fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Agra-Trac-werktuigendrager van Graafstra is praktijkrijp

Machinefabrikant Graafstra gaat dit voorjaar demonstraties geven met de Agra-Trac-werktuigendrager; de machine is inmiddels praktijkrijp. Graafstra presenteerde de machine op vakbeurs Mechanisatietentoonstelling Bollenstreek (SMTB), van 9 tot en met 11 januari in Vijfhuizen (N.-H.). - Foto’s: Bob Karsten

Machinefabrikant Graafstra in Oosterwolde (Fr.) toont een jaar na de introductie opnieuw de Agra-Trac-werktuigendrager op de Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek (SMTB) in Vijfhuizen (N.-H.). De machine is nu praktijkrijp.

Graafstra, bekend van onder andere tulpenkopmachines onder de merknaam Agra, werkt aan een dieselelektrische werktuigendrager. De machine werd in 2023 voor het eerst op de Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek gepresenteerd, en nu in 2024, wordt op diezelfde plek een praktijkrijpe machine getoond.

Wielen draaien kwartslag

De Agra-Trac bestaat uit vier even grote wielen, een hefinrichting in het midden en een bestuurdersplatform aan de achterkant. Aan de voorkant ligt een dieselmotor (65 pk) met daaraan gekoppeld een generator. Die werkt stroom op voor de vier elektrische wielmotoren (viermaal 7,5 kW) en een eventuele aftakas.

Bijzonder aan het concept is dat de wielen een kwartslag draaien voor transport op een dieplader. Bovendien is er sprake van een traploze spoorbreedteverstelling voor het gebruik in verschillende gewassen. De machine weegt zo’n 4.000 kilo.

Lees verder onder de foto’s

Doordat de ‘poten’ waaraan de wielen zitten kunnen draaien, is er sprake van een traploze spoorbreedteverstelling. Voor transport (op een dieplader) draaien de wielen een kwartslag.

Doordat de ‘poten’ waaraan de wielen zitten kunnen draaien, is er sprake van een traploze spoorbreedteverstelling. Voor transport (op een dieplader) draaien de wielen een kwartslag.

De fabrikant verwacht dat de werktuigendrager vooral wordt ingezet voor werkzaamheden als zaaien en schoffelen. Graafstra merkt daarbij op dat er ook tulpenkopmachines onder het frame passen.

De hele machine kan traploos omhoog en omlaag bewegen. Het doel is dan ook om de machine te gebruiken in combinatie met een of twee tulpenkopmachine(s).

De hele machine kan traploos omhoog en omlaag bewegen. Het doel is dan ook om de machine te gebruiken in combinatie met een of twee tulpenkopmachine(s).

Met een jaar vertraging nu praktijkrijp

De Agra-Trac-werktuigendrager is nu praktijkrijp, weliswaar een jaar later dan oorspronkelijk gepand. Dat komt deels door een vertraagde levering van componenten. Daarnaast heeft Graafstra tijdens de afwerking wijzigingen doorgevoerd, zoals een andere motor dan gepland. Ook zou de spoorbreedteverstelling variëren van 1,80 tot 3,60 meter. Die is nu echter vergroot tot maximaal 4,60 meter breedte. Daardoor is de machine ook te gebruiken op driemaal 1,50 meter brede uienbedden.

Tevens is er wat veranderd in de energieopslag. Het gebruik van een zogenoemde supercondensator (soort accu) maakt het mogelijk om rem-energie op te slaan en de elektrische wielmotoren een kortstondige boost te geven tot 15 kW.

Graafstra geeft komend voorjaar demonstraties met de Agra-Trac-werktuigdrager.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FOTO | Volop mechanisatie op Bioteelt & Techniekbeurs

Op mechanisatiegebied viel er voldoende te beleven donderdag 12 december op de Bioteelt & Techniekbeurs in Creil (Fl.). TREKKER was erbij.
Afbeelding artikel

TBL Techniek gaat silagewagens bouwen

TBL Techniek start met de productie van silagewagens en wil de eerste prototypes van de zogenoemde Loadmaster in 2025 testen in...
Afbeelding artikel

Foutje in EU-wetgeving; de landbouwdolly is ‘vergeten’

Door een hiaat in EU-wetgeving is het onmogelijk om in Nederland en België een nieuwe landbouwdolly op kenteken te zetten.