fbpx
Terug naar video overzicht

VIDEO | Photoheyler-precisieschoffel schoffelt ook in rij

De rotorschoffel van de Duitse machinefabrikant Photoheyler is al langer in ontwikkeling, maar pas recent op de markt. In Nederland draait inmiddels het eerste exemplaar. TREKKER ziet de cameragestuurde precisieschoffel aan het werk in het gewas valeriaan.

De Photoheyler-rotorschoffel bestaat uit een conventionele schoffelbalk van eigen fabricaat. De schoffelbalk is voorzien van cameragestuurde rotors die ook in de rij tussen de cultuurplanten schoffelen. Zo wordt vrijwel het hele oppervlak bewerkt.

Rotorschoffel werkt zonder gps

De rotorschoffel van Photoheyler werkt zonder gps, maar de chauffeur hoeft niet te sturen. De 6 meter brede schoffel is voorzien van vier camera’s die heel precies de cultuurplanten detecteren en de rij herkennen.

De schoffel werkt niet met een sideshift of parallellogram om op de rij te sturen, maar stuurt de voorwielen van de trekker. Deze zijn synchroon gekoppeld aan de steunwielen van de schoffel, waardoor de voorwielen met de trekker meesturen. Zo stuurt de combinatie autonoom, dus zonder ingrijpen van een chauffeur, langs de rijen. Het bedienen en instellen van de schoffel gaat via een touchscreenlaptop in de trekker.

Auteur/videograaf: Martin Smits

Bekijk ook de fotoreportage: Schoffels en wiedeggen op Agritechnica

Beheer
WP Admin