fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Primeurs op Akkerbouwdag in Dronten

Bezoekers zagen op de eerste editie van de Akkerbouwdag op 13 juli in Dronten (Fl.) gloednieuwe schoffels van Pöttinger, Kverneland en Horsch. - Foto's: Koos Groenewold

Op de eerste editie van de Akkerbouwdag in Dronten (Fl.) toonden verschillende fabrikanten primeurs in de grondbewerking en de schoffeltechniek. Kersvers op de Nederlandse markt zijn de schoffels van Pöttinger, Kverneland en Horsch.

Bezoekers konden op de Akkerbouwdag bij Aeres Farms in Dronten (Fl.) verschillende machines zien waarvan ze mogelijk het bestaan wel wisten, maar nooit in werkelijkheid hadden aanschouwd.

Auteur: Martin Smits

Pöttinger leverde vorig jaar enkele schoffels in de nulserie, maar vanaf dit seizoen is de machine ook echt op de markt. Getoond werd een machine die in Nederland wordt gebruikt in bieten, cichorei en knolselderij op 50 centimeter rijenafstand.

De Flexcare V-schoffel van Pöttinger onderscheidt zich van de concurrenten doordat vrijwel alle afstelmogelijkheden van de machine zonder gereedschap zijn uit te voeren. Het maakt daarbij gebruik van pen-gatverbindingen met een veerbelaste knop.

Horsch toonde de eenvoudigste uitvoering van zijn schoffelmachine. Dat betekent onder meer dat de cilinders voor sectiecontrole (het individueel uitheffen van parallellogrammen) gebeurt met enkelwerkende cilinders. Deze zijn voorzien van trekveren die niet instelbaar zijn. Als optie is bij Horsch veel leverbaar, vanaf vingerwieders tot en met smalle parallellogrammen voor de uienteelt.

Iedere fabrikant kiest een andere oplossing voor hetzelfde probleem. Horsch onderscheidt zich met instelling van de werkdiepte per element door de houder met een pen (zonder gereedschap of splitpen) in gaten te verzetten.

Kverneland zet ook in op mechanische onkruidbestrijding. De machinefabrikant heeft door de recente overname van de Franse schoffelfabrikant BC Technique S.A.S een schoffel en een rotorwieder in zijn programma. De getoonde 6 metermachine is met aanbouwdelen te verbreden tot 7,70 meter. Gebaseerd op een zwaarder frame is ook 12 meter werkbreedte leverbaar.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemken-camerabesturing via iQblue Weeder op één Isobus-terminal

Met de software iQblue Weeder is Lemken er in geslaagd de complete Isobus-besturing van de schoffelmachine op één scherm weer te...
Afbeelding artikel

Dickson-Kerner introduceert digitale rotorwieder

DicksonKerner, specialist in mechanische onkruidbestrijding, introduceert de Varioroll-rotorwieder met sensorgestuurde hydraulische drukregeling.
Afbeelding artikel

Schoffelmachinefabriek Lemken in Dinteloord draait

Nog geen jaar nadat de eerste paal de grond in ging, is de productie van schoffelmachines in de nieuwe fabriek van...
Beheer
WP Admin