fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Australische Acremaster-kniktrekkers komen terug

De oprichter van het Australische trekkermerk Acremaster, wat van 1975 tot 1984 trekkers bouwde, komt dit jaar opnieuw op de markt. Er wordt gewerkt aan een nieuwe trekker. -Foto’s: Mark Pasveer

Het Australische Acremaster dat kniktrekkers bouwde van midden jaren 70 tot midden jaren 80, komt dit jaar terug met een nieuwe trekkerserie. Het gaat om een serie van 401 tot 590 pk.

Australiër Laurie Phillips bouwde van 1975 tot 1984 trekkers onder het merk Acremaster Tractor en herpakt de trekkerproductie nu in 2024. Phillips, intussen gespecialiseerd in productie van onderdelen voor maaidorsers onder de naam Phillbourne Manufacturing, laat weten dat vele Acremaster-gebruikers en -verzamelaars hem belden. Dit zette hem aan om opnieuw op de trekkermarkt actief te worden. Inmiddels deelt de in Merredin gevestigde machinebouwer de eerste computertekeningen van hoe de 2024-versie van de Acremaster eruit gaat zien.

Lees verder onder de tekening

Het is volgens de bouwer nog te vroeg om foto’s van het project te delen, maar een tekening is er al wel. Hierop is te zien dat de nieuwe trekker qua uiterlijk sterk lijkt op de klassieke Acremaster-trekkers. Tekening: Phillbourne Manufacturing.

Het is volgens de bouwer nog te vroeg om foto’s van het project te delen, maar een tekening is er al wel. Hierop is te zien dat de nieuwe trekker qua uiterlijk sterk lijkt op de klassieke Acremaster-trekkers. Tekening: Phillbourne Manufacturing.

Deutz-motor en eenvoud

Op de tekening is te zien dat de nieuwe Acremaster qua uiterlijk sterk gaat lijken op de klassieke Acremaster-modellen. De bouwer laat weten dat er een Deutz-motor in komt te liggen, met erachter een zes-traps-powershift. Die versnellingsbak wordt handmatig bediend en pneumatisch bekrachtigd, en zal zijn opgedeeld in drie groepen: een lage voor grondbewerking, een middengroep voor tijdens oogstwerkzaamheden en een hoge groep voor transport. Phillips heeft eenvoud hoog in het vaandel en zegt een trekker te willen bouwen die gemakkelijk te repareren is, als dat nodig is. Er komt een serie (van 401 tot 590 pk) en volgens de fabrikant hebben deze geen elektronica.

Ook zegt Laurie Phillips in de nabije toekomst een dieselelektrische aandrijving te willen bouwen. De Australiër zegt dat het nu nog te vroeg is om daar meer informatie over te delen.

Na dertig jaar terug

Met de terugkomst van de Acremaster-kniktrekkers, begint zich een trend af te tekenen: de terugkomst van de klassieke trekkermerken. In 2022 schreven we al over de terugkomst van de ACO-kniktrekker uit Zuid-Afrika en vorig jaar deelden we de eerste beelden van hernieuwde Big Bud-kniktrekker. In alle drie gevallen staat één ding centraal: de bouwers willen zich onderscheiden met een zo eenvoudig mogelijke trekker – speciaal voor in de uitgestrekte regio’s waar niet altijd een dealer om de hoek zit.

Auteur: Bob Karsten

Ook het Zuid-Afrikaanse Aco maakt een terugkomt mee onder leiding van de enthousiaste ondernemer Justus Venter. Momenteel test Venter een zogenoemde rebuild, die de aanloop is naar een splinternieuwe ACO. TREKKER mocht in de nieuwe ACO 460 rijden. Foto: Mark Pasveer.

Ook het Zuid-Afrikaanse Aco maakt een terugkeer mee onder leiding van de enthousiaste ondernemer Justus Venter. Momenteel test Venter een zogenoemde rebuild, die de aanloop is naar een splinternieuwe ACO. TREKKER mocht in de nieuwe ACO 460 rijden. 

En hetzelfde geldt voor het Amerikaanse Big Bud. Een eerste model was te zien op de Farm Progress Show, in de zomer van 2023. Foto: Mark Pasveer.En hetzelfde geldt voor het Amerikaanse Big Bud. Een eerste model was te zien op de Farm Progress Show, in de zomer van 2023. – Foto: Mark Pasveer

Nieuwsbrief

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang wekelijks het laatste Trekker nieuws in je inbox.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
JJJJ dash MM dash DD
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Geveerde rupsen voor Case IH Quadtrac

Case IH presenteert voor seizoen 2025 een geveerd rupsonderstel op de Quadtrac-rupstrekkers: het Heavy-Duty Suspension (HDS)-systeem.
Afbeelding artikel

Autonome Fendt 716 werkt zonder constante supervisie

Loonwerker en akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) trapte onlangs de NPPL-praktijktest 2024 af met een autonoom werkende Fendt 716.
Afbeelding artikel

Vernieuwde John Deere 6M-serie gaat tot 281 pk

John Deere vernieuwt de 6M-serie en laat de trekker vandaag voor het eerst zien op de graan- en machinebeurs Cereals in...
Beheer
WP Admin