fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fossielvrij staal voor productie verreikers en knikladers van Manitou

Machinefabrikant Manitou wil vanaf 2026 fossielvrij staal gebruiken voor de bouw van zijn verreikers en knikladers. De fabrikant tekende hiervoor een overeenkomst met de Zweedse staalproducent SSAB. - Foto's: SSAB/Mark Pasveer

​Machines bouwen van fossielvrij staal. Dat vat de kern samen van de samenwerking tussen de Franse machinefabrikant Manitou en de Zweedse staalfabrikant SSAB. Doel: vermindering van de CO2-uitstoot.

De Franse machinefabrikant Manitou wil voor de productie van zijn verreikers en knikladers fossielvrij staal gebruiken. Hiervoor heeft de fabrikant een intentieverklaring met de Zweedse staalproducent SSAB getekend.

Waterstof in plaats van steenkool

Fossielvrij staal houdt in dat er bij de productie van staal gebruik wordt gemaakt van waterstof. Al tientallen jaren wordt bij het productieproces van staal gebruikgemaakt van steenkool. Het nadeel hiervan is dat er veel CO2 vrijkomt, wat slecht is voor het milieu.

SSAB werkt met de zogenoemde Hybrit-technologie, waarbij waterstof wordt gebruikt in plaats van steenkool. Bij het productieproces van fossielvrij staal wordt water uitgestoten in plaats van CO2. Dat is beter voor het milieu.

De Zweedse fabrikant SSAB produceert staal met behulp van waterstof in plaats van steenkool. Dat is beter voor het milieu. - Foto: SSAB

De Zweedse fabrikant SSAB produceert staal met behulp van waterstof in plaats van steenkool. Dat is beter voor het milieu. – Foto: SSAB

Fossielvrij staal vanaf 2026

De levering van fossielvrij staal aan Manitou gaat naar verwachting in 2026 van start. De machinefabrikant wil meer gebruikmaken van het duurzamere fossielvrije staal op het moment dat staalfabrikant SSAB zijn productiecapaciteit uitbreidt.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Cumela en MKB Infra willen in 2025 fuseren

Branchevereniging Cumela en belangenbehartiger MKB Infra hebben de intentie uitgesproken om per 1 januari 2025 te fuseren.
Afbeelding artikel

Record Trailers importeert Agroland-mestcontainers

Record Trailers uit het Belgische Maldegem gaat mestcontainers van de Poolse fabrikant Agroland importeren in België.
Afbeelding artikel

Ron Smit (Homburg): ‘Rabe-machines vullen ons programma mooi aan’

Ron Smit, productspecialist bij Homburg Holland, legt uit waarom Homburg nu ook ploegen en rotorkopeggen van Rabe gaat importeren.
Beheer
WP Admin