fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Dubbele rotor in nieuwe Case IH AF11-maaidorser

Case IH presenteert zijn nieuwe AF11-maaidorser. AF is de afkorting voor Axial Flow, het dorsconcept dat Case IH jarenlang met één rotor op de markt bracht. Tot nu: de AF11 is namelijk uitgerust met een dubbele rotor. - Foto's: Case IH

De Amerikaanse machinefabrikant Case IH presenteert zijn nieuwe AF11-maaidorser; een slagschip van 775 pk met een dubbele rotor. De graantank heeft een inhoud van 20.000 liter.

Case IH presenteert het nieuwe topmodel binnen het combine-gamma: de Case IH AF11-maaidorser. De Case IH Axial Flow 11 (afgekort AF11) is uitgerust met een dubbele dorsrotor. Die techniek zien we al langer in sommige New Holland CR-maaidorsers, maar is toch uniek voor Case IH. Tot voor kort hield de fabrikant vast aan het Axial Flow-concept met één rotor. Met de Axial Flow 11-maaidorser komt daarin verandering. Case IH noemt zijn dubbele rotor-concept AFXL2.

Graantank bijna 40% groter

Hoewel veel technische details nog niet bekend zijn, lijkt het erop dat-ie veel deelt met de New Holland CR11.90. De machine heeft een motorvermogen van 775 pk uit een FPT Cursor 16-zescilinder. De graantank heeft een inhoud van 20.000 liter en een loscapaciteit van 210 liter per seconde. Daarmee lost de combine in 100 seconden de graantank. De inhoud is bijna 40% hoger dan het vorige topmodel, de Axial Flow 9250.

De maaidorser heeft een graantank van 20.000 liter inhoud en lost met een capaciteit van 210 liter per seconde.

De AF11-maaidorser heeft een graantank met een inhoud van 20.000 liter. De combine lost met een capaciteit van 210 liter per seconde.

Cvt-aandrijving op de rotoren

Een Power Plus cvt-aandrijving drijft de rotoren aan. De snelheid van de rotoren is aan te passen aan de verschillende gewassen. Ook kunnen ze terugdraaien. Op de rotoren zijn zogenoemde HX+-slaglijsten geplaatst en een nieuwe getrapte constructie van het rotorhuis. Dit alles moet zorgen voor een effectiever separatieproces.

De lancering van de nieuwe Case IH AF11-maaidorser is momenteel alleen in de Verenigde Staten. Wanneer de Europese presentatie plaatsvindt, is nog niet bekend.

Nog niet verkrijgbaar in Europa

Of de twee rotoren dezelfde afmetingen hebben als de New Holland (61 centimeter doorsnede en 3,5 meter lang) is niet duidelijk. Ook is niet bekend waar de Axial Flow 11 gebouwd gaat worden. Zijn gele zusje wordt nu gebouwd in Zedelgem (B.). In die vestiging investeerde New Holland €150 miljoen.

Waar de Case IH AF11-maaidorser wordt gebouwd, is nog niet bekend. Dat geldt ook voor de prijs en de leverdatum, die zijn eveneens nog niet bekendgemaakt. Case IH Benelux laat weten dat het gaat om een Amerikaanse lancering en dat de Europese presentatie nog volgt.

Auteur: Jacco van Erkelens

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

New Holland brengt kleinere ‘giga-maaidorser’ CR10 op de markt

New Holland presenteert zijn nieuwe maaidorser CR10. Grotendeels gelijk aan de giga-grote CR11, maar met een kleinere motor en bunkerinhoud.
Afbeelding artikel

Krone toont bredere achtermaaier

Krone breidt de Easycut R-serie uit de R 450. Het nieuwe topmodel heeft een werkbreedte van 4,50 meter. Bijzonder is het...
Afbeelding artikel

John Deere presenteert nieuwe T5- en T6-combines

Machinefabrikant John Deere introduceert 8 nieuwe combinemodellen, die ondergebracht zijn in de nieuwe T5- en T6-serie.
Beheer
WP Admin