fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zuid-Afrikaanse sloperij speelt in op groeiende vraag

Sloperij Discount Used Tractor Parts in Delmas, Zuid-Afrika, verkoopt nieuwe en gebruikte onderdelen, maar ook complete werktuigen en trekkers. Het bedrijf bestaat 40 jaar en speelt inmiddels een belangrijke rol in de handel in onafhankelijke onderdelen op het Afrikaanse continent. - Foto's: Mark Pasveer

Meer dan 70.000 vierkante meter gebruikte trekkers, combines en onderdelen vind je bij Discount Used Tractor Parts in Delmas (Z.-A.). Toch ziet de grootste sloperij op het Afrikaanse continent de vraag echter vooral groeien in after-marketonderdelen. Het sloopbedrijf heeft naast ontelbare gebruikte onderdelen inmiddels ook een voorraad van 8.000 nieuwe producten in de schappen.

Sloperij Discount Used Tractor Parts in Delmas, ten oosten van Johannesburg, bestaat 40 jaar. Steven Rubin leidt het sloopbedrijf samen met zijn twee broers en oom. “Wij zijn een echt familiebedrijf”, vertelt de Zuid-Afrikaan met Litouwse achtergrond. Stevens vader had een kleine boerderij in Zuid-Afrika. Na een aantal misoogsten door droogte was hij gedwongen iets anders te gaan doen. Hij verkocht zijn trekker met machines op een veiling. Met de winst startte Rubin senior wat nu bekend is als Discount Used Tractor Parts.

Lees verder onder de foto’s

Discount Used Tractor Parts is een familiebedrijf. Dit zijn de eigenaren, van links naar rechts: Les, Ilan, Steven en Evan Rubin. Trekkers en werktuigen koopt de sloperij wereldwijd aan. After-marketonderdelen komen vooral uit Brazilië, Turkije en de Verenigde Staten.

Discount Used Tractor Parts is een familiebedrijf. Dit zijn de eigenaren, van links naar rechts: Les, Ilan, Steven en Evan Rubin. Trekkers en werktuigen koopt de sloperij wereldwijd aan. After-marketonderdelen komen vooral uit Brazilië, Turkije en de Verenigde Staten.

In de beginjaren was de sloperij vooral gericht op slopen voor de winning van metaal. Daarna werd ook de handel in trekkers en machines belangrijk. Een ‘wall of fame’ getuigt van de vele trekkers die Rubin senior verkocht. Van elke klant maakte hij een foto samen met de nieuwe aankoop. De fotowand geeft een prachtige blik in de geschiedenis.

Discount Used Tractor Parts groeide uit tot de belangrijkste onafhankelijke aanbieder van onderdelen voor de agrarische sector in Afrika. Binnen de onderneming zijn drie bedrijven ontstaan. De handel in gebruikte onderdelen, de aan- en verkoop van gebruikte werktuigen en de verkoop van after-marketonderdelen. “Wat de klant ook besluit te kopen, wij zorgen voor een minimale downtime bij een storing”, vertelt Steven Rubin met bescheiden trots. Elke twee uur vertrekt een koerier met onderdelen, die met de auto of per vliegtuig een weg vinden naar klanten op een groot deel van het continent. Dat zijn overwegend agrarische ondernemers, dealers en startende jonge boeren.

Op het 70.000 vierkante meter grote terrein van sloperij Discount Used Tractor Parts in Delmas (Z.-A.) staan trekkers en combines te wachten op demontage óf een nieuw leven als complete machine. Onderdelen zijn per merk gegroepeerd.

Op het 70.000 vierkante meter grote terrein van sloperij Discount Used Tractor Parts in Delmas (Z.-A.) staan trekkers en combines te wachten op demontage óf een nieuw leven als complete machine. Onderdelen zijn per merk gegroepeerd.

Roze aandachttrekker

Een sloperij doet het hart van elke trekker- of machine-enthousiasteling sneller kloppen. Het is een plek waar verleden en toekomst elkaar ontmoeten. Wat is het verhaal achter een uitgebrande John Deere-rupstrekker of een goed ogende Case Magnum 335? Wie ziet er nog heil in een oude Case 1660-combine, met krijt als verkocht gemarkeerd met bestemming Zambia? Steven Rubin kent al zijn trekkers: die Case 335 heeft te veel schade, en twee John Deere 6020-trekkers hebben problemen met de elektrische kabels.

Op het 70.000 vierkante meter grote terrein staan veel trekkers en nog veel meer combines. Sommige trekkers hebben brand- of stormschade. De meeste koopt Rubin op online veilingen. Vroeger speurden ze nog fysiek naar bruikbare trekkers en reisden de broers de wereld rond. Uit die periode stamt ook de felroze huiskleur van de sloperij. Na afloop van de veiling moesten de aangekochte trekkers geladen worden. Die roze vrachtauto’s, daar kon je niet omheen. Makkelijk voor de laders, die zo de trucks snel konden spotten.

Tractor Sam, een roze Ford, staat voor het grote elektrische hek. Roze is de huiskleur van de onderneming. Ooit ontstaan om de vrachtauto’s van het bedrijf herkenbaar te maken op veilingen. Groen, rood en wit zag je overal, maar geen roze.

Tractor Sam, een roze Ford, staat voor het grote elektrische hek. Roze is de huiskleur van de onderneming. Ooit ontstaan om de vrachtauto’s van het bedrijf herkenbaar te maken op veilingen. Groen, rood en wit zag je overal, maar geen roze.

Sloop of loop

Tegenwoordig kan alles online worden afgehandeld. De coronapandemie maakte definitief een eind aan fysiek reizen. Vanachter de computer in Delmas worden trekkers en machines aangekocht. “Waarom we een bepaalde trekker kopen, en met wat voor doel, daar hebben wij een neus voor”, vertelt Rubin. “Of we een trekker strippen voor onderdelen of als geheel verkopen, hangt af van een aantal factoren. Allereerst de aanschafprijs, maar ook het type.”

De sloper vertelt dat bepaalde trekkers zo geliefd zijn, dat het bedrijf ze zoveel mogelijk heel verkoopt. De Case IH Magnum 7140 bijvoorbeeld. Sommige trekkers hebben zwaktes die je altijd weer tegenkomt. Daar selecteren ze op bij de aankoop. Onderdelen zijn in het algemeen erg duur geworden, maar John Deere is hierin zeker koploper. De devaluatie van de Zuid-Afrikaanse munt, de rand, maakt dat nog eens extra lastig. In de onderdelenmarkt is de Amerikaanse dollar de leidende munt.

Op het terrein zien we ook trekkers en combines met brandschade. “Een trekker die uit een brand komt, kan nog steeds goede onderdelen leveren”, legt de ondernemer uit. Veelal zijn het blok en onderdelen als drijfstang en zuigers nog prima, evenals de assen en differentiëlen. Het uiterlijk van de trekker is wat dat betreft niet veelzeggend. Dat uiterlijk speelt natuurlijk wel een belangrijke rol als je een trekker heel wil verkopen, dan moet hij mooi en clean zijn.

Zodra een trekker is gedemonteerd is gaan de onderdelen naar het magazijn. De stellingen gaan zeven rijen hoog en zijn met trappen en looppaden bereikbaar. “Ons systeem is vaak gekopieerd maar nooit geëvenaard”, aldus Rubin. Het is een ontelbare hoeveelheid onderdelen, keurig gegroepeerd en genummerd.

Steven Rubins belangrijkste gereedschap is de telefoon, en een computer met internetverbinding. Steven kent zijn handel door en door en heeft van elke trekker of machine de achtergrond paraat.

Steven Rubins belangrijkste gereedschap is de telefoon, en een computer met internetverbinding. Steven kent zijn handel door en door en heeft van elke trekker of machine de achtergrond paraat.

Geheim van de smid

Voor de Zuid-Afrikaanse sloper waren combines altijd belangrijke handel. Dat is vandaag de dag niet anders. Ook in deze markt zijn nieuwe onderdelen en complete units zoals maaiborden belangrijk geworden. Goede contacten met producenten in de Verenigde Staten en ook Brazilië spelen hier een belangrijke rol in. De ondernemer wijst op een partij Case-maaiborden voor de combine, de zogenaamde headers. Splinternieuw uit de Verenigde Staten. Waar ze precies vandaan komen wil de ondernemer niet prijsgeven. Dat is het geheim van de smid.

Gebruikte complete maaiborden (headers) voor granen, zonnebloemen en mais worden grondig geïnspecteerd. Een mobiele simulator kan alle functie van de combine nabootsen.

Gebruikte complete maaiborden (headers) voor granen, zonnebloemen en mais worden grondig geïnspecteerd. Een mobiele simulator kan alle functie van de combine nabootsen.

Behalve nieuwe maaiborden zijn er ook veel gebruikte exemplaren op het terrein. Een gebruikte header kijken ze volledig na voor deze naar de klant gaat. Het bedrijf heeft voor het simuleren van alle functies zelfs een apparaat ontwikkeld dat de tests uitvoert. Naast de maaiborden zijn bijna alle onderdelen voor de meest populaire combines op voorraad: zeven, kettingen en hydraulische componenten.

Voor de ondernemer is ook de handel in gebruikte werktuigen een belangrijke activiteit. Voor veehouders zijn balenpersen en grasmachines doorlopend op voorraad. De werktuigen in dit segment koopt de ondernemer vooral in Europa.

Het buitenterrein wordt goed beschermd tegen criminaliteit met een metershoog elektrisch hek en camera’s die gekoppeld zijn aan de monitoren van een beveiligingsbedrijf in Johannesburg. Als je een bedrijf runt in Zuid-Afrika is dit wat je ook nodig hebt.

Auteur: Mark Pasveer

Op zoek naar gebruikte landbouwmachines en onderdelen? kijk op Traktorpool.nl

Nieuwsbrief

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang wekelijks het laatste Trekker nieuws in je inbox.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
JJJJ dash MM dash DD
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op het eerste gezicht een nog prima te redden Case IH 335. De sloper geeft aan dat deze trekker als gevolg van een ongeluk te veel schade heeft om hem te herstellen.

Honderden nieuwe onderdelen voor combines zijn op voorraad, zoals zeefunits. Voor de Zuid-Afrikaanse ondernemers is de handel in deze onderdelen een stevige pijler onder het bedrijf.

Uitzoeken maar. Duizenden onderdelen liggen klaar voor een nieuw leven. De etages van het pakhuis zijn met trappen en looppaden goed toegankelijk en elk vak is genummerd.

Een door de jaren getekende Fordson E27 Major is door Rubin als onderdeel van een boedel aangekocht.

De 'wall of fame'. Rubin senior maakte van elke klant een foto met de aangekochte trekker of machine. Het resultaat is een prachtig inkijkje in de beginjaren van de firma.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Elk doel vraagt zijn eigen smeervet

Diverse toepassingen vragen om hun eigen variant smeervet. Maar wat is smeervet eigenlijk? TREKKER duikt in deze glibberige materie.
Afbeelding artikel

Veilig de weg op? Check je K80-koppeling of trekhaak

Elke aanhangerkoppeling staat bloot aan grote belastingen en slijtage. Wat kun je zelf 'reviseren' en wat niet?
Afbeelding artikel

Biodiesel de veroorzaker van sludge

Sludge is restafval van bacteriegroei in biodiesel. Hoe kom je erachter of je last hebt van sludge, wat zijn de gevaren...
Beheer
WP Admin