fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome Fendt 716 werkt zonder constante supervisie

Direct na aankomst in IJzendijke zijn de brede banden op 2,25 meter van de Fendt 716 verwisseld voor VF-cultuurbanden op 1,50 meter. Had akkerbouwer Brian Salomé dit natte voorjaar niet liever de brede banden eronder gehouden? Salomé: “Beetje raar misschien, maar smalle banden verdichten smal en misschien dieper, maar brede verdichten nog veel meer waar ook je gewas moet groeien.” – Foto: Koos Groenewold

Loonwerker en akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) trapte onlangs de NPPL-praktijktest 2024 af met een autonoom werkende Fendt 716. Het is een vervolg op de praktijktest met de onbemande, met iQuus uitgeruste Steyr-trekker in 2023.

Op basis van feedback en ervaringen van gebruikers rustte leverancier GPX Solutions in Erichem (Gld.) een Fendt 716 uit met een veelzijdigere versie van iQuus Autonomy. Dit systeem, met extra veiligheidscomponenten, is autonomer en uitgebreider dan zijn voorganger in de Steyr Expert 4130 cvt. Op initiatief van het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen University & Research testen NPPL-deelnemers van mei tot en met augustus een Fendt 716 met iQuus Autonomy.

Praktijk weerbarstig

Het oorspronkelijke plan was dat de Fendt zelfstandig de uienbedden freest en akkerbouwer Salomé aan het einde van elk werkgang enkel de fertigatieslangetjes afknipt. De praktijk was echter anders door het natte voorjaar. Dat zorgde ervoor dat het perceel ongelijk was in draagkracht.

Dit resulteerde in wisselende diepte van het frezen, waarop Salomé besloot om de autonomie niet te benutten en de controle over te nemen. Ondanks deze tegenslag zet Salomé de werkzaamheden voort, mede gedreven door de tijdsdruk om de uien tijdig te planten.

Succesvol in klaarleggen aardappelland

De Fendt 716 blijkt wel succesvol in het klaarleggen van aardappelland zonder chauffeur. Dit jaar heeft de autonome trekker geen constante supervisie nodig, zoals in 2023. Salomé verdeelt nu zijn tijd tussen het klaarleggen en het poten van het aardappelland in afzonderlijke werkgangen. Enkele technische haperingen bij de start zijn efficiënt opgelost door akkerbouwer Salomé en GPX Solutions, resulterend in effectief autonoom werk.

Terwijl de autonome Fendt 716 met kopeg het aardappelland klaar legt, kan akkerbouwer Salomé zich focussen  op het aardappelen poten en toch de onbemande Fendt in de gaten houden. – Foto: Brian Salomé
Terwijl de autonome Fendt 716 met kopeg het aardappelland klaar legt, kan akkerbouwer Salomé zich focussen op het aardappelen poten en toch de onbemande Fendt in de gaten houden. – Foto: Brian Salomé

Hoewel de autonome Fendt 716 uitstekend geschikt is voor relatief eenvoudig werk als land klaarleggen, blijft er bij complexere taken als poten behoefte aan menselijk toezicht. Koen van Boheemen, technisch onderzoeker precisielandbouw en smart farming van Wageningen University & Research, benadrukt dat de autonome technologie de bestuurder kan helpen zich meer te focussen op dat toezicht.

Zelf de autonome Fendt 716 bekijken?

De autonome Fendt 716 is tot september bij acht NPPL-deelnemers in gebruik. De trekker was te zien tijdens de Future Farming en Food Experience op 30 mei in Lelystad.

Auteur: Geert Hekkert

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

BLOG | ‘Petje af voor voor de bikkels in de Baltics’

TREKKER-redacteur Bob Karsten heeft respect voor wat boeren in de Baltische Staten in drie decennia hebben klaargespeeld. ‘Petje af voor die...
Afbeelding artikel

Argo Tractors opent nieuwe fabriek in Italië

Argo Tractors heeft een nieuwe fabriek geopend in Campagnola Emilia (It.). Daar produceert het versnellingsbakken voor trekkermerken Landini en McCormick.
Afbeelding artikel

Op meer provinciale wegen landbouwverkeer toegestaan

Vanwege nieuwe landelijke regelgeving mag landbouwverkeer op meer provinciale wegen in Groningen, Overijssel, Gelderland en Zuid-rijden.
Beheer
WP Admin