Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Constante zoektocht naar graskwaliteit’

De grote trend in de ruwvoederwinning is niet zozeer de capaciteit, maar vooral de kwaliteit van het gras. Het is een constante zoektocht naar acceptabele kosten zonder in te boeten op graskwaliteit., schrijft Bas van Hattum, hoofdredacteur van TREKKER in zijn blog. - Foto: Koos Groenewold

De grote trend in de ruwvoederwinning is niet zozeer de capaciteit, maar vooral de kwaliteit van het gras. Het is een constante zoektocht naar acceptabele kosten zonder in te boeten op graskwaliteit.

Het mag duidelijk zijn: we hebben te kampen met een nat en relatief koel voorjaar. Het gevolg: vertraging op het land. Ook de grasoogst verloopt later en heviger dan gewoon. En zijn er dan een paar mooie dagen achter elkaar, zoals in de week van 2 mei, dan is het verbluffend om te zien hoeveel capaciteit in Nederland aanwezig is om veel gras van het land te krijgen. En dan ook nog met een gemiddeld goede kwaliteit.

Graskwaliteit

Over kwaliteit en gras gesproken: de grote trend in de ruwvoederwinning is niet zozeer de capaciteit, maar vooral de kwaliteit. Het is een constante zoektocht. Hoe kan je de kosten acceptabel houden zonder in te boeten op ruwvoerkwaliteit? Daarin spelen de trends naar meer biodiversiteit (gras- en kruidsoorten in een weiland) en vlinderbloemige gewassen zeker een rol.

Gras-special

Abonnees van TREKKER hebben inmiddels de Gras-special ontvangen. Die duidt de huidige grastrends. Voor iedereen die zich wil laten bijpraten en zelf wil ervaren hoe en wat die trends zijn, is een bezoek aan onze Grasdag op 22 en 23 juni een aanrader. Bekijk daar live de nieuwste machines aan het werk en snuif informatie op in de kennisschuur. Je vindt er alle denkbare bedrijven, van graszaad- tot voerleveranciers, om eens door te vragen naar die laatste trends en hoe ze op je eigen bedrijf passen.\

Grasdag 2023

De Grasdag 2023 vindt plaats op het prachtige fok- en melkveebedrijf van K.I. Samen in – hoe kan het anders – Grashoek. Echt een dagje uit en genieten van al wat te maken heeft met ruwvoederwinning. En met twee primeurs, waaronder de Zwitserse zelfrijdende maaier ARB-Tec Cutaro SR 1100 en een wereldprimeur van een maairobot.

Auteur: Bas van Hattum

Meld je aan voor Grasdag 2023 op 22 of 23 juni. Heb je een abonnement op TREKKER magazine dan is het evenement gratis!

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuwe Kemper-bekken gaan langer mee

Kemper introduceert twee nieuwe series Kemper-bekken voor mais en gps: 300-Pro en 400-Pro. Slijtdelen van Hardox-staal zijn optioneel leverbaar.
Afbeelding artikel

Maaier Claas Disco 9700 kan tot 500 pk hebben

TREKKER zag de nieuwe maaier Claas Disco 9700 aan het werk in Duitsland. Een impressie.
Afbeelding artikel

SIP zet twee nieuwe zwadharken in de markt

Machinefabrikant SIP introduceert twee nieuwe zwadharken: de Star R 930|28 TC-middenafleg en de Star R 860|26 TS-zij-afleg.
Beheer
WP Admin