Terug naar nieuwsoverzicht

Praktijkrijpe Naïo Orio-veldrobot keert vlot op de kopakkers

De Orio-veldrobot van de Franse machinefabrikant Naïo Technologies is praktijkrijp. - Foto: Mark Pasveer

De autonome Orio-veldrobot van de Franse machinefabrikant Naïo Technologies is praktijkrijp. De 1.200 kilo wegende werktuigendrager keert vlot en vloeiend op de kopakkers dankzij de vierwielbesturing en -aandrijving.

Tijdens een demo in Lelystad werkte de Orio-veldrobot in combinatie met een cameragestuurde schoffelbalk met sideshift van HAK, speciaal ontworpen voor suikerbieten en sla. De recent beschikbaar gekomen commerciële versie is 30 centimeter langer dan de prototypes. Hierdoor is onder de werktuigendrager meer ruimte voor werktuigen en machines.

De centrale driepuntshef tilt 600 kilo en de (optionele) driepuntshef achteraan 200 kilo. De centrale hef heeft standaard vanghaken voor eenvoudig aan- en afkoppelen.

Lees verder onder de video

Vlot keren met vierwielbesturing

Tijdens de demonstratie viel op dat de 1.200 kilo wegende werktuigendrager dankzij de vierwielbesturing en -aandrijving vlot en vloeiend keert op de kopakkers. De batterij/elektrisch aangedreven Orio werkt circa 10 uur op volle accu’s. De kostprijs ligt rond € 200.000.

Auteur: René Koerhuis

Lees ook: Deze 20 veldrobots zijn te koop in Nederland

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Onbemande autonome trekker ‘vooral interessant voor grondbewerking’

Dit najaar hebben een aantal boeren en telers een onbemande autonome trekker getest op hun bedrijf. Wat zijn hun conclusies?
Afbeelding artikel

Werken met een onbemande autonome trekker? Bollenteler is voorzichtig optimistisch

Teler Sjaak Huetink is geïnteresseerd in automatisering en autonomie, maar liep niet direct warm om de onbemande autonome trekker te testen.
Afbeelding artikel

Claas verrast met prototype autonome Xerion-trekker op Agritechnica

Claas verrast de beursbezoekers op Agritechnica 2023 met een prototype autonome Xerion-trekker: de Xerion 12.590 TerraTrac.
Beheer
WP Admin