fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Elektrisch aangedreven werktuigendrager E-horse voor ‘verzorgingswerk’

De E-Horse was vorige maand een van de blikvangers op Future Farming & Food Experience. De elektrisch aangedreven werktuigendrager heeft vierwielbesturing, is volledig elektrisch en licht van gewicht. Typisch bedoeld voor gewasverzorging.- Foto’s: Michel Velderman

Werktuigendrager E-Horse heeft vierwielbesturing, is volledig elektrisch en licht van gewicht. Het voertuig is vooral bedoeld voor het verzorgen van gewassen.

Akkerbouwer en plantenkweker Bastiaan van der Veen in Geesbrug (Dr.) bedacht en ontwikkelde een elektrisch aangedreven werktuigendrager om zijn gewassen te verzorgen: de E-Horse. Machinefabriek Boessenkool in Almelo (Ov.) heeft het voertuig gemaakt.

De E-Horse heeft een laag gewicht, is volledig elektrisch en werkt in principe emissievrij. Vorig jaar heeft Van der Veen voor het eerst op behoorlijke schaal geschoffeld met de machine. In combinatie met de zonnepanelen heeft het voertuig voldoende energie aan boord voor 6 tot 8 uur werk. Van der Veen heeft het voertuig zo ontworpen dat de energiebehoefte minimaal is.

Alles elektrisch

De E-Horse werkt volledig elektrisch. De aandrijving is traploos en met een kleine joystick te bedienen. De hefinrichting en de stuurinrichting worden elektrisch bediend. De enige olie in het voertuig is de olie in de vertraging van de wielmotoren.

Alle vier de wielen worden permanent aangedreven. Tot een aantal graden stuuruitslag worden alleen de voorwielen gestuurd. Dus tijdens het schoffelen rijdt het voertuig als een conventionele trekker. Bij een grotere stuuruitslag schakelt de vierwielbesturing automatisch in om op de kopakker kort te draaien. Sturen kan volautomatisch op gps. Het voertuig weegt zonder werktuigen 1.880 kg.

Elk wiel is voorzien van een 48 Volts wielmotor. Het dak van de E-Horse bestaat uit zonnepanelen. De buitenste panelen kunnen neerklappen voor transport of stalling.
Elk wiel is voorzien van een 48 Volts wielmotor. Het dak van de E-Horse bestaat uit zonnepanelen. De buitenste panelen kunnen neerklappen voor transport of stalling.

Versie met drie hefinrichtingen

De E-horse heeft goed gefunctioneerd en krijgt op basis van de ervaringen een vervolg. Dat wordt een voertuig dat niet van één, maar van drie hefinrichtingen wordt voorzien. Die versie wordt aangedreven door een brandstofcel. Het frame van de elektrisch aangedreven werktuigendrager wordt smaller, waardoor deze ook met 6 meter brede werktuigen kan werken. Bij het huidige frame kan dat niet omdat het niet de ruimte heeft om een werktuig voor transport op te klappen.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Met elektrische oogstmachine Harvy 500 klaar voor oogst blauwe bessen

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Geruisloos ploegen met 160 pk elektrische Seederal-trekker

Een e-trekker met een vermogen van 160 pk en een grote actieradius. TREKKER rijdt mee met het prototype van de elektrische...
Afbeelding artikel

VIDEO | Ploegen met elektrische Seederal-trekker

TREKKER rijdt met een prototype van de elektrische Seederal-trekker van de gelijknamige Franse start-up mee voor een ploegsessie in Bretagne (Fr.).
Afbeelding artikel

Bobcat presenteert elektrische verreiker op Intermat in Parijs

Bobcat presenteert elektrische verreiker TL25.60e op Intermat in Parijs. Deze heeft hetzelfde nominale en hefvermogen als de dieselvariant.
Beheer
WP Admin