fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

​Onbemande autonome trekker kan melkveehouder werk uit handen nemen

Tom te Veldhuis, medewerker van Agro-innovatiecentrum de Marke in Hengelo (Gld.). heeft de onbemande autonome Steyr-trekker met systeem iQuus Autonomy getest. "Hoe meer werk die trekker op één perceel kan doen, hoe praktischer het is voor de veehouder." - Foto: Theo Galama

Levert een onbemande autonome trekker efficiëntie en gemak op een melkveebedrijf? Jazeker, maar dan wel op grotere percelen. Dat ontdekte Tom te Veldhuis, medewerker van Agro-innovatiecentrum de Marke in Hengelo (Gld.). Hij testte een onbemande autonome Steyr-trekker met systeem iQuus Autonomy.

Acht boeren en tuinders maken dit najaar kennis met de mogelijkheden en beperkingen van onbemande autonome trekkers. Samen met iQuus, Wageningen UR en Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) stelt De Bruijn Mechanisatie in Zundert hiervoor een Steyr-trekker beschikbaar.

Tom te Veldhuis, medewerker van Agro-innovatiecentrum de Marke in Hengelo (Gld.). heeft de onbemande autonome Steyr-trekker met systeem iQuus Autonomy getest. ‘De eerste kennismaking met het autonome deel van de trekker viel me niet tegen’, vertelt hij. Na een korte uitleg over de werking van de autonome trekker, lukte het hem al snel om er zelfstandig mee te werken. “Ik heb er nog te weinig mee gewerkt om echt routine op te doen, maar het lukt.”

Werkzaamheden goed voorbereiden

De klus die je met de trekker wilt gaan uitvoeren, moet goed zijn voorbereid. Daarbij is er de keuze tussen het rijden volgens een vooraf uitgereden patroon, of werken aan de hand van de AB-lijn en de geprogrammeerde begrenzingen van het perceel. “Die voorbereiding gebeurt nu nog door iQuus (GPX Solutions). Maar als je zo’n trekker echt op je bedrijf wilt gaan inzetten, wil je dat op een vrij eenvoudige manier zelf kunnen”, stelt Tom.

De onbemande autonome Steyr is op het bedrijf gebruikt om weiland te bloten. Aan de hand van gps-begrenzingen van het perceel maait de trekker zelfstandig aansluitende banen. Keren op de kopakker, heffen van de maaier, in- en uitschakelen van de aftakas gaat goed.

Omdat de Steyr nog niet van volledige beveiliging voor autonomie is voorzien, moet de gebruiker op de trekker blijven zitten of steeds de knop van de afstandsbediening in blijven drukken. Tom: “Dat is natuurlijk niet erg praktisch, maar het belangrijkste voor ons is om te zien of het principe werkt.”

Lees verder onder de video

Onbemande autonome trekker ongeschikt voor kleine percelen

Welk werk zou een veehouder met de autonome trekker kunnen doen? Tom: “Weiland bloten zou kunnen, dat hebben we zelf op De Marke ervaren. Hoewel dat alleen zinvol is wanneer de percelen groot genoeg zijn. Is de klus op een perceel snel klaar, dan moet je er ook alweer snel naartoe om de trekker naar een ander perceel te brengen.”

Gras schudden is eveneens mogelijk, maar ook daar geldt dat percelen groot genoeg moeten zijn voor minstens een aantal uren werk. Tom: “Wellicht is een onbemande autonome trekker toepasbaar wanneer je met twee trekkers op een perceel aan de gang bent. Mogelijk dat je dan maait en dat de trekker autonoom volgt met de schudder. Of dat de maaier autonoom werkt en je zelf volgt met de schudder.”

Tom concludeert dat het het werken met een onbemande autonome trekker technisch haalbaar is. “De percelen van veehouders in Nederland zijn niet groot genoeg of niet geschikt om een onbemande autonome trekker op een zinvolle manier in te zetten”, concludeert Tom te Veldhuis.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Onbemande autonome trekker maakt hooggespannen verwachtingen teler deels waar

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

BLOG | ‘Petje af voor voor de bikkels in de Baltics’

TREKKER-redacteur Bob Karsten heeft respect voor wat boeren in de Baltische Staten in drie decennia hebben klaargespeeld. ‘Petje af voor die...
Afbeelding artikel

Argo Tractors opent nieuwe fabriek in Italië

Argo Tractors heeft een nieuwe fabriek geopend in Campagnola Emilia (It.). Daar produceert het versnellingsbakken voor trekkermerken Landini en McCormick.
Afbeelding artikel

Op meer provinciale wegen landbouwverkeer toegestaan

Vanwege nieuwe landelijke regelgeving mag landbouwverkeer op meer provinciale wegen in Groningen, Overijssel, Gelderland en Zuid-rijden.
Beheer
WP Admin