fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Groen-witte Chinese Lovol-trekkers nu mét cvt op Agritechnica

Het nieuwe topmodel van Lovol is deze P7240, met 240 pk en een traploze transmissie. De verwachting is dat eind 2024 de homologatie klaar is, zodat-de Lovol-trekker leverbaar is in Europa. - Foto’s: Mark Pasveer

Op vakbeurs Agritechnica staan net als in 2017 en 2019 weer groen-witte trekkers uit China. Er staat niet langer Arbos op de kap, maar Lovol. Blikvanger is de nieuwe Lovol-trekker P2740: ruim 200 pk mét eigen cvt. Bijzonder: er zit een 480 pk sterke variant in de pen.

De Chinese machinefabrikant Weichai Lovol heeft een behoorlijke stand op Agritechnica 2023 en toont een nieuw trekkermodel: de Lovol P7240. Het Chinese bedrijf bouwt de hele aandrijflijn zelf. Die bestaat uit een Weichai-zescilindermotor met 7,5 liter motorinhoud en daarachter een Weichai-continu variabele transmissie (cvt).

Eind 2024 Lovol-trekker in Europa

De serie bestaat uit twee modellen: de P7220 met 220 pk en de P7240 met 240 pk. De trekkers rijden maximaal 40 km/u en de transmissie zou zijn opgebouwd uit vier groepen. Verder is de machinefabrikant niet zo scheutig met het geven van technische details.

Deze P7000-serie wordt in China al geleverd. De fabrikant zegt hard te werken aan de homologatie voor toelating in Europa. Volgens een woordvoerder wordt verwacht dat dit eind 2024 rond is. Dan is de trekker leverbaar in Europa.

Lees verder onder de foto’s

Weichai Lovol bouwt zelf motoren en heeft ook de continu variabele transmissie (cvt) zelf ontwikkeld. Hier staat het geheel van de P2740 ten toon gesteld.

Weichai Lovol bouwt zelf motoren en heeft ook de continu variabele transmissie (cvt) zelf ontwikkeld. Hier staat het geheel van de P2740 ten toon gesteld.

Vooral markt in Oost-Europa

De trekker oogt wellicht niet nieuw. Op vakbeurzen Agritechnica 2017 en 2019 stonden praktisch dezelfde trekkers met toen nog de naam Arbos op de motorkap – destijds weliswaar zonder cvt. Over de merknaam Arbos – die destijds al eigendom was van het Chinese Weichai Lovol – wordt enigszins geheimzinnig gedaan. In het kort: Arbos is einde verhaal.

Weichai Lovol gaat verder met het veroveren van de Europese trekkermarkt met dezelfde trekkermodellen en kleurstelling onder de merknaam Lovol. In Oost-Europa (denk aan Bulgarije, Roemenië, Polen en Tsjechië) worden de trekkers actief verkocht. In de toekomst zal ook de merknaam Aupax op de motorkap prijken. Dat is al twintig jaar een merk van Weichai Lovol dat momenteel in China wordt gevoerd.

De 5000-serie (achteraan) was een poosje te koop in de Benelux, toen nog onder merknaam Arbos. Weichai Lovol is met die merknaam gestopt en brengt de trekker nu onder de Lovol-naam op de markt. Met name in Oost-Europa is het bedrijf actief op de trekkermarkt.

De 5000-serie (achteraan) was een poosje te koop in de Benelux, toen nog onder merknaam Arbos. Weichai Lovol is met die merknaam gestopt en brengt de trekker nu onder de Lovol-naam op de markt. Met name in Oost-Europa is het bedrijf actief op de trekkermarkt.

Lovol-trekkers tot 480 pk en traploos

Niet aanwezig op de beurs, maar wel gepresenteerd op een grote poster, is het topmodel van Lovol: de P8000-serie. Deze wordt momenteel in China getest. Dan gaat het om een trekker die 340 pk levert en ook is voorzien van een traploze transmissie.

De fabrikant hint ook op een P9000-serie. Daarvan zou het vooralsnog gaan om alleen een tekening. De plannen: een 480 pk-motor met eveneens een traploze transmissie.

Auteur: Bob Karsten

Lees meer Agritechnica-nieuws op Trekkeronline

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome Fendt 716 werkt zonder constante supervisie

Loonwerker en akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) trapte onlangs de NPPL-praktijktest 2024 af met een autonoom werkende Fendt 716.
Afbeelding artikel

Vernieuwde John Deere 6M-serie gaat tot 281 pk

John Deere vernieuwt de 6M-serie en laat de trekker vandaag voor het eerst zien op de graan- en machinebeurs Cereals in...
Afbeelding artikel

Keert trekkerfabrikant Ursus terug?

De Poolse trekkerfabrikant Ursus lijkt terug te komen. Ursus bouwt volgens een Poolse website aan een 25-pk sterke trekker, de Ursus...
Beheer
WP Admin