fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Flexibel product schonen met Grimme ChangeSep

Met schoningsconcept ChangeSep van rooierfabrikant Grimme kun je een afstrijkwals hydraulisch wisselen met een vingerkam op de tweede egelband. Vooralsnog is ChangeSep alleen verkrijgbaar op de Grimme Evo 290. - Foto: Grimme

De Duitse rooierfabrikant Grimme heeft een ingenieus schoningsconcept ontwikkeld, waarbij je een afstrijkwals hydraulisch kunt wisselen met een vingerkam op de tweede egelband.

Normaal kies je bij aanschaf van een rooier voor een afstrijkwals of vingerkam op de tweede egelband. Een afstrijkwals is wat productvriendelijker en geeft minder productverlies. Op kluiterige grond of grond met steentjes wordt vaak voor een vingerkam gekozen. Deze veegt de grote aardappelen op de leesband en laat kleine kluitjes en steentjes passeren evenals krieltjes. Een afstrijkwals achter de vingerkam veegt de kluitjes en krieltjes op een smal bandje voor de leesband. Op het leesplatform kunnen medewerkers dan krieltjes overgooien naar de leesband.

Twee schoningsconcepten in Grimme ChangeSep

Met ChangeSep zijn beide schoningsconcepten mogelijk. In stand afstrijkwals zit de afstrijkwals op de egelband, en ‘zweeft’ de afstrijkkam daar boven. Deze heeft dan geen functie. In de stand ‘afstrijkkam’ beweegt de afstrijkwals naar buiten, en zakt de afstrijkkam op de plek waar zonet nog de afstrijkwals zat.

Het maakt de rooier flexibeler voor verschillende gronden en ook voor verschillende gewassen. Zo kun je ’s ochtends aardappelen rooien met een afstrijkwals en ’s middags uien laden met de afstrijkkam. Zeker als de rooier is uitgerust met halve diabolorollen, want deze zijn geschikt voor aardappelen rooien en uien oprapen.

Vooralsnog verkrijgbaar op EVO 290

In eerste instantie is het concept ChangeSep alleen verkrijgbaar op deEVO 290, de tandemassenrooier met een bunker van 9 ton. De fabrikant meldt dat het schoningsconcept in de toekomst ook beschikbaar is op andere Grimme-rooiertypes.

Auteur: Martijn Knuivers

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Grimme-stortbunker met nieuw design

Grimme-stortbunkerserie RH20/24/28 is vernieuwd, met doorkijkvensters bij de producteninvoer en toegankelijkere aansluitingen van bedieningselementen.
Afbeelding artikel

Baler Automation leverbaar op Case IH-balenpers

Met het Baler Automation claimt Case IH een betere baalkwaliteit, een hogere capaciteit en meer gemak voor de trekkerchauffeur.
Afbeelding artikel

Dubbele rotor in nieuwe Case IH AF11-maaidorser

De Amerikaanse machinefabrikant Case IH presenteert zijn nieuwe AF11-maaidorser; een slagschip van 775 pk met een dubbele rotor. De graantank heeft...
Beheer
WP Admin