fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Tractorpulling Oudenhoorn: strijd om de eerste punten

Het terrein van Tractorpulling Oudenhoor ligt er ondanks de vele regen goed bij. Het is er vooral gezellig. De derde klasse is de Mini Unlimited, met zeventien trekkers goed voor veel spektakel. – Foto’s: Michel Velderman

Op Hemelvaartsdag streden de Grand Nationals om de eerste punten op Tractorpulling Oudenhoorn (Z.-H.). De sterkste machines van Nederland zorgen voor een spannende strijd, waarbij het Lambada-team in drie klassen weet te winnen. TREKKER doet verslag.

De enkele baan van Tractorpulling Oudenhoorn kreeg een nieuwe plaats op het terrein. Hij ‘moet zich nog wat zetten’ om wat stijver te worden en meer grip te bieden. Vooral bij de start is de baan wat zacht en komen trekkers soms moeilijk op gang.

Het terrein ligt er ondanks de vele regen goed bij en het voelt er vooral gezellig. De derde klasse van vandaag is de Mini Unlimited, met zeventien trekkers goed voor veel spektakel.

Reborn Rascal trapt proeftrek af

Reborn Rascal heeft de proeftrek. De kleine machine strandt rond de 90 meter. Moet de sleepwagen wat lichter of niet? De wedstrijdleiding kiest ervoor om het zo te laten.

Ten Hind is de enige turbinetrekker. De rijder haalt een paar keer het gas terug. De turbine kan 2.200 pk opwekken. Bij dat toerental heeft-ie een wielspin van 180 km/uur! Toch komt het vermogen niet lekker op de baan, de machine komt tot een kleine 70 meter.

Aan de motor van Bobcat Jr hoor je dat er veel vermogen in zit. Het gierende geluid van blower en de harde klappen van de V8. Rijdster Tiana Boer geeft heel gedoseerd gas; wanneer de trekker grip vindt gaat het gas er vol op. Helaas gaat er iets mis met de ontsteking en eindigt de run rond 40 meter.

Mark Vreemann van team Vampire rijdt vandaag de Screamin Bobcat. Bijzonder collegiaal, want vaste rijder Bart van der Sluis kan door een gebroken pols niet rijden. Met een prachtige run komt hij tot de eerste plaats, ruim 97 meter.

Remi Vreeman moet zijn eigen teamlid verslaan met de Vampire. De machine uit het Gelderse Neede haalt ruim 90 meter, daarmee zijn de twee ineens flinke concurrenten. Als laatste deelnemer in de kwalificatie haalt The Riddle de top 4 en daarmee een finaleplaats.

Lees verder onder de foto; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

Lambada pakt de winst in de Modified-klasse, met in de eerste run als enige een full pull. De nieuwe Uncle Duck belandt buiten de baan. Ook problemen bij Eager Beaver: een flinke knal klinkt. De rijder houdt het gas erop. De voorste motor kreeg een aanpassing van de cilinderkop; het is zeker dat er een backfire is geweest. De riem bleef erop dus de krukas heeft niet geleden, aldus Jaap van Diest. Tweede wordt Seaside Affair, derde Simply Irresistible. Ook in de Unlimited-klasse waarin deze Lambada met vier motoren rijdt, pakt het team uit Zwolle de winst. Een buitengewone prestatie!
Lambada pakt de winst in de Modified-klasse, met in de eerste run als enige een full pull. De nieuwe Uncle Duck belandt buiten de baan. Ook problemen bij Eager Beaver: een flinke knal klinkt. De rijder houdt het gas erop. De voorste motor kreeg een aanpassing van de cilinderkop; het is zeker dat er een backfire is geweest. De riem bleef erop dus de krukas heeft niet geleden, aldus Jaap van Diest. Tweede wordt Seaside Affair, derde Simply Irresistible. Ook in de Unlimited-klasse waarin deze Lambada met vier motoren rijdt, pakt het team uit Zwolle de winst. Een buitengewone prestatie!

Vier finalisten bijna dezelfde techniek

De vier finalisten lijken qua techniek veel op elkaar. De achteras komt van Vreeman Special Parts en een heel dikke Brad Anderson V8 is de krachtbron. Toch weet Lambada zijn concurrent 4 meter voor te blijven en de klasse te winnen.

Lambada mag in de finale als eerste een afstand neerzetten bij de Mini Unlimiteds. De V8-motor geeft alles. Daarbij sneuvelt de linker achterband van de machine. Het rubber vliegt door de lucht en een deel daarvan komt zelfs in het publiek terecht. Een poging om de band nog even te slijpen voor de run pakte verkeerd uit, aldus rijder Wim Dingerink. Als Mark Vreeman de Screamin Bobcat opnieuw de sporen geeft, komt hij niet zo ver als zijn voorganger. Ook Vampire en The Riddle komen niet tot de afstand van Lambada, waardoor de eindzege naar het team uit Zwolle gaat.
Lambada mag in de finale als eerste een afstand neerzetten bij de Mini Unlimiteds. De V8-motor geeft alles. Daarbij sneuvelt de linker achterband van de machine. Het rubber vliegt door de lucht en een deel daarvan komt zelfs in het publiek terecht. Een poging om de band nog even te slijpen voor de run pakte verkeerd uit, aldus rijder Wim Dingerink. Als Mark Vreeman de Screamin Bobcat opnieuw de sporen geeft, komt hij niet zo ver als zijn voorganger. Ook Vampire en The Riddle komen niet tot de afstand van Lambada, waardoor de eindzege naar het team uit Zwolle gaat.

Auteur: Marcel Klein Braskamp

Lees meer artikelen over tractorpulling op Trekkeronline

Top Dog heeft een wilde run. De motor klinkt vanaf de start al niet zo lekker als een paar van zijn flinke concurrenten. Wanneer de machine naar de rechterkant van de baan trekt en de rijder moet remmen, begint de trekker flink te schudden. Top Dog gaat net niet op z’n kant. Er ontstaat een grote stofwolk maar de trekker blijft net binnen de lijn. Dit kost wel snelheid, waardoor de run niet zo ver komt als verwacht.

Rob van der Waal opent de Superstock-klasse met een heel snelle full pull. De wedstrijdleiding besluit om deze afstelling te laten staan. Toch lukt het de volgende trekker Incredible Deere niet. De voorwielen blijven op de grond en hij blijft op ruim 95 meter steken. Ook Wildcat krijgt de snelheid er niet goed in. Rowan Zeinstra lukt dat met Green Gangster Deere even later wel: een prachtige run. In de finale zet Maximum Risk een snelle run neer. Hoewel de sleepwagen zwaarder staat, bereikt de trekker ruim 108 meter. Dat dit een bijzondere prestatie is, blijkt als Extreem Deere zo’n 10 meter eerder tot stilstand komt en ook Hurricane daar eindigt.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Tractorpulling Stroe: pech bij Internationals, Fendt pakt winst

De trekkers van de Grand National, de Farmstock en de trucks knokten om de punten op 7 en 8 juni in...
Afbeelding artikel

Duitse tractorpuller-kampioen Shackleton terug in Nederland

De Duitse tractorpuller-kampioen Shackleton keert terug op de Nederlandse banen, met Nederlandse teamchef en Duitse teamleden.
Afbeelding artikel

Zo bouwt team Steel 2 Steal zijn nieuwe tractorpuller

Tractorpullingteam Steel 2 Steal bouwt een tractorpuller die met niets te vergelijken is wat nu op de baan staat. TREKKER kijkt...
Beheer
WP Admin