fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Een drone van de Amerikaanse dronefabrikant Hylio. De vrees is dat Amerikaanse boeren per ongeluk vitale informatie delen over de locatie en gezondheid van Amerikaanse gewassen met China, waarschuwt landbouwdrone-expert Arthur Erikson, CEO van Hylio. - Foto: Hylio

Drones maken een razendsnelle opmars voor toepassingen in de Amerikaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen vallen. Amerikaanse dronebedrijven waarschuwen voor veiligheidsrisico’s die voortkomen uit een toenemende afhankelijkheid van Chinese technologie, zo meldt de Amerikaanse website AgTechNavigator.

Zo’n 4.000 à 5.000 landbouwdrones zijn vanuit China naar de VS geïmporteerd voor het bespuiten van landbouwgewassen, schat dronebedrijf Guardian Ag. Echter, liefst 99% van deze drones in de VS zijn van Chinese makelij, voornamelijk gemaakt door de Chinese fabrikanten DJI en XAG. Volgens Guardian Ag domineert China de markt voor kleine drones door middel van gerichte investeringen en subsidies vanuit Chinese overheid, waardoor veel Amerikaanse bedrijven failliet zijn gegaan.

De Amerikaanse regering is inmiddels voldoende gealarmeerd over hoe ver de VS achterloopt bij de productie van commerciële drones. Een nieuwe wet, de American Security Drone Act, verbiedt sinds januari het gebruik van Chinese drones. Daarnaast heeft het Amerikaanse ministerie van defensie een inkoopprogramma geïntroduceerd met de naam Replicator, dat bedoeld is om de Amerikaanse productie van drones te stimuleren. Deze stappen moeten helpen om het speelveld weer gelijk te maken.

Zorgen over delen vitale informatie met China

Inmiddels zijn boeren in de VS begonnen met het voorjaarwerk. De meststoffen en onkruidbestrijdingsmiddelen worden in snel tempo met behulp van spuitdrones verspreid. De vrees is dat sommige boeren per ongeluk vitale informatie over de locatie en de gezondheid van Amerikaanse gewassen delen met China, waarschuwt landbouwdrone-expert Arthur Erikson, CEO van Hylio, een Amerikaanse dronefabrikant. Erikson dringt er bij boeren op aan om in Amerika gemaakte drones te kopen die speciaal zijn ontworpen voor landbouwmachines. Daarmee zijn hun gegevens volledig veilig.

In januari 2024 waarschuwden de Amerikaanse Cybersecurity and Infrastructure Agency en Federal Bureau of Investigation eveneens dat ‘het gebruik van door China vervaardigde drones in kritieke infrastructuuropdrachten het risico inhoudt dat gevoelige informatie wordt blootgesteld aan autoriteiten van de Volksrepubliek China’.

Auteur: Ed Asscheman

Lees ook: Rondje langs nieuwe spuitdrones op Agritechnica 2023

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

AVR Connect haalt meer uit je pootmachine en rooier

De app AVR Connect levert opmerkelijke inzichten op, zowel voor akkerbouwers en loonwerkers als de fabrikant. Dit kun je ermee.
Beheer
WP Admin