fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Constante zoektocht naar graskwaliteit’

De grote trend in de ruwvoederwinning is niet zozeer de capaciteit, maar vooral de kwaliteit van het gras. Het is een constante zoektocht naar acceptabele kosten zonder in te boeten op graskwaliteit., schrijft Bas van Hattum, hoofdredacteur van TREKKER in zijn blog. - Foto: Koos Groenewold

De grote trend in de ruwvoederwinning is niet zozeer de capaciteit, maar vooral de kwaliteit van het gras. Het is een constante zoektocht naar acceptabele kosten zonder in te boeten op graskwaliteit.

Het mag duidelijk zijn: we hebben te kampen met een nat en relatief koel voorjaar. Het gevolg: vertraging op het land. Ook de grasoogst verloopt later en heviger dan gewoon. En zijn er dan een paar mooie dagen achter elkaar, zoals in de week van 2 mei, dan is het verbluffend om te zien hoeveel capaciteit in Nederland aanwezig is om veel gras van het land te krijgen. En dan ook nog met een gemiddeld goede kwaliteit.

Graskwaliteit

Over kwaliteit en gras gesproken: de grote trend in de ruwvoederwinning is niet zozeer de capaciteit, maar vooral de kwaliteit. Het is een constante zoektocht. Hoe kan je de kosten acceptabel houden zonder in te boeten op ruwvoerkwaliteit? Daarin spelen de trends naar meer biodiversiteit (gras- en kruidsoorten in een weiland) en vlinderbloemige gewassen zeker een rol.

Gras-special

Abonnees van TREKKER hebben inmiddels de Gras-special ontvangen. Die duidt de huidige grastrends. Voor iedereen die zich wil laten bijpraten en zelf wil ervaren hoe en wat die trends zijn, is een bezoek aan onze Grasdag op 22 en 23 juni een aanrader. Bekijk daar live de nieuwste machines aan het werk en snuif informatie op in de kennisschuur. Je vindt er alle denkbare bedrijven, van graszaad- tot voerleveranciers, om eens door te vragen naar die laatste trends en hoe ze op je eigen bedrijf passen.\

Grasdag 2023

De Grasdag 2023 vindt plaats op het prachtige fok- en melkveebedrijf van K.I. Samen in – hoe kan het anders – Grashoek. Echt een dagje uit en genieten van al wat te maken heeft met ruwvoederwinning. En met twee primeurs, waaronder de Zwitserse zelfrijdende maaier ARB-Tec Cutaro SR 1100 en een wereldprimeur van een maairobot.

Auteur: Bas van Hattum

Meld je aan voor Grasdag 2023 op 22 of 23 juni. Heb je een abonnement op TREKKER magazine dan is het evenement gratis!

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Kuhn FC13460 RA-maaier

De Kuhn FC13460 RA-maaier van loonbedrijf Vragender wordt getrokken door een Fendt 930 Vario en maait de eerste snede op een...
Afbeelding artikel

VIDEO | McHale-schudder Propel M6-770 zet tanden in Nederlandse gras

TREKKER is aanwezig bij het in bedrijf stellen van de McHale Propel M6-770-schudder die voor het eerst zijn tanden zet in...
Afbeelding artikel

Effectiever bemesten voor top-efficiënte grasteelt

Melkveehouder Van Velde wil weten hoeveel gras hij elk jaar oogst en hoe efficiënt dat gebeurt. Zijn doel: meer gras en...
Beheer
WP Admin