fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Gesloten vulsysteem vanaf 1 januari 2026 verplicht

Opstelling van een gesloten vulsysteem van Pentair. Om goed met gesloten vulsystemen te kunnen werken, worden jerrycans in de toekomst steeds meer van een easyconnect-dop voorzien. - Foto: Martin Smits

Landbouwminister Piet Adema meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat de invoering van een gesloten vulsysteem vóór 1 januari 2025 verplicht wordt. Boeren en loonwerkers moeten echter rekenen dat ze effectief vanaf 1 januari 2026 met een gesloten vulsysteem moeten werken.

De overleggroep waarin verschillende betrokken partijen zijn vertegenwoordigd, zoals CropLife NL, is nog in gesprek met de overheid hoe een praktisch haalbare overgangstermijn wordt ingezet. Jo Ottenheim, manager verantwoord gebruik en distributie bij CropLife NL laat weten dat de sector moet rekenen dat effectief 1 januari 2026 alle bedrijven hun gewasbeschermingsmiddelen in verpakkingen van 1 tot 20 liter via een gesloten vulsysteem moeten verwerken.

In dezelfde brief laat de minister weten dat vóór 1 januari 2025 het verminderen van drift bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen naar ten minste 95% moet.

Zonder morsen vloeistof overpompen

Het gesloten vulsysteem voor gewasbeschermingsmiddelen maakt het mogelijk om zonder morsen een vloeistof uit een jerrycan naar een ander vat over te pompen. Ook is de jerrycan volledig te reinigen zonder kans op lekkage naar de omgeving.

Inmiddels zijn er enkele systemen op de markt, ook om nauwkeurig kleine hoeveelheden te doseren. Verschillende fabrikanten werken nog aan verbeteringen van hun vulsystemen.

Verplicht in Nederland en Denemarken

Nederland en Denemarken lopen in het verplichte gebruik van een gesloten vulsysteem op dit moment voorop. Hoewel er nog geen data aan zijn verbonden wordt dit systeem op termijn ook in andere landen van de EU verplicht.

Om goed met een gesloten vulsysteem te werken is de zogenoemde easyconnect-dop ontwikkeld waar op termijn ook steeds meer jerrycans mee zullen worden uitgerust.

Auteur: Martin Smits

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Cameragestuurde schoffel is een blijvertje

Inmiddels heeft de cameragestuurde schoffel zijn plaats veroverd in de markt, nu steeds minder gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten.
Afbeelding artikel

Grimme levert nieuwe Toppa-loofklappers in vijf varianten

De Duitse machinefabrikant Grimme heeft een nieuwe generatie Toppa-loofklappers gebouwd. Deze zijn in vijf varianten leverbaar.
Beheer
WP Admin