmee je PWM-spuittechniek LeapBox bedient. Tot voor kort kon BBLeap met LeapBox al ‘stoeptegels’ spuiten volgens een taakkaart, maar nu is het systeem ook leverbaar om realtime aan de hand van camerabeelden gericht te spuiten. - Foto's: Michel Velderman

Spuittechniekfabrikant BBleap brengt een camerasysteem op de markt onder de naam BeeLeap, maar levert al langere tijd de technologie voor PWM-spuittechniek onder de naam LeapBox.

De LeapBox hoogfrequent schakelende dopafsluiters maken het mogelijk per dop, met behoud van druppelgrootte-spectrum de afgifte te variëren. Als je doppen per 25 centimeter werkbreedte monteert, kan het systeem ‘stoeptegels’ van 25*25 centimeter spuiten.

Tot voor kort kon BBleap met LeapBox al ‘stoeptegels’ spuiten volgens een taakkaart, maar vanaf nu is het systeem ook leverbaar om realtime aan de hand van camerabeelden gericht te spuiten. Dat kan zowel green on brown (onkruid op een stoppelveld) of green on green (distels of zuring in grasland, aardappelopslag in uien of bieten).

Technische gegevens BBleap/LeapBox

Precisiemethode: op plantniveau de hoeveelheid middel doseren. Naar keuze via taakkaart of online via cameratechnologie.
Werkbreedte: tot 250 doppen individueel aansturen over maximaal 4 verschillende spuitleidingen.
Geschikt voor: montage aan Arag en de meeste Teejet dophouders
Capaciteit van de software: taakkaart in 25*25 centimeter vakken verdeeld voor maximaal 2.500 hectare, of 5.000 hectare voor 50*50 centimeter
Prijs: camerasysteem €2.400 per meter werkbreedte. Pulserende doppen (LeapBox): €1.200 per meter werkbreedte voor een 39 meter brede spuitboom en doppen per 50 cm, of €1.750 per meter voor doppen per 25 centimeter.
Meer info: BBleap.com

De camera waarmee PWM-spuittechniek LeapBox werkt.
De camera waarmee PWM-spuittechniek LeapBox werkt.

Basis is kunstmatige intelligentie

De basis voor het online detecteren met camera’s is kunstmatige intelligentie voor de beeldherkenning. Daarvoor werkt BBleap samen met het Franse Carbon Bee.

Behalve spuiten volgens herkenning van planten kan de cameratechniek ook de hoeveelheid biomassa vaststellen en desgewenst op basis van biomassa de dosering aanpassen. Algoritmes om de spuitmachine slimmer en daardoor veel preciezer te maken, worden steeds verder ontwikkeld.

BBLeap rust in Nederland en daarbuiten al meerdere machines uit met PWM-techniek (LeapBox) uit. Dit jaar is ook de cameratechniek voor online precisiespuiten operationeel en in Nederland op de eerste praktijkmachines opgebouwd.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Spot-spraytechniek bepalender dan merk veldspuit in gewasbescherming

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nauwkeuriger schoffelen met AI op intra-rij-schoffel Ullmanna Newman

De Ullmanna Newman-intra-rij-schoffel gebruikt camera’s om planten in de rij te herkennen en er omheen te schoffelen. Deze machine maakt indruk...
Afbeelding artikel

Wat je altijd al wilde weten over spotsprayen: 12 vragen én antwoorden

Wat is spotsprayen precies? Hoe groot is een spot? Is het op elke veldspuit te bouwen? Wanneer kan het financieel uit?...
Afbeelding artikel

Slimme Nederlandse sensortechnologie Rometron Weed-IT wereldwijd bekend

Slimme camera- en sensortechniek maken wereldwijd snel opgang. Het Nederlandse Rometron heeft al meer dan 50 km spuitboom met zijn Weed-IT-sensoren...
Beheer
WP Admin